Gekozen DNA-voorzitter kan Sapoen en Chitan alsnog beëdigen

BiZa-minister:

Mocht functionerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) nalaten de gekozen leden Raymond Sapoen en Deepakkoemar Chitan te beëdigen op de eerste vergadering van het nieuwe parlement op dinsdag 30 juni aanstaande, dan kan de gekozen voorzitter dat alsnog doen. Dit noemt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (BiZa) als alternatief op de hardnekkige mededeling van Somohardjo dat hij het tweetal niet zal beëdigen. Somohardjo dreigt de twee dissidenten uit zijn eigen partij, Pertjajah Luhur (PL), te zullen slaan bij de plechtige ceremonie waarmee het termijn begint voor de nieuwe DNA, als reactie op de emotionele schade die zij aan hem en de partij hebben toegebracht.

Somohardjo (72 jaar) is gistermiddag in de Congreshal door president Desiré Bouterse beëdigd tot fungerend voorzitter van het parlement, conform een voorschrift dat het oudst gekozen lid eerst in die hoedanigheid wordt ingezworen. Hij moet dan de eerste vergadering van het parlement uitschrijven en voorzitten. Tijdens die vergadering worden de overige leden beëdigd en een voorzitter en ondervoorzitter gekozen bij gewone meerderheid.

De West confronteerde minister Lelis met de plannen van Somohardjo. Hij zei in een reactie daarop dat er in dat geval geen man over boord is. “De gekozen leden kunnen dan rustig wachten op DNA-verkiezing voor de parlementsvoorzitter, waarna die de handeling zal plegen.”

De aftredende voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings- Simmons, geeft aan dat Somohardjo de leden in feite gewoon moet beëdigen. Als Sapoen en Chitan in het parlement zullen verschijnen en de eed hun niet wordt afgenomen, zal het een ongrondwettelijke zaak zijn. De leden zijn gekozen en geroepen om toe te treden tot het parlement. “Als ze zich melden, dan degene die voorzitter is de eed moeten afnemen en ze moeten toelaten indien hun geloofsbrieven in orde zijn”, zegt Simmons. “In geval Somohardjo zijn wil toch zal doordrukken op dinsdag 30 juni aanstaande, dan zal dit jammer zijn, omdat hij dan wetten aan het overtreden, is terwijl hij beëdigd is als DNA-voorzitter en een eed heeft afgelegd”, aldus Geerlings-Simons. Zij gaat er vanuit dat Somohardjo de Grondwet trouw zal blijven.

Op de vraag van De West in hoeverre de PL met de terugroepwet de toelating van Chitan en Sapoen kan ondermijnen, zegt Geerlings-Simons dat het tweetal zich niet druk hoeft te maken, omdat die wet in de praktijk nooit gewerkt heeft.

 

More
articles