– China. Militaire spullen en een toespraak van de ambassadeur, dat er meer materieel uit de Volksrepubliek China volgt. Ook opleidingen voor Surinaamse militairen. Overwegende en geheel in overeenstemming, met wat Robert D. Kaplan voorspellend schreef in “Moesson”. We lezen mee: ‘De Indische Oceaan en de toekomstige wereldmachten. De kaart van Europa stond centraal in de 20e eeuw: tijdens de lange Europese oorlog, die duurde van 1914 tot 1989, en de nasleep daarvan, was Europa bepalend voor de wereldgeschiedenis. Zeker, ook elders deden zich belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen voor. Maar de mondiale verhoudingen, van het einde van het kolonialisme tot de bipolaire strijd tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, hadden alles met Europa te maken. Dit zal echter fundamenteel veranderen in de komende decennia. In Moesson toont Robert D. Kaplan overtuigend aan hoe cruciaal de Indische Oceaan zal zijn voor de wereldmachten van de 21e eeuw. Net als de moesson zelf, een klimatologisch verschijnsel dat zowel funest als onontbeerlijk kan zijn voor welvaart en groei, zal de opkomst van de omringende landen (waaronder India, Pakistan, China, Indonesië, Birma, Oman, Sri Lanka, Bangladesh en Tanzania) een verandering in het globale machtsevenwicht veroorzaken, die niet kan worden genegeerd. De Indische Oceaan zal de spil worden in de wereldwijde politiek. Hier zal de strijd om democratie, onafhankelijkheid van energiebronnen en religieuze vrijheid worden gewonnen of verloren en hier zal de buitenlandse politiek van de westerse landen zich op moeten concentreren, om zo hun mondiale dominantie te behouden. Kaplan biedt een tot nadenken stemmende ontdekkingstocht van dit strategische en demografische brandpunt en een diepgaande blik op de onderwerpen die het belangrijkste zijn voor de westerse belangen. Het onthult de effecten van explosieve bevolkingsgroei, klimaatsverandering en extremistische politieke regeringen op deze onstabiele regio en hoe dit onze eigen belangen beïnvloedt. Moesson is een groots, indrukwekkend boek over een gebied in de wereld waarvan westerlingen het zich niet langer kunnen veroorloven, om het links te laten liggen. Robert D. Kaplan is een van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten van deze tijd. Hij heeft voor meerdere presidenten al als raadgever gefunctioneerd. Kaplan is verder correspondent van The AtlanticMonthly en senior fellow van de New America Foundation’. Tot zover een verkorte recensie. Wie inmiddels weet, dat de Chinezen een verbindingskanaal dwars door Nicaragua graven en een beetje geopolitieke kennis in zich meedraagt, weet exact wat te gebeuren staat. Meer nog onder een faciliterende en accommoderende…, Bouterse Regering II.
– China II. ‘Het agentschap uit den vreemde en Verre Oosten, gaat meteen in dictaat voor verbetering investeringsklimaat!’. ‘A man ing futu no beti na gronfukondre, dan a man e bepaalgiwiini Sranan…?’. Pagina 04 linksboven, Times dd. 12 juni 2015. De etnisch Chinese kandidaat van de Nationale Democratische Partij (NDP) voor zittingsdeelname in De Nationale Assemblée, welke met 927 stemmen binnen zou moeten/mogen (?) komen, beklaagt zich nu openlijk in een ochtendblad over het teleurstellende feit, dat niet meer van ‘zijn Chinese makkers’, de dato 25 Mei 2015 op hem hebben gestemd. Of kunnen stemmen? Volgens eigen zeggen, omdat er geen oproepingskaarten aan hen werden aan-/afgeleverd. Ook vertelt de agent, dat er een beter investeringsklimaat ‘moet’ komen en dat de regering daar al mee bezig is? Inderdaad, is de regering daarmee bezig…, hor. Bleek deze week ook uit de commentaren, op een “feestavond” van de Kamer van Koophandel & Fabrieken, waar men diepzinniger aangaf, dat de hoeveelheid detailhandelszaken de gehele sector aan het wurgen is. Kwantiteit boven kwaliteit…, op tijd. ‘What’s new at the NDP-horizons…?’.
– ‘San pesa’. Je hebt als politieke organisatie 19.000 geregistreerde leden en vangt maar 1.130 stemmen. Een ander heeft 6.500 registraties en vangt 317 op 25 Mei 2015? En dan ook nog 4000 petaka’s tegen 664 crobias? ‘Yere no…, mi pa! Wan sani ne klop!’.
– Urologie. Het RK Ziekenhuis doet op dit moment alles om de gezondheidszorg in SU op een hoger plan te krijgen. Was Urologie door een aantal niet gezonde handelingen, op een lager niveau/pitje terechtgekomen…, mede door dokter Jimmy Fernandes (Rotterdam) en anderen, gaat het nu weer heel goed met die zeer noodzakelijk gebleken afdeling. Ook de Interne en Radiologie, hebben nadrukkelijker aandacht van de ziekenhuisdirectie. Lezen mee: http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2015/06/12/de-ingevlogen-urologen-van-het-st-vincentius/
– ‘Sapoentjes stuiptrekkingen’. Men leert dezer dagen vrienden, vriendinnen en loyalisten kennen. De afspraken zijn ‘dit’ en men doet individueel weer ‘dat’. Met allerlei kronkelverhalen, tracht Raymond Sapoen te rationaliseren en aanneembaar te bevestigen, dat hij “V7” de facto de rug heeft toegekeerd en rechtstreeks met de NDP onderhandelt. Om zijn snode daad kracht bij te zetten, heeft hij plotseling allerlei verhalen over zijn voorzitter Somohardjo te blaffen. De reeds overgelopen Moestadja, vergeeft simultaan stereofonisch pagaaiende akkoorden. Laatste stuiptrekkingen van Somohardjo hebben zich al ingezet? Huuuuuh, gevaarlijke uitspraakjes. “We moeten als partij af van het blazoen van chantagepartij en geen visie te hebben…”. Echter zal ook Raymond Sapoen de gehele samenleving moeten komen vertellen, wat nou eigenlijk azijn zuurder maakt. En in het Surinaams ook komen verklaren…, “…fa tu hogri e meki wan bun…”. Plotseling wordt gepubliceerd, dat Sapoen vanaf zijn jeugd NDP-er was. Blijkbaar nog steeds is. Het werd een aantal uren geleden reeds gezegd: ‘Sapoen wordt Sapoentje…’, gladiaal weggedrukt in de hellende massa van paars. Weinig epaulettenstrepen, weinig stabiel te formeren glans. Dat Somohardjo niet zaligmakend is om als partner mee op stap te gaan, is een levendig feit. ‘Mi casa is sucasa…’, geeft natuurlijk een twijfelachtige twee. Maar bij vertrek uit PL, te trachten om de gehele tent in brand te steken…, geeft wel weer aan hoe de waard zijn gasten binnen “V7” moet vertrouwen. Rechtstreeks en ook indirect.
– Gangsters. Het zijn gewoon gangsters. Vaker mensen die het in Guyana niet maakten en geen binding met de Surinaamse grond of samenleving hebben. Jawel…, de gangsters onder de truckchauffeurs met of zonder opleggers. Rijden alles met grint, zand, boomstammen en gezaagd hout kapot. Verbouwen hele nieuw aangelegde wegen. De pontons varen niet meer tussen Redi Doti en Carolina, dus gaan we over de weg. Maling hebbend aan de nieuwe wegen of de mensen die afhankelijk zijn van goed en veilig transport. Al jaren wordt gewaarschuwd voor het gedrag van transportondernemers en hun krankzinnig handelende chauffeurs op de Oost-Westverbinding vanuit het oosten, vanuit het zuiden over de Afobakkaweg, de Meursweg, de J.F. Kennedyweg, Indira Gandhiweg en de Martin Luther Kingweg om af te sluiten met de Winston Churchillweg, de zijwegen en dan in Paramaribo de Coesewijnestraat en Van ’t Hogerhuysstraat/Willem Campagnestraat. In ieder beschaafd land gaat dit soortement aan zwaar vervoer over de grote rivieren. In Suriname gaat het over de wegen die kapot gereden moeten worden door “Lijpe Henkie” en zijn maat. Niemand die wat doet. Behalve dan de ambtenaar die ontheffingen weggeeft. Tegen heftiger betalingen en het politiewerk op de wegen frustreert. Het is water naar zee dragen.
– Guyana. De Republiek Guyana zal zich militair en diplomatiek wapenen, tegen de vrijbuiters in Caracas die ¾ van het buurland en de zeegebieden daar ten noorden van, met alle gevolgen van dien wil annexeren. Waar is de babbel van Lackin, zo plotseling naartoe verdwenen? Juist ja! Surinaams territoir is in gevaar, de veiligheid van de regio naar gort en er is nog steeds geen standpunt. Komt ervan als men zich overal, als een kip zonder kop, bij heeft aangesloten en buiten elk veiligheidspact is komen te vallen.
– Roof. Het is alsof men er boosters bij heeft aangebonden…! Zo worden mede Surinamers en hun gasten, elke dag op steeds meer plekken beroofd. ‘Nobodyseemsto care!’.
– Onrust. Natuurlijk propageert men onrust, zo vlak na de verkiezingen. Op instigatie van de politieke tegenstanders die willen vissen en ook de beïnvloedbare amoebes bewerken die al gauw meedenken, dat in ‘het troebele’ ook familiaire glibberpieren te vangen zijn. Kunnen onverwijld allemaal “sneki’s” worden.
– Recent. Er verscheen niet zo lang geleden een gevleugelde bloemlezing over Desi Bouterse in respectabel boekformaat gegoten. Problemas, boi! Geciteerde mensen blijken zogenaamd dingen gezegd te hebben die nimmer, nooit en ook niet gezegd zijn! Even afwachten. Niet alle kruid meteen verschieten…, daddy. ‘Who is whoanddidtowho…?!’. ‘Tobe or nottobe…, that’s the real question’.
– Diplomatie. Wat zei de doorgewinterde diplomaat die in Washington DC, bij de Organisatie van Amerikaanse Staten op het een na hoogste niveau opereerde…, na intrekking van ruggesteun uit SU, voor een stabiele vervolgcarrière in het internationale? Kan men allemaal teruglezen in: http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2015/06/10/internationale-diplomatie-gaf-voldoening/
– Inbraak. Er zou zijn ingebroken in het Districtscommissariaat ZUID WEST? Hopelijk dit keer geen ‘bonero materiaal’ achtergelaten. Daar wordt de DC echt niet goed van. ‘Have a nice weekend, bro…’.
– ‘Survival of the fittest’. NPS in beroering…? Just remember: 1948, 1953, 1955, 1968/’69/’70, 1973, 1975, 1980, 1987, 1990, 1991, 1993, 1996, 1999, 2000, 2005…, 2010-2015! Met een bijdrage van Bert Eersteling, ondersteund door pennenvruchten van oud-minister president Hon. Dr Jules Sedney, vandaag verschenen in:http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2015/06/10/internationale-diplomatie-gaf-voldoening/
– ‘Takru tori’. Zal Eddy Jozefzoon allemaal niet al te best vinden. Het ANP weet het volgende aan te melden. ‘Bouwbedrijf Strukton heeft vorig jaar “zijn nettoverlies” zien verdubbelen tot 32,8 miljoen euro. Dit maakt de onderneming, onderdeel van het beursgenoteerde Oranjewoud, vrijdag bekend. Het negatieve resultaat is vooral veroorzaakt door aanvullende projectvoorzieningen binnen Strukton Civiel van 61 miljoen euro. Het bedrijf boekte wel een relatief hoge omzet van 1,8 miljard euro.
Strukton noemt het resultaat “teleurstellend”. Het bedrijf leed vooral verliezen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein (33 miljoen euro) en op de ondertunneling A2 Maastricht (16 miljoen euro). Strukton zegt in overleg te zijn met opdrachtgever Rijkswaterstaat over de afwikkeling van onder andere het meerwerk en diverse claims en is ervan overtuigd dat dit een positief effect zal hebben op het toekomstig resultaat. Volgens Strukton zal het resultaat daarmee per saldo minder negatief uitvallen dan nu in de cijfers is verantwoord. Het bouwbedrijf kampte verder met reorganisatie- en afvloeiingskosten van 15 miljoen euro. Inmiddels is er in mei 2015 een nieuwe financiering overeengekomen met een looptijd tot eind april 2017. De aandeelhouder versterkte het vermogen van Strukton met 25 miljoen euro. Strukton gaat zich de komende tijd nog verder technologisch ontwikkelen en zich meer concentreren op railgerelateerde werkzaamheden. ”De nadruk komt meer te liggen op projecten van beperkter omvang, op regionale projecten, op onderhoud en beheer en specialismen”, aldus het bedrijf. Tot zover Nu.nl. Regering Bouterse – I ontwikkelde de inmiddels beschimpte gedachte om met Strukton een treinverbinding naar het zuiden van het land te bouwen. Jozefzoon kreeg de supervisie daarvan in handen.
Justitia Pietas Fides MMDCCLXXXVI