May 27, 2015


Nog steeds geen spoor van helikopter Hi-Jet


May 27, 2015

Er is nog steeds geen spoor gevonden van de helikopter van Hi-Jet, die sinds zondag jongstleden wordt vermist. “De situatie is hetzelfde”, wordt De West vanmiddag medegedeeld bij navraag bij Hi-Jet. Tevens wordt verduidelijkt dat het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) belast is met de zoektocht naar het toestel, piloot Donovan van Embricqs en een technisch medewerker. Voor het laatst was er zaterdagavond contact met de heli en inmiddels is een zoekgebied afgebakend tussen Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre. Het NCCR coördineert de zoektocht waarbij ook manschappen van het Nationaal Leger worden ingezet. Vernomen wordt, dat slecht weer parten heeft gespeeld bij de zoekoperatie en dat de voorkeur wordt gegeven aan helikopters in plaats van vliegtuigen, vanwege onder meer de aard van het gebied. Er zouden vier helikopters zijn ingezet, afkomstig van de vliegbedrijven Pegasus en Hi-Jet. Behalve dat met helikopters het gebied wordt afgekamd, zijn grondtroepen van het leger druk doende enig spoor te vinden van de heli. De eerste zoektocht vond zondag jongstleden plaats, echter bleek die vruchteloos en keerden de toestellen in de late middag terug naar hun standplaats. In eerste instantie keerden twee helikopters van vliegmaatschappij Hi-Jet terug naar Paramaribo vanuit Sipaliwini. Nadat de toestellen in zwaar weer terecht waren gekomen, verkoos het eerste toestel te landen in Pusugrunu, terwijl het tweede toestel de reis vervolgde. Van de piloot van deze tweede heli, Donovan van Embricqs, werd op een goed moment echter niets meer vernomen tijdens zijn terugkeer naar de stad. Een ieder tast nog altijd in het duister over wat er precies is gebeurd. Naar verluidt betreft het vermiste toestel een Eurocopter 135. De EC 135 is een tweemotorige civiele helikopter, gebouwd door Airbus Helicopters en wordt ruim gebruikt door politie- en ambulancediensten. Het toestel kan ook vliegen volgens instrument flight rules en heeft goede specificaties. Naast een vlieger is er bemanningscapaciteit tot 7 passagiers, de lengte bedraagt 12,16 meter, de rotor diameter is 10,20 meter, de hoogte 3,62 meter, het leeggewicht 1.465 kg en het maximale takeoff gewicht 2.835 kg. De maximale snelheid is zo’n 259 kilometer per uur, er kan tot 3.045 meter worden gevlogen en de actieradius is 595 kilometer.