June 26, 2015


25 Jaar Geleden


June 26, 2015

18-23 juni 1990

Een verkenningspatrouille van het Nationaal Leger heeft in de omgeving van Moengo-tapoe vuurcontact met een eenheid Bruns-wijkers. De patrouille vraagt om ondersteuning die prompt vanuit Albina wordt geboden. Hierop slaat de eenheid van Brunswijk op de vlucht en laat twee beschadigde voertuigen achter die van de Suralco waren geconfisceerd. Het Jungle Commando is omsingeld in Moengo. Via de radio is de bevolking opgeroepen binnenshuis te blijven. Ook zijn instructies uitgegaan naar Brunswijkers die zich willen overgeven. Die moeten dat zonder wapens in de hand op een plek waar ze duidelijk zichtbaar zijn, kenbaar maken. Brunswijk is op de Frans-Guyanese luchthaven Rochambeau door de Franse politie aangehouden. Hij zou in het bezit zijn geweest van een vals paspoort en wilde met enkele volgelingen vermoedelijk naar Nederland uitwijken. Brunswijk had op het moment van de aanhouding ongeveer 150.000 Franse francs in zijn bezit. In regerings kringen wordt met nadruk gesteld dat Moengo niet is omsingeld. Het Nationaal Leger is wel in vuurcontact geweest in de omgeving van Moengotapoe en post Perica, maar is niet verder opgerukt naar Moengo. Er is ook geen melding gemaakt over doden en/of gewonden. Brunswijk kiest Nederland uit als land waar hij politiek asiel wil aanvragen. Momenteel wordt Brunswijk echter nog door de Franse gendarmerie in voorarrest gehouden, nadat hij op het vliegveld Rochambeau met een valspaspoort op naam van Jackson werd aangehouden. Hij zegt tot een correspondent van Reuters dat hij geen leider meer is van het Jungle Commando. Ronnie Brunswijk draagt het commando over de troepen van het Jungle Commando zelf aan zijn bataljonscommandant Johan Castro over. Hierdoor is Castro de nieuwe leider van het JC geworden. De leerkrachten uit Moengo die enkele weken geleden hals over kop naar Parama-ribo zijn gekomen, zijn bezorgd over hun inboedel. Bij hun vertek zijn zij niet in de gelegenheid geweest hun spullen mee te nemen. De directie van het Diakonessenhuis is niet verplicht stakingsgelden uit te betalen aan het personeel dat enige maanden geleden in staking was. Dit wordt door de rechter beslist. De directie zegt dat nu deze zaak achter de rug is, zij wil overgaan tot het tekenen van een cao met de bond. Het Jungle Commando brengt de geplaatste mijnen in Moengo en omgeving tot onploffing. Er is veel materiële schade aangericht. Het hoofdkantoor van de Suralco is door de onploffingen en brand geheel verwoest. De bauxiee laadintallaties van het bedrijf in de haven van Moengo, zijn ook door explosieven zwaar beschadigd. Alle toegangswegen naar het bauxietstadje zijn opgeblazen en de ravage is enorm. De Nederlandse regering wil de oud-leider van het Jungle Commando, Ronnie Brunswijk, voorals nog geen politiek asiel verlenen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag medegedeeld in een reactie op een verklaring van Brunswijjk. De Surinaamse productiebedrijven krijgen geen vergunning en deviezen om de nodige grond- en hulpstoffen te importeren. Derden, die geen bedrijf hebben, krijgen wel een vergunning en deviezen om de grond- en hulpstoffen, te importeren. Restanten van het Jungle Commando zitten verspreid tussen Patamacca en Java. De stad is in handen van het Nationaal Leger nadat de eerst eenheid vanuit de Burnside weg doorstootte naar het centrum van Moengo. De hoofdmacht van het leger trekt op vanuit het westen en moest veel mijnen onschadelijk maken. Bij de omsingeling van het mijnstadje alleen al, is er tussen Ricanau en de Burnside weg 1700 kilo dynamiet verwijderd, terwijl andere springladingen ter plaatse tot ontploffing worden gebracht. De snelheid waarmee de hoofdmacht vanuit het westen oprukt wordt ook daar sterk beïnvloed door springstoffen die door huurlingen op zeer geraffineerde wijze geplaatst zijn. Pittsburgh zal, nu er bezittingen van Suralco te Moengo zijn vernietigd, beslissen wat er verder met de onderneming moet gebeuren. Ronnie Brunswijk is na aankomst in Parijs ondergebracht op een geheime locatie in Frankrijk. Van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt hij 48 uren de tijd om een visum te verwerven voor een land in Europa. Lukt dat niet, dan zal hij teruggezet worden op een vliegtuig naar Cayenne. Ravaksur gaat met ingang van maandag 25 juli tot actie over. Er gaan dan een tiental bonden in staking. De aangekondigde acties houden in, dat de luchthaven Zanderij gesloten zal zijn voor al het internationale luchtverkeer. Alle diensten die het functioneren van deze internationale luchthaven mogelijk maken, gaan dan in staking. Er zullen geen loodsboten uitvaren, de havenarbeiders zullen het werk neerleggen, evenals de bond van de Scheepvaartdienst. De toestand in Moengo is nog niet helemaal genormaliseerd. De Moengonezen nemen het zeker ervoor het onzekere en begeven zich zo min mogelijk op de openbare weg. Het leger voert nog steeds zuiveringsacties in de omgeving van het bauxietstadje uit.