RBC vier dagen op rij gesloten

(foto: Johan de Randamie).

Al de vijf filialen en het hoofdkantoor van de RBC Royal Bank zijn vanaf afgelopen maandag voor het publiek gesloten. Dit leidt tot grote ergernis bij de klanten. Enkele klanten geven nu al aan, dat zodra de bankinstelling haar deuren weer opent, ze hun rekening zullen opheffen en bij een andere bankinstelling een rekening zullen openen. De seniorenburger Rudy Bongo, die slecht ter been is en met een kruk voor een gesloten deur stond, gaf aan dat het heel lastig is dat hij zijn bancaire zaken niet kan doen. Hij is per bromfiets vanuit Ephraimzegen naar de bank aan het Kerkplein vervoerd. Op dat moment was het bankpersoneel achter gesloten deuren in vergadering. Willy Rodriquez, voorzitter van de RBC Werknemersorganisatie, geeft aan dat er nog steeds geen overeenstemming met de directie bereikt is. Dat is de directe reden waarom de bank haar deuren nog niet voor het publiek opent. Het gaat namelijk niet alleen om het Memorandum of Understanding (mou), maar ook om de pensioenen die nog niet in orde zijn.

Men heeft nog geen overeenkomst bereikt bij de onderhandelingen. Voor nu lijkt het alsof de directie haar been stijf blijft houden. “ Gisteren dachten we dat we een overeenkomst zouden tekenen om de bank te openen en dan in de week van 15 juni verder te gaan met de directie van de Republic Bank die de RBC per 1 juli aanstaande overneemt. Mondeling waren we het overeengekomen, maar wat we op papier zagen was niet wat we hadden afgesproken”, aldus Rodriquez. Dit neemt met zich mee dat het vertrouwen is geschaad.

De bondsvoorzitter deelt verder mee dat men voor vanavond 20:00 uur een uitnodiging heeft ontvangen van de bemiddelingsraad. De adviseur van de bond, Dennis Caffe, geeft aan dat het niet prettig is om in actie te gaan: “ Je probeert zoveel mogelijk om het te voorkomen. Wat we merken, is dat de directie de onderhandelingen een andere wending geeft, waardoor ze op de een of andere manier proberen om van hun verantwoordelijkheid af te komen. Stel dat de bank per 1 juli wordt overgedragen, dan kunnen ze makkelijk zeggen dat de bank niet meer onder hun verantwoordelijkheid valt. Dit kan betekenen dat ze hun verplichtingen dan niet meer hoeven na te komen. De nieuwe eigenaar kan zeggen dat hij de bank pas heeft, en nog geen winst gemaakt heeft waardoor hij niets voor het personeel kan betekenen.”

De onderhandelingen lopen al maanden en men rekt nu de onderhandelingen, omdat de overdracht aan RBL per 1 juli 2015 zal plaatsvinden. Daarom is de vakbond in actie. “ Wij zien de afspraken gemaakt moeten worden als onderdeel van de cao-onderhandelingen en wij willen deze vastgelegd zien in een mou. Wij willen dat de afspraken vastgelegd zijn, zodat men niet zonder afstemming met de vakbond de voorzieningen voor de werknemers zal bepalen. We willen zeker weten dat de afspraken worden nagekomen”, aldus Caffe.

More
articles