Zes medailles en tweede plaats voor judoka’s

Een Surinaamse delegatie bestaande uit onder meer 13 judoka’s heeft afgelo-pen zaterdag tijdens wedstrijden in Frans-Guyana zes medailles gewonnen en overall de tweede plaats behaald.
De delegatie van 13 judoka’s, 3 coa-ches, 2 begeleiders en een fysiotherapeut reisde op vrijdag 15 mei af naar het oosterbuurland. De groep heeft deelgenomen aan het “Tournoi de ‘l Avenir”, dat op zaterdag 16 mei werd georganiseerd door de Frans-Guyanese club “Dojo de Suzini”. Dit toernooi hebben de Fransen zo genoemd omdat het alleen open was voor vechters in de leeftijd van 12-14 jaar.
In totaal namen ongeveer 120 vechters deel aan het toernooi, afkomstig van verschillende clubs in Frans-Guyana, Martinique en Brazilië. Het betreft een toernooi waar “benjamins”, oftewel kinderen geboren in de jaren 2003 en 2004 het tijdens individuele wedstrijden moesten opnemen tegen hun leef-tijdsgenoten uit Frans-Guyana, Brazilië en Martinique. Suriname werd in deze leeftijdsklasse vertegenwoordigd door de volgende judoka’s: Charlize Pomo, Lozano Archer, Shamir Rozenblad, Ti-mothy Doekhie, JaïrHahn, Ezra Bouwer, TariqFredison, Chesron Patrick en Har-vey Helstone. De coaches Johan Ne-krui, Yigal Kopinsky en Chenieva Jubi-thana ondersteunden de vechters tijdens hun wedstrijden en Sharon Wal-den reisde mee als fysiotherapeut. Zij hoefde gelukkig geen grote blessures te behandelen.
De Surinaamse delegatie van Benja-mins wist maar liefst 6 individuele me-dailles in de wacht te slepen: goud voor Charlize Pomo, JaïrHahn, Ezra Bouwer en Harvey Helstone, zilver voor Lozano Archer en brons voor Chesron Patrick. Charli-ze Pomo en Chesron Patrick kregen bovendien een extra prijs voor beste vechter.
Suriname behaalde overall de tweede prijs tijdens het toernooi en mocht hiervoor een mooie trofee in ontvangst nemen.
De sfeer tijdens de wedstrijden was goed, de vechters van de verschillende clubs en de verschillende landen konden het goed met elkaar vinden en hadden in de pauze en tussen de wedstrijden door leuk contact met elkaar.
Na de pauze werden voor vechters geboren in de jaren 2001, 2002, 2003 en 2004 teamwedstrijden gehouden. Suriname nam deel met twee teams: ‘Team Benjamins’, be-staande uit Charlize Pomo, Jaïr Hahn, Harvey Helstone, Shamir Rozenblad, Timothy Doekhie en Chesron Patrick; en ‘Team Minimes’, bestaande uit Xaviera Kro-mowirjo, Jason Mande en Keturah Wie-bers, aangevuld met een judoka uit Martinique, die wegens een tekort aan Surinaamse vechters ons ondersteunde.
Hoewel al onze vechters goede prestaties leverden, viel team Minimes helaas niet in de prijzen. Team Benjamins wist wel een bronzen plak te bemachtigen.
Op zondag 17 mei werd de Surinaamse delegatie getrakteerd op een uitje door de Franse club “Dojo de Suzini”, zodat de judoka’s van beide landen elkaar in ontspannen sfeer beter konden leren kennen. De delegatie keerde vandaag terug naar Suriname.

More
articles