Bijna 60% Surinamers tevreden met democratie

Americas Barometer:

Door de bank genomen is 57,2% van de Surinamers content met de democratie in het land. Dit blijkt uit deze week gepubliceerde onderzoeksresultaten die onderdeel zijn van de Americas Barometer 2014 opiniepeiling die in 27 landen op het westelijk halfrond onder 48.000 respondenten werd verricht. De mate van burgertevredenheid in Suriname is relatief vrij hoog te noemen, slechts Uruguay (61,5%), de Bahama’s (60,2%) en Costa Rica (59,6%) scoorden beter. In Venezuela (38,3%), Guyana (40,2%) en Haïti (40,6%) is men het minst content over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de democratie. In de regionale enquête is tevens nagegaan in hoe verre de burgers goedkeuring hechten aan toespraken van critici op het regime dat aan de macht is. In Suriname gaat het om een relatief laag percentage van 40,3, het hoogst scoren de Amerikanen (64,1%) en het laagst de Guatamalteken (23,9%). Wetenschappers van de Vanderbilt University (USA) analyseerden onder meer in welke mate burgers geloven in democratie en hun participatiegraad aan het politieke leven van het land. Als voornaamste bevindingen zijn naar voren gekomen dat in de Americas over het algemeen, burgers uit de stedelijke gebieden en degenen met de hoogst genoten schoolopleidingen, minder tevreden zijn over de democratie in hun land.
De algemene prestaties van de uitvoerende macht en de overheidsinspanningen om de economie op rails te krijgen, zijn eerder inhoudelijk de belangrijkste voorspellers van individuele tevredenheid met de democratie.
Surinamers beoordelen in dit opzicht door de bank genomen hun regering met een 4,9 als de externe effectiviteit van het regiem in beschouwing wordt genomen, bleek uit eerdere onderzoeksresultaten van de Americas Barometer 2014 opiniepeiling. Deze ondermaatse score van Suriname is overigens de minst slechte van alle onderzochte landen. In de Americas scoort Suriname ook op meerdere categorieën het best (casu quo het minst slechtst) als vraagstukken zoals ‘vertrouwen in de politie’, ‘criminaliteit’ en het ‘justitieel rechtssysteem’ in beschouwing worden genomen. Voor wat betreft het justitieel apparaat en het criminaliteitsvraagstuk, kan feitelijk gesteld worden dat in de perceptie van zijn burgers, Suriname het veiligste land is in de Americas. Suriname scoort op afstand bijvoorbeeld het beste met betrekking tot ‘vertrouwen dat het juridisch systeem schuldigen zal bestraffen (67%)’, ‘het vermijden om in eigen buurt in gevaarlijke zones te lopen (11%)’ en ‘het met buurtbewoners samenspannen vanwege angst voor criminaliteit (5%)’. Aan de respondenten in de Americas is in dit kader ook gevraagd in welke mate ze vertrouwen hebben in de politie. Op een score van 1 op 100, zijn de zonen van Hermandad de beste kameraden van de Canadezen (67,2), gevolgd door de Surinamers (66,3).

More
articles