Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties

(FIU Suriname)

Aanpak Money Laundering en Financiering Terrorisme bij makelaars in onroerend goed

Ook makelaars in onroerend goed (hierna makelaars), dienen alert te zijn op mensen die misbruik van hen willen maken door met behulp van hun diensten geld en andere activa (bezittingen) wit te wassen.
Als de makelaar voor zijn cliënt optreedt bij de aan- en verkopen van onroerende zaken kan hij geconfronteerd worden met situaties die ongebruikelijk zijn. Als er voor een transactie geen logische verklaring aanwezig is, moet de makelaar beoordelen of er misschien een vermoeden van witwassen is.
De makelaar kan aan de hand van de objectieve en subjectieve indicatoren oordelen of er sprake is van een ongebruikelijk transactie.

Objectieve Indicatoren:
* Transacties die in verband met een mogelijke overtreding van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering (S.B. 2002 no.64) en de Wet Strafbaarstelling terroristische misdrijven en de financiering daarvan (S.B. 2011 no.96) aan politie of justitie worden gemeld.
* Transacties met een waarde van USD 25.000,- of meer, betaald aan of door tussenkomst van de vrije beroepsbeoefenaar in contanten, met cheques aan toonder of soortgelijke betaalmiddelen.

Subjectieve Indicator:
Transacties waarbij aanleiding is om te veronderstellen dat ze verband houden met Money Laundering of financiering van terrorisme.

Enkele voorbeelden van ongebruikelijke transacties bij de makelaar:
– Transacties inzake een onroerend goed met een financiering door middel van een (hypothecaire) geldlening waarvan het bedrag in aanzienlijke mate (naar boven of naar beneden) afwijkt van de te betalen tegenprestatie, terwijl daarvoor geen acceptabele verklaring kan worden gegeven.
– De onroerende zaken worden of zijn in korte periode meer keren verhandeld met ongebruikelijke hoge winstmarges, terwijl daarvoor geen acceptabele verklaring kan worden gegeven.
– De cliënt verzoekt om, in het kader van een opdracht tot bemiddeling bij de aan- of verkoop, een taxatiewaarde vast te stellen die in wanverhouding staat tot de waarde van de onroerende zaak.
– De cliënt verzoekt tot een bedrag voor de hypotheek waarbij sprake is van een ongebruikelijk groot verschil tussen het geleende bedrag en de koopsom dan wel de waarde van de onroerende zaak, terwijl daarvoor geen acceptabele verklaring kan worden gegeven.

Ter illustratie hieronder de volgende casus, waarin ongebruikelijke transacties bij makelaars tot uiting komen.
Het betreft de grootste onroerendgoedzwendel uit de Nederlandse geschiedenis,DeKlimop-vastgoedfraudezaak.
Het Philips Pensioenfonds beheerde tussen 2000 en 2009 een aanzienlijke hoeveelheid vastgoed. Het pensioenfonds verkocht in die tijd voor 1,48 miljard euro aan woningen en kantoren, waaronder de Symphony toren en het Eurocenter op de Amsterdamse Zuidas en Solaris in Capelle aan de IJssel.
De directeuren Will F. en Rob L. van het pensioenfonds, lieten zich omkopen om dit onroerend goed vooral te verkopen aan Bouwfonds en Ceylonstaete. Vaak verkochten zij de panden tegen te lage prijzen, of kochten zij juist vastgoed op voor te veel geld. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de gehanteerde prijzen leverde de betrokkenen tientallen miljoenen op, die zij in eigen zak staken.
Jan van V., directeur bij Bouwfonds, schreef bovendien valse facturen uit, waardoor hij ook vele miljoenen bij Bouwfonds wegsluisde. Dit geld kwam terecht bij makelaars en onderaannemers die dat vervolgens via ingewikkelde constructies weer privé aan hem terug betaalden. De winst van de fraude werd door Jan van V. met zijn compagnons en medeplichtigen gedeeld.
Zo zou Will F. 10,5 miljoen euro hebben ontvangen, en een belofte van nog eens 23 miljoen op een later tijdstip. Rob L. zou ruim 4,3 miljoen euro hebben ontvangen. Beide mannen hadden Zwitserse bankrekeningen waarop justitie enorme bedragen aantrof, veel te veel geld voor directeuren met een salaris van nog geen ton netto (bron:http://www.nrc.nl).

De volgende editie verschijnt op vrijdag 26 juni en gaat over: Aanpak Money Laundering en Financiering van Terrorisme bij Geldovermakingskantoren.

MOT (FIU Suriname)
E-mail: motsur@sr.net
Website: www.mot.sr

Wordt vervolgd.

More
articles