Vervroegde bestuursverkiezingen geen prioriteit Hervormingsbeweging PL

De Pro-Hervormings- en Vernieuwingsbeweging PL denkt in deze fase nog niet aan vervroegde bestuursverkiezingen. Dat is het antwoord op de vraag van De West of de beweging onder leiding van gekozen parlementariër, Raymond Sapoen, voor vervroegde verkiezingen gaat. Sapoen geeft verder aan dat de bestuursverkiezingen volgens de statuten pas in het jaar  2018 plaats zullen vinden.

Sapoen gaf verder aan dat het in de beweging niet om overlopers gaat. Al de mensen die deel uitmaken van de beweging, zijn de ziel van de partij. Het gaat om leden van het hoofdbestuur, de partijraad en de jongerenraad, zij maken zich zorgen over de toekomst van de partij. “ We zetten ons reeds 2-3 weken in voor zaken die allemaal te maken hebben met de hervorming van de partij. Er zijn tal van punten waarom de hervorming en vernieuwing nodig zijn, het gaat niet zo zeer om het vormen van een coalitie, maar om de politieke omslag van de partij.” Sapoen benadrukt dat het geen strijd is binnen de partij en dat er geen sprake is van verraad en overloperij.  Vernieuwing is volgens de politicus niet iets van vandaag maar jaren. “Alle partijen moeten dit proces een keer door maken en wij van deze beweging willen onze schouders onder het werk zetten als het om vernieuwing en hervorming gaat.

Op de vraag waarom men is overgegaan naar een tweemansfractie gevormd door Sapoen en Chitan, zegt Sapoen dat dit het gevolg is van een vertrouwenscrisis tussen hem (ondervoorzitter) en voorzitter Somohardjo. In geval de groep Sapoen in zee gaat met de NDP, zullen er twee personen in de coalitie zitten, terwijl de voorzitter van de partij en andere gekozen PL-parlementariërs in de oppositie zullen zitten.

PL-DNA kandidaat voor Paramaribo, Mike Noersalim welke niet gekozen is, behoort ook tot deze beweging. Tijdens de persconferentie gaf hij aan dat men zich al vier jaar geleden afvroeg hoe het verder moet met de PL, omdat iedereen die is aangesloten bij de partij, weet dat de PL met een imagoprobleem zit.

Aangezien men zich daar van bewust is, vindt men dat men moet oppassen voor de toekomst van de partij. Dit leidt tot de gedachte om het roer om te gooien en de partij een nieuwe rol in de samenleving te geven met het oog op de verkiezingen van 2020. Aan de hand hiervan zijn er gesprekken aangevraagd met de voorzitter, Paul Somohardjo, om de partij te evalueren. Noersalim geeft aan dat hij de gesprekken wilde verschuiven, omdat Sapoen in het ziekenhuis lag.

Ook verschenen er artikelen waarin het leek alsof de heer Sapoen de partij zou verlaten. “We zouden dezelfde dag bij elkaar komen met de voorzitter waarbij er afspraken gemaakt werden over Sapoen, daar geruchten de ronde deden alsof hij de partij zou verlaten. Er kwam uiteindelijk een verklaring die inging tegen de negatieve berichtgeving over Sapoen.” Helaas gingen zaken toch fout, omdat er andere verhalen in de media kwamen. Dit is de reden waarom men over wil gaan tot het proces van hervorming en vernieuwing van de partij. Noersalim benadrukt dat het niet gaat om het willen weghalen van Somohardjo als voorzitter van de partij om op die manier met de NDP te gaan werken. Er is geen goede vertrouwensband, daar afspraken die gemaakt zijn, niet nagekomen werden. Er moet volgens de politicus echt een transformatie plaatsvinden. “We staan achter die gedachte om te komen tot een hervorming en vernieuwing van de PL. Wij hebben niet alleen de afgelopen jaren een evaluatie gemaakt, maar ook na de verkiezingen. We zijn met 50% achteruitgegaan. Van 30.000 naar ruim 16.000 stemmen. Om de PL te redden, moet het roer van de partij omgebogen worden. Liever nu de verandering dan morgen”, besluit Noersalim.

More
articles