Blatter treedt af als voorzitter FIFA

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft dinsdag zijn aftreden bekendgemaakt. Dat gebeurde op een ingelaste persconferentie in Zürich. De 79-jarige Zwitser voelt onvoldoende steun, maar blijft nog wel aan tot er een opvolger is aangewezen. Blatter werd vrijdag nog herkozen voor een vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Enkele dagen daarvoor werden meerdere functionarissen van de FIFA opgepakt vanwege verdenkingen van corruptie.
Het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA wordt geleid door de Amerikaanse federale politie FBI. Op korte termijn wordt op een buitengewoon congres gestemd voor een nieuwe voorzitter. Wanneer zijn opvolger is aangewezen, treedt Blatter definitief af. “Ik heb heel goed nagedacht over mijn voorzitterschap en de afgelopen veertig jaar waarin mijn leven onlosmakelijk verbonden is geweest met de FIFA en de geweldige voetbalsport. Ik koester FIFA meer dan wat dan ook en ik wil alleen maar doen wat het beste is voor de FIFA en het voetbal”, begon Blatter zijn speech.
“Ik voelde me geroepen om me opnieuw verkiesbaar te stellen, omdat ik dacht dat dat het beste was voor de organisatie. Die verkiezingen zijn achter de rug, maar de uitdagingen voor de FIFA nog niet. FIFA is gebaat bij grondige veranderingen.”
Hoewel Blatter een mandaat kreeg van de stemgerechtigde leden van de wereldvoetbalbond, heeft hij niet het gevoel dat hij op het volledige vertrouwen van de voetbalwereld kan rekenen. “Daarom heb ik besloten om mijn functie neer te leggen op een buitengewoon congres. Tot die verkiezingen zal ik mijn taken als voorzitter blijven uitoefenen.”
De 79-jarige Zwitser is al sinds 1998 actief als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Met name de laatste jaren ligt Blatter zwaar onder vuur vanwege geruchten over omkoping en corruptie.
Ondanks de hectische aanloop naar de verkiezingen werd de omstreden Zwitser herkozen. Met 133 stemmen troefde hij zijn enige overgebleven opponent prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië af, die op slechts 73 stemmen kon rekenen. Secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, werd dinsdag door The New York Times als verdachte naar voren geschoven.
Volgens de Amerikaanse krant heeft de Fransman voor 10 miljoen dollar (meer dan 9 miljoen euro) aan smeergeld uitbetaald. In een eerste reactie van de FIFA werd Valcke vrijgepleit van elke betrokkenheid bij verdachte transacties.

More
articles