De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft met haar protest voor een hertelling van stemmen in kiesdistrict I Paramaribo, ijdele hoop gekoesterd en onnodig een verkeerd signaal gegeven. Dit verklaarde hoogleraar en voorman van onderzoeksbureau NIKOS, prof. dr. Marten Schalkwijk, gisteravond in zijn analyse over de verkiezingsuitslag voor de KennisKring.
Schalkwijk gaf aan, dat hij hoogst verbaasd was dat de NDP om een hertelling had gevraagd, daar het mathematisch gezien praktisch onmogelijk is dat de partij nog een beter verkiezingsresultaat kan behalen. “Het was heel dom, niet verstandig, want je hebt gewonnen en ik denk niet dat je nog een zetel erbij krijgt. Om een tiende zetel in Paramaribo te halen, zou je 6000 tot 7000 stemmen erbij moeten krijgen, of V7 zou wat moeten verliezen, maar ik zie dat eerlijk gezegd niet gebeuren. Nu heb je geesten opgeroepen die je misschien niet kan bezweren”, betoogde Schalkwijk, die aantoonde dat om de tiende zetel te halen, de NDP na hertelling óf van 55.886 stemmmen naar 62.701 stemmen zou moeten groeien, óf V7 extreem veel stemmen zou moeten verliezen. Naar zeggen van de NIKOS-functionaris, is NDP voor wat betreft de regeringsformatie aan zet, maar behoeft zij geen partners en kan zij in principe alleen regeren. Het enige probleem is de marginale meerderheid in De Nationale Assemblee (DNA), maar daar heeft deze NDP-regering recentelijk weinig moeite mee gehad. Vanwege de kracht van de NDP is samenwerken voor andere partijen minder interessant, daar ze niet echt nodig zijn en ze ook weinig kunnen bijsturen. Hij erkent dat er wel druk zal zijn van bepaalde belangengroepen en ambitieuze individuen in oppositiepartijen. Samenwerken is echter een groot risico voor de oppositie, en voor kleinere partijen wellicht politieke zelfmoord. Schalkwijk, die ex-voorzitter is van DOE, vindt de koers die de huidige praeses van deze partij volgt om mee te gaan regeren, dan ook heel onverstandig.
De politiek analist interpreteerde de verkiezingsuitslag als volgt: NDP is als de grote winnaar uit de bus gekomen en heeft zich versterkt van 17 naar 26 zetels, echter is dat ten koste gegaan van haar partners in de Mega Combinatie.
PALU ging namelijk van 2 naar 1 zetel, Nieuw Suriname van 2 naar 0 en KTPI van 2 naar 0, samen van 6 naar 1 zetel. De ABOP is voorts de sterkste coalitiepartner in de Alternatieve Combinatie (AC) en bezit alle vijf zetels, VHP is de sterkste oppositiepartij gebleven met Santokhi als onbetwiste oppositieleider, NPS en BEP zijn sterk verzwakt, PL enigzins achteruitgegaan en DA91 en SPA spelen geen rol meer in DNA.