Justitia Pietas Fides MMDCCXCVIII

– Panama. Op verschillend niveau blijft Panama in het nieuws. Manuel Noriega, de door de USA met militair (invasie-)geweld afgezette en geboeid afgevoerde dictator, heeft op woensdag jl. zijn ‘welgemeende verontschuldigingen’ aan het Panamese volk ‘aangebonden’ en meteen om ‘vergeving’ gevraagd voor zijn wandaden, gepleegd tussen 1983 en 1989. De huidige president van Panama, Juan Carlos Varela, heeft op de vrijdag 26 juni 2015, een twijfelachtig beroep gedaan op het Panamese volk om Noriega te vergeven. Noriega werd door de USA afgezet, op de vlucht gedreven en na enige tijd onder de neus van de R.K. Nuntius in Panama City te zijn weggehaald en afgemarcheerd voor divergente wandaden gepleegd, naar Miami overgevlogen. Het uitlokken van en aanzetten tot moord; doodslag; drugs-/wapen-/mensenhandel; machtsmisbruik en additioneel witwassen van illegaal verkregen vermogens, werden hem in vrijwel alle drie benadeelde leefgemeenschappen ten laste gelegd en beloond met tientallen jaren aan gevangenisstraf. Noriega heeft voor zijn wederrechtelijk handelen in de USA, tegen de Republiek Frankrijk en ook weer in Panama, het gevang langdurig als zijn thuis moeten accepteren. Het is al eerder gesteld…, dat een ieder die dergelijke wandaden op een ‘wijkend geweten’ heeft meedragen, justitieel strak aan de beurt komt en ongevraagd/-gewenst bezoek van de lange arm krijgt. Vervolgingselement wat nu onverlet, transnationaal en afdoend korte metten maakt met de grensoverschrijdende misdaad en Noriega-gelijkende. http://www.nu.nl/tag/Manuel%20Noriegahttp://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-buitensporigheden-van-panamees-dictator-manuel-noriega/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Manuel_Noriegahttp://abcnews.go.com/Archives/video/jan-1990-noriega-surrenders-us-12501505 http://www.bbc.com/news/world-latin-america-15853540http://www.france24.com/en/20150625-panamas-ex-dictator-noriega-apologizes-victims http://www.theguardian.com/world/2015/jun/25/manuel-noriega-apologises-over-military-rule-of-panama http://f24.my/1NhS8AF

– ‘I sabi toch?’. Oom Frans is er dus ook weer bij. Het enige dat die kunstenaar nog kan opgeven, is dat het slecht gaat in de ‘warung-business’ en dat de politiek daar enige oplossing in moet brengen. ‘Mi e suku wan libi, toch…? I sabi mi toch?!’. Inderdaad is Frans, vanwege jarenlange gedragspatronen meteen en zonder enig oponthoud volledig begrepen. Soort zoekt nou eenmaal soort.

– Staatshoofd. Wie wordt nu de echte president en wie de VP van de Republiek Suriname? Zoals de kaarten er nu voor zijn gaan liggen, kan er gerust naar hernieuwde opties worden gekeken. Zowel kandidaten uit partijorganisaties als niet partijgebonden mensen, worden inmiddels genoemd en geroemd. Verrassingen in de lucht? ‘Time will tell. Time is on the opposition’s side…’. ABOP is ook…, ‘in flex action’ gedompeld.

– Stilte. Wie had en heeft de eindverantwoordelijkheid en wie liet alles op z’n beloop? Wie huldigde een ‘laissez faire attitude’?http://www.macmillandictionary.com/thesaurus-category/british/not-involved-in-something Vervelend om dat nu op het scheidsvlak, ‘completelyuncensored’ te moeten horen. Maar nog vijf jaar, hor! Echter…, met wie? Het was enige tijd knap en vervaarlijk stil, rond de illusoire figuur van Belfor (ABOP). Nu is de stilte door Brunswijk met een knaller verbroken en geeft deze gelijktijdig aan, dat men getracht heeft om ‘TigriBarba’ weg te snoepen en ‘Liesje’ te beledigen. Maar wat dan te doen met de woorden van Bouterse, dat ABOP-ministers niet aan zijn verwachtingen hebben voldaan? Nog mooier wordt het gebeuren, als Bouterse de eindverantwoordelijkheid voor dat wanbeleid en de uitvoering daarvan, nog altijd draagt en ook niet eerder dan wel tijdig heeft ingegrepen. Aan de andere kant…, dan weer ongewenst logisch. Want had Brunswijk ver voor de verkiezingen en direct na het afgaan van PertjajaLuhur, ook nog de stekker uit het stopcontact getrokken (…), zat de NDP ‘plus’ regering met een minzaam verschijnsel. Geen regeermandaat! Of dat zou op discutabele wijzen moeten worden in-/aangevuld. Maar ook de transnationale positie van Bouterse, kwam dan weer danig in gedrang. Voornamelijk als immuniteitbeginselen en ongeschreven bevoorrechting –voor zittende staatshoofden– in stemmiger geval, volledig werden ontnomen. Duidelijk dat er problemen opdoemen. NDP heeft Ao. 2015, ongeveer 40 % van het totale stemvolume gehaald. Betekent dat het overige deel, ‘niet’ voor de NDP van Bouterse heeft gestemd. Binnen die 40% van de NDP, zijn er natuurlijk ook groter groepen die het stemvoordeel aan de eigen geliefder ‘kandidaat bij voorkeur’ weggaven. Stof om terdege en nog eens goed over na te gaan denken.

– Smeerlap. Een rode kaart kreeg Cavani, toen hij de Chileense speler Jara een klinkende lel verkocht. Oorzaak? Jara van Uruguay stak zijn vinger in het lichaam van Cavani, op een plek waar de zon nog steeds weigert op te komen. ‘Where the sundon’tshine…, maaaanh’. Copa!

– Durven. Je moet durven weg te gaan bij Bravo. Je moet durven over te stappen, hor! Waar zou Bravo dat nog meer hebben gezegd? In ieder geval niet bij Bouta. Want daar werd juist Bravo, de laan opgestuurd. In omgekeerde richting, met een ingebouwde U-turn. Zijn aangedragen mini-sterren deugden helemaal niet? Daar heeft Bravo dan weer een ander boodschap voor. “Stand-by for action!”. Je zal zien…, Bravo gaat ‘in action…’, hor. Wat dat ook moge worden of zijn, tussen vrijdag een maandag a.s., zijn allen wederom zeer benieuwd over geraakt. http://m.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29925

– Smoeskalender. Met een drukwerkje en een ongelikte reeks aan onderdelen uit de smoeskalender, werd van de week door Caldeira&Co.verslag gedaan…, waarom zijn miljoenen kostende bureau heeft gefaald, solide investeerders aan te trekken. Opdoeken die hap!

– Action. V7 is uit elkaar? Maar de restanten kunnen straks, na consultaties met de achterban –sympathisanten en partijorganisaties– eventueel en ‘goodwilling’ weer met elkaar verder. Zonder een op drift geraakte en vreemdgegane Beppie. Beter nu dan later? De vraag is of Beppie zelf wel op drift is geraakt of enkel de gewelfde voorman die zich als een ‘make shift basha’ is gaan gedragen. VHP kijkt de kat driftig uit de boom…, zegt een middernachtelijk starnieuwtje. Oranjerood is zegge en schijven alert, inzake de oprechte wil van de NDP om constructief te gaan nadenken over ‘voorstellen en knaloranjerode aanbevelingen’. NPS…? Mi Gado man! Gelegenheidsgefriemelde hebben een opportunistische aanzet gegeven, met een ‘seti gon’ op de voorplecht? Greggie kan zich beter gaan beveiligen. Want de gehaaide en opportunistische “Mandje” uit Curaçao overgewaaid, heeft duistere en verduisterende plannen met de ‘groene partij’. Zou niemand verbazen, als de dakloos geraakte Hoogie daar ook nog iets mee te maken heeft.

– Rub. ‘Just rubit in…, Winston’. En dan die Lackin op de valreep. Vertelt dat ABOP en NDP definitief uit elkaar zijn. Waren ze dan ooit bij of met elkaar? Gelegenheidshuwelijken heb je ook als een bruid uit Marocco, de illegaliteit opzoekt om te trouwen en dan snel weer te scheiden.

– Ellende. De Vrijdag-ellende in de moslimwereld, gelijk een vredige Ramadan? Zie het wereldnieuws. http://www.nu.nl/buitenland/4076264/28-doden-en-gewonden-aanval-hotels-tunesie.html

Justitia Pietas Fides MMDCCXCVIII

More
articles