‘Eerlijke economie vereist verbetering financiële structuur

DOE-topper Regilio Dodson:

De financiële huishouding van de overheid behoeft een betere structuur. Dit zegt econoom en fervent DOE-lid, Regilio Dodson. “Zolang wij de structuur niet veranderen en een goed plan neerzetten, zal deze cyclus (financiële druk op de staatskas red.) zich blijven herhalen en ontnemen we Suriname een eerlijke economie met eerlijke kansen. Het maakt dan niet uit welke regering komt.”
Dodson praat van een kringloop, welke hij betitelt als economische plus en min. “Het kan zijn dat je zo een situatie aan het begin van het jaar hebt of aan het einde. In het geval van de zittende regering, heeft deze situatie zich aan het einde afgespeeld, terwijl bij de voorgaande regering dat aan het begin van hun zittingsperiode was”, meent de econoom. Hij geeft toe dat het land in een liquiditeitsdruk zit. “Het gevolg is dat de regering niet altijd betrouwbaar is en dat Surinamers eerlijke kansen ontnomen worden om deel te nemen aan de economie. Dit probleem moet opgelost worden. Daarvoor kijkt DOE naar de oorzaken.” Het DOE-lid haalt het sociaal contract aan dat de regering Bouterse-Ameerali met het volk gesloten heeft, waarbij de overheid een aantal zaken heeft proberen te realiseren zonder daarbij een speciaal plan voor ogen te hebben. “Op deze manier zet je druk op de staatskas met het oog op terugval van inkomsten waardoor de regering een deel van de Surinamers eerlijke kansen ontneemt.” Dodson noemt als concreet voorbeeld het systeem, waarbij de basiszorgverzekering in het leven is geroepen. Dit plan helpt naar zijn inzien veel geld besparen. Zodoende komen zaken zoals lantikarta (on- en minvermogenkaart red..) weg te vallen. “Zo een plan heb je nodig in meerdere sectoren om te kunnen bezuinigen.”Hij wijst verder op de cashflow (inkomsten en uitgaven red.) die een goede inventarisatie moeten ondergaan, waarin de werkelijke uitgaven worden verwerkt om vervolgens te weten te komen hoeveel er nodig is om projecten te kunnen afwerken. Maandag is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), bekend gemaakt dat er een forse stijging van de valutareserves valt te bespeuren. De wetenschapper kan niet met zekerheid aangeven hoe betrouwbaar deze gegevens zijn. “Als de CBvS dat zegt, moet je aannemen dat het betrouwbaar is. Jammer genoeg staat nergens aangegeven van waar het geld is gekomen.”

Masterplan
Tijdens het economisch debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), mocht Dodson in een videoboodschap zijn visie over de financiële huishouding met de aanwezigen delen. Op een gegeven moment werd een masterplan voorgesteld, waarbij alle partijen de handen ineen moeten slaan om dit vraagstuk te helpen oplossen. Dodson geconfronteerd met de vraag wat dit masterplan zou moeten zijn: “De vraag is wie de uitnodigende partij voor dit plan zal moeten zijn. Dat moet degene zijn die deel uitmaakt van de regering. Het lijkt DOE goed dat er een nationale commissie wordt samengesteld met mensen uit de verschillende partijen, die bekend zijn met economische vraagstukken. Samen moet er een plan uitgezet worden om uiteindelijk te komen tot een oplossing, zodat er een eerlijke economie ontstaat.” Hij verwijst hierbij naar de opmerking van econoom Anthony Caram tijdens het VES-debat over de reële economie, waarbij een goederen- en dienstenstroom plaatsvindt en de monetaire economie alwaar de geldstroom plaatsvindt. “Wij moeten naar een systeem waarbij zowel de reële als monetaire economie in balans worden gebracht, maar daarvoor moet je een goed programma maken”, aldus Dodson. Hij benadrukt ten slotte dat dit de randvoorwaarden zijn voor good goverance en een eerlijke economie voor iedere Surinamer.

More
articles