Onderwijsinspectie op weg naar schoolbrede kwaliteitsbewaking

De afgelopen jaren heeft de Surinaamse onderwijsinspectie gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van een nieuw inspectiemodel dat in lijn is met de internationale ontwikkelingen, maar aangepast is aan de Surinaamse context en mogelijkheden: de Schoolbrede Inspectie (SBI). Het doel is om de kwaliteitszorg en kwaliteitsbewaking binnen het Surinaams onderwijs te versterken en daartoe o.a. effectievere inspectiemodellen in te zetten. Het gaat hierbij om een integraal kwaliteitsonderzoek, dat zowel de sterke als zwakke punten van de school in kaart brengt en daarmee een hefboom is voor verbetering van de onderwijskwaliteit op de school.” Dat schrijft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) in een persbericht. Het traject vindt plaats binnen het samenwerkingsprogramma MINOWC-VVOB en met ondersteuning van de Vlaamse Onderwijsinspectie. (VVOB = Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssa-menwerking en technische Bijstand). De Vlaamse inspecteur-generaal, Lieven Viaene en coördinerend inspecteur Ludo de Lee, zijn in het kader van deze samenwerking in de week van 22 juni in Suriname. Viaene geeft leiding aan een 180-tal onderwijsinspecteurs en rapporteert over de kwaliteit van het onderwijs aan de Vlaamse minister van Onderwijs. Hij zal zowel scholen in Para-maribo als in het binnenland bezoeken om zich te oriënteren op het Surinaams onderwijs en het samenwerkingsprogramma. De heer Ludo de Lee werkt met de Surinaamse collega’s aan verdere professionalisering.

Partnerschap en samenwerking als basis voor succes
Zoals bij elke onderwijsvernieuwing is partnerschap en samenwerking tussen verschillende actoren de basis voor succes.
De inspectie, de schoolleiders en leerkrach-ten, de ondersteunende diensten van het MINOWC, de bijzondere schoolbesturen en alle andere actoren, zullen allemaal in goed partnerschap hun steentje moeten bijdragen aan de verbetering van het onderwijs en de bewaking van de kwaliteit. De rol van de inspectie is om hierin een kritische partner van de school te zijn, die net als de school streeft naar goed onderwijs voor alle kinderen! Wederzijds respect, vertrouwen, professionaliteit en transparantie staan hierbij voorop. Muriël Hoepel, onderwijsinspecteur, deelt haar ervaring met de Schoolbrede Inspectie : “Ik heb het persoonlijk als heel fijn ervaren de school in zijn totale breedte door te lichten. In de school wordt nagegaan hoe invulling wordt gegeven aan kwaliteitsaspecten als veiligheid, activerende didactiek, vergroten van betrokkenheid, welbevinden bij leerlingen en leerkrachten, het op maat aanbieden van leerstof, het schoolklimaat, inspraak van ouders, enz., en hoe deze in verhouding tot elkaar staan met het uiteindelijke doel de output van de school te verhogen. Het totale leerkrachtenteam wordt betrokken bij de doorlichting van de school en daarnaast vinden er gesprekken plaats met leerlingen en ouders. De inspectie gaat daarna in dialoog met de school over de aandachtspunten en hoe het anders/beter kan om de kwaliteit te kunnen waarborgen of verbeteren. Omdat de schoolbrede inspectie uitgevoerd wordt met een team van twee of meer inspecteurs, vindt er uitgebreid overleg plaats over de resultaten van de observaties, gesprekken en de evaluaties. De resultaten worden hierna vastgelegd. De bedoeling hiervan is, dat de school dit als richtsnoer gebruikt om processen bij te sturen. De inspectie is zich ervan bewust dat leerkrachten en schoolleiders zich reeds inzetten, de schoolbrede inspectie is er om de teams te stimuleren tot een schoolbrede kwaliteitsaanpak, zodat met de inzet van een ieder de school van betekenis is voor elk kind. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: het beste onderwijs voor onze kinderen!”
Het ministerie sluit het persbericht af met: “Op donderdag 25 juni is er een speciale sessie voor de inspectie,waarbij ze terugblikken op hun pilots (oefenen met de schoolbrede inspectie op scholen) en waarbij ze nog extra tools krijgen om het in de toekomst beter aan te pakken. Een mooie mijlpaal voor de inspectie!”

More
articles