Derde editie Moengo Festival van start

Er worden vanaf vrijdag 12 juni op 12 basisscholen in Moengo en omgeving (Marowijne) workshops verzorgd door 12 kunstenaars. Elke kunstenaar is gekoppeld aan een school en werkt samen met de kinderen aan een kunstwerk, dat zal worden opgenomen in de grote tentoonstelling ‘Tembefulibi’. Deze tentoonstelling is vanaf 15 augustus te zien in Tembe Art Studio, een deel van het voormalig Suralco Ziekenhuis, CAMM en op de Fred Murray en St. Theresiaschool. Dit jaar zijn de workshops deel van het Moengo Festival of Visual Arts en worden mogelijk gemaakt door hoofdsponsor de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Dat laat de festivalorganisatie in een persbericht weten. De deelnemende scholen zijn: La Providentia, O.S Bambi, Fred Murrayschool, St. Theresia, O.S Wonoredjo, O.S Sirega, O.S Santen, E. Daketischool, O.S Zink Kampoe, Petrus Klaverschool, O.S Leitzel en RicanauMofo

Elke vrijdag reizen de kunstenaars af naar het oosten des lands om zowel in de ochtend als in de middag te werken. In de ochtend zullen zij bezig zijn met de leerlingen op de scholen, terwijl zij in de middag tussen 15:00 en 17:30 uur ontmoetingen hebben met kunstenaars en crafters uit Moengo en omgeving.

Daarbij moet ook worden gedacht aan makers van boten, drums, pangi’s, en beeldhouwers. Zij gaan samenwerken om van elkaar te leren en elkaar te inspireren, met als doel hun talenten verder te ontwikkelen.

Zoals elk jaar het geval is, vormen workshops een niet weg te denken onderdeel van het Moengo Festival. Aangezien het accent dit jaar ligt op beeldende kunst, zijn er meerdere kunstenaars bereid gevonden gedurende enkele weken met de jongeren in het district te werken. Bijzonder is dat de kunstwerken ook na de expo en het festival blijven staan.

Vanwege het beeldend karakter begint het festival al op 15 augustus, waarbij middels een straatschildering de festiviteiten worden geopend.

Kunstenaars die in de afgelopen vijf jaar hebben geparticipeerd in de residency programma’s van Tembe Art Studio worden uitgenodigd om naast de kunstinstallaties gemaakt tijdens hun periode, weer mee te doen in het internationale paviljoen.

Het geheel wordt, zoals gebruikelijk afgesloten met het driedaags festival van 18 – 20 september waarbij voornamelijk lokale groepen voor de entertainment zullen zorgen.

Met dit internationale Visual Arts festival zet Stichting Kibii een volgende belangrijke stap naar een verdere realisatie van haar doelstellingen. Dit festival levert een bijdrage aan de ontwikkelingskansen van jongeren en plaatst Moengo op de toeristische kaart van Suriname. Eerder zijn in 2013 Moengo Festival of Music en in 2014 Moengo Festival of Theater & Dance gehouden in het district.

More
articles