De opzet was niet zo groot als de voorgaande jaren, maar tόch was de pret niet minder. Het muziekfestival Fête de la Musique dat gisteravond heeft plaatsgevonden in ‘t Vat in het uitgaanscentrum van Paramaribo, had als thema `Living Together Through Music.’ Begonnen als een Frans straatfeest in 1982, waarop opkomende artiesten spontaan optraden, wordt het festival tegenwoordig gevierd in meer dan 700 steden in 120 landen over de hele wereld. Suriname heeft het festival al 17 keer met succes georganiseerd.
De organisatie was als vanouds in handen van de Alliance Française du Suriname (AF), met ondersteuning van de Franse ambassade en Region of French Guiana. AF-voorzitter Fransisca Djioed-Moeljoredjo wijt de be-scheiden opzet van de organisatie dit jaar aan de korte voorbereidingsperiode. In tegenstelling tot voorgaande jaren waarbij het festival soms twee dagen achtereen en op meerdere locaties werd gehouden, was het dit jaar alleen in ‘t Vat. Bovendien was de promotiecampagne ook niet groots. De voorzitter zegt dat de organisatie onder de gegeven omstandigheden verschillende formules uitzet, die eventueel de komende jaren kunnen worden toegepast. Met de keuze voor een vertrouwde plek waar het feest vroeger vaker is gehouden, wist Djioed Moeljoredjo dat ‘t Vat vanwege de knusse ruimte en de altijd lekkere sfeer voor veel gezelligheid zou zorgen, hetgeen ook is gebeurd. Ze gelooft dat Fête de la Musique in Suriname het beoogde doel bereikt door steeds mensen uit verschillende landen en culturen bijeen te brengen door middel van muziek. Toch heeft AF volgend jaar graag weer een uitgebreider festijn. De organisatie wordt dan eerder opgepakt en misschien wordt het podium ook meer open gegooid voor opkomende lokale artiesten.
Ambassadeur Michel Prom zei in zijn openingsrede blij te zijn dat met de 2015 editie van dit festival opnieuw Surinaamse, Franse en andere artiesten uit de Amerika’s bij elkaar zijn. “Dit evenement zou, zoals waarvoor muziek altijd al zorgt, een gelegenheid moeten zijn om gezellig bij elkaar te komen, ongeacht nationaliteit, afkomst of godsdienst.” Promspreekt de hoop uit dat het festival in Suriname opnieuw gaat uitgroeien tot een platform waar behalve een selecte groep van artiesten die hun sporen al hebben verdiend, ook amateurs in de muziek de microfoon pakken en hun ding doen.
Het feest begon met een sprankelend optreden van de meertalige topartieste Dahlia Negra (Florencia Mora) en haar band Sazon. Haar afwisseling van Spaans, Frans en Sranantongo was goed genoeg om het gemengd gezelschap op de dansvloer te brengen.