Militair Frans-Guyana wilde bijverdienen met drugs

Een Franse militair is vrijdag in buurland Frans-Guyana betrapt op de smokkel van cocaïne ter waarde van ongeveer € 1miljoen. De man wilde met 27 kilo cocaïne in zijn koffer met een speciale militaire vlucht naar Parijs (Frankrijk) vliegen, maar zijn bagage werd gecontroleerd en hij is in de Frans-Guyanese hoofdstad Cayenne door de mand gevallen en is aangehouden. De drugs was verdeeld over meerdere pakken van ongeveer 2 kg. elk. De verdachte is steward militaire en cabine chef van een civiele airbus A310.
Het is voor het eerst dat een enkele verdachte met zoveel drugs is gepakt op deFelix Eboué Luchthaven. In 2008 was er weliswaar een vondst van 36 kg, maar die buit behoorde toe aan twee personen; 18 kilo per persoon. De twee mannen, afkomstig uit Marseille, werden veroordeeld tot zes en zeven jaar celstraf en een boete van € 700 000.
De arrestatie van de man was puur toeval. Militairen genieten in de regel een speciale status, waarbij visitatie van hunbagage niet is vereist. Het was dan ook de bedoeling van de steward om misbruik te maken zijn status en de drugs mee te nemen in het vliegtuig.
De 40-jarige verdachte was midden vorige week in Frans-Guyana aangekomen met hetzelfde toestel. Hij zou vrijdag terugvliegen. Het toestel was ingezet om militairen terug te transporteren naar Frankrijk. Anonieme bronnen bij het onderzoek hebben verklapt dat de onderschepping van de drugs puur toeval was. Niemand had een tip gegeven en er was geen aanleiding om de man aan een onderzoek te onderwerpen, bovendien wordt de bagage van militairen nooit onderzocht. De verdachte had vrijdag pech, dat ook burgerpassagiers op dezelfde vlucht waren, waardoor de visitatie werd ingelast, een toeval waarop de militair niet was bedacht.

More
articles