Navigatiesysteem en vaarwegmarkeringen MAS wordt nader bekeken

(Foto: Johan de Randamie)

De expert Stephen Bennett, die gespecialiseerd is op het gebied van het internationale maritieme betonningsstelsel, is op bezoek bij de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) voor het opmaken van een technisch adviesrapport over Suriname voor de World Wide Academy van de International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA). Deze autoriteit is verantwoordelijk voor de na-vigatiesystemen wereld. Met het adviesrapport zal de MAS de nodige ondersteuning krijgen van de IALA in het kader van de verdere ontwikkeling van de maritieme sector in Suriname.
Brayen Ristie, medewerker bij de MAS, heeft ervaringen opgedaan bij de MAS. Tijdens een interview liet hij weten dat hij in de gelegenheid gesteld was om de opleiding IALA te mogen volgen voor een maand. Op die manier heeft hij met vaarwegmarkeringen ervaring kunnen opdoen.
Het bezoek van Bennett heeft een technisch karakter, waarbij hij zal nagaan als de MAS de vaarwegmarkeringen en de navigatiesystemen op de juiste wijze toepassen. “Het ligt in de bedoeling dat de MAS open staat voor verbetering”, zegt Ristie.
Het multipurpose vaartuig Marwina is hedenmorgen richting de haven van de Suralco gevaren, zodat er nagegaan kon worden door de ex-ternen of de MAS de vaarwegmarkeringen op de juiste manier, volgens de IALA-voorschriften onderhoudt. Er zal tijdens de vaart ook nagegaan worden in welke conditie de vaarwegmarkeringen zich bevinden. “Aan het eind zal Bennett een rapport op-maken en zijn aanbevelingen aandragen aan de MAS”, zegt Ristie.

door Melissa Achthoven

More
articles