‘Djakata’; actie, humor en drama

De film ‘Djakata’is gisteravond in een propvolle zaal in première gegaan in TBL Cinemas. De makers van ‘Djakata’, schetsen met deze film de Surinaamse maatschappij met een mix van actie, humor en drama.

‘Djakata’ is het verhaal van twee vrienden, een Marron en een Hindostaan. De vriendschap doorstaat bijna alle uitdagingen, maar wordt wel zwaar op de proef gesteld, wanneer de Hindostaanse jongen een relatie begint met het zusje van zijn Marronvriend. Met de film wordt de kijker eraan herinnerd dat de verschillende etnische groepen in Suriname nog steeds kampen met onderlinge discriminatie en vooroordelen. De hoofdrollen worden vertolkt door El Durando Misiedjan als Dayo, de Marron, en Reyaaz Permaul als Rishi, de Hindostaan.

Misiedjan is ook directeur van het productiebedrijf Para’s Media, dat samen met Baja Films de film in elkaar heeft gezet. De veelzijdige jongeman is ook nog regisseur van de film. Hij zei na afloop van de film: “Discriminatie rust als een soort vloek op het Surinaamse volk en het brengt ons als land steeds weer uit balans, in ‘Djakata’. ”Niet voor niets heet de film ‘Djakata’, een Aukaans woord voor ‘struikelen’, ‘in problemen komen’ of ook ‘uit balans raken’. En warempel, de hele film laat zien hoe Surinamers problemen veroorzaken met hun vooroordelen en verkeerd handelen.

De kijker wordt meegenomen in het leven van de hoofdrolspelers die maar niet uit hun schulden kunnen komen, omdat de verkoop van hun cd’s en dvd’s niet vlot genoeg verloopt. Het is ook te zien hoe ze het slechte pad opgaan, hoe Dayo een magische armband steelt, die vervolgens door de twee wordt misbruikt voor hun eigen gewin. Ze glijden uit in de maatschappij en groeien uit tot gewapende rovers, die voor niets en niemand terugdeinzen, ook niet voor de politie. Als ze daardoor in problemen komen, doen ze opnieuw de naam van de film de eer aan, ‘Djakata’. Dat is trouwens ook de naam van de magische armband die door Dayo stiekem is weggenomen uit het kamp van zijn oom Didi, een wonderdokter.

De kijker houdt bij verschillende scènes de adem in en schuift als gevolg van de flitsende acties langzaam naar de punt van zijn stoel. Dan zorgt ineens wat humor voor de ontlading en kan de kijker weer achterover leunen om opnieuw vanuit een ontspannen houding te worden opgezogen in de harde realiteit van Suriname, waar toch niet iedereen altijd zo vredig blijkt te zijn.

Kijkers worden in sommige scènes zodanig met hun neus op de feiten gedrukt, dat ze zich beschaamd kunnen voelen. Gelukkig zorgt humor steeds weer voor de ontlading. Toch is de boodschap duidelijk. “We zijn allemaal een”, aldus actrice Marijke Soegriemsingh, die samen met Louis Alfaisie, verantwoordelijk is voor het . Tegen het einde van het verhaal smelten de twee eens zo vijandige families samen, het zusje van Dayo is zwanger van Rishi. De wederzijdse ouders sluiten vrede.

En hoe vergaat het Sara, het meisje van de kerk, dat verliefd is op Dayo? Die geloofde al niet dat Dayo echt door God was gezonden. Ze vindt nu troost in een zakkenroller, die zich heeft bekeerd. De relatie krijgt de zegen van haar voorganger, een rol gespeeld door de jeugdige predikant Jollic Thomas.

De hele film is voorzien van Nederlandse ondertiteling, waardoor de Aukaanse, Hindostaanse, Sranantongo en Frans gesproken scènes, niet moeilijk te volgen zijn. De film is opgenomen in Suriname, Frans-Guyana en Toulouse (Frankrijk).

Zowel tijdens als na de voorstelling was het publiek enthousiast. De hoofdrolspelers hadden het druk met het poseren voor de fotograaf bij een sponsorbanner, en met fans voor de selfies. ‘Djakata’ wordt vanaf vandaag tot en met woensdag 1 juli (KetiKoti) steeds om 20:30 uur vertoond. Bovendien zijn er vanwege de grote vraag op zaterdag, zondag en op KetiKoti dag extra vertoningen ingelast om 15:15 uur. Kaarten zijn alleen bij de loketten van TBL Cinemas verkrijgbaar.

More
articles