“Studeren doe je voor jezelf”

Wat wil je later worden? Politieagent, douanier of weet je het nog niet? Het is niet erg als je het nog niet weet, maar zorg er voor dat jij je examens behaald. Dit zei de districtscommissaris van Paramaribo Zuid-West, Mike Nerkust, aan LBGO- en MULO-leerlingen van regio Latour die gisteren voor een motivatie- en infosessie in Stibula waren.

De pas gekozen NDP-parlementariër Sylvana Afonsoewa, nam in verband met de te houden MULO-examens in de periode van 2 tot en met 11 juli en de LBGO-examens in de periode  van 3 tot en met 22 juli aanstaande, het initiatief om de leerlingen van MULO Latour, LBGO  Latour, MULO Hockey, LBGO Hockey en de Ceciliaschool een motivatie- en informatiedag aan te bieden. De gastsprekers waren minister Ashwin Adhin, NDP-parlementariër André Misiekaba, dc Mike Nerkust en een vertegenwoordiger van het Bureau Onderwijs Informatie en Studiefaciliteiten.

Het thema voor deze dag is: ‘Studenten van het ressort Latour: studeren doe je voor jezelf”. Dit zei Afonsoewa aan de jongeren. Ze haalde verder aan dat de leerlingen het niet voor hun ouders en of vrienden doen, maar voor zichzelf. Dc Mike Nerkust wist aan de examenkandidaten te vertellen dat ze zich allemaal moeten inzetten om hun examens te behalen. De leerlingen moeten er ook voor zorgen dat ze niet tot het laatste moment moeten wachten om hun schoolboeken te pakken, maar op tijd van start moeten gaan. “Ik wil geen van jullie weer met blauw zien. Jullie worden blauwtjes genoemd, maar dat kan veranderd worden als je studeert.”

André Misiekaba die parlementariër is, maar ook een ADEK-bul op zak heeft, motiveerde de jongeren door aan te geven dat een ieder voor ‘excellence’ moet gaan.” De grootste mogelijkheden om je dromen te realiseren, liggen in jezelf. Maak de beste keuzes in je leven en zorg ervoor dat je niets buiten de normen en waarden, oftewel de regels van de samenleving, doet.” Voor de parlementariër is het erg belangrijk dat de jongeren zichzelf controleren en dat ze succesvolle mensen als rolmodellen zien. Minister Ashwin Adhin gaf de examenkandidaten mee dat de ouderen zich druk maken om hen. “ Ik zal het jammer vinden als de ouderen jullie motiveren en niets bereiken.”

Suriname wacht op jullie, omdat met het behalen van de examens, jullie een richting opgaan waardoor je een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van het land. Ook gaf de bewindsman als tip aan de jongeren om hun telefoon in deze periode even met rust te laten, zodat de gewenste resultaten bij de komende examens behaald kunnen worden.

More
articles