Meer bekendheid voor Surinaamse musea

In verband met de Internationale Museumdag vandaag, die in 1977 werd ingesteld door de International Council of Museums, met als hoofddoel mensen ervan bewust te maken hoe belangrijk musea zijn voor de ontwikkeling van een samenleving, is vandaag een persconferentie belegd in Het Rumhuis.
De initiatiefnemer van de Internationale Museumdag, Winston Lieveld, is van mening dat met dit event er meer bekendheid gegeven kan worden aan de musea in Suriname. De gehouden persconferentie kan gezien worden als de start van de promotiecampagne van de Museumdag van 2015 in Suriname. De vertegenwoordigers van de zeven musea: het Maritiem Museum, de Stichting Surinaams Museum, het Kerkelijk Museum, het Koto Museum, het Numismatisch Museum van de Centrale Bank van Suriname, Villa Zapakara en het Surinaamsche Rumhuis, waren aanwezig en hebben verteld wat de bezoekers in elk museum kunnen verwachten. Het thema van de Museumdag Suriname 2015 is: ‘Museums for a Sustainable Society’. Lieveld merkt verder op dat de Surinaamse musea gegenereerd moeten worden in de samenleving, vandaar dat dit event zaterdag aanstaande wordt georganiseerd. Vorig jaar hebben maar drie musea aan de Museumdag deelgenomen, van het jaar nemen zeven musea deel.
Het Maritiem Museum is het eerste museum die haar deuren zal openen voor de avond. Het is de tweede keer dat het Maritiem Museum deelneemt aan deze dag. Het museum heeft het afgelopen jaar ongeveer 200 bezoekers geregistreerd en het was een succes. “Maar er waren meer bezoekers”, zegt Erna Aviankoi, pr-medewerkster van de MAS. “De bezoekers zullen op de Museum-dag geïnformeerd worden over de hedendaagse scheepsvaart van Suriname. Er zullen ook meer dan zeventig museumstukken worden tentoongesteld.”
Het Numismatisch Museum van de Centrale Bank van Suriname presenteert tijdens de Museumdag de muntgeschiedenis van Suriname, waarbij ook een expo gehouden zal worden over de oorsprong van geld. De Stichting Surinaams Museum zal aan de bezoekers de geschiedenis vanaf de prehistorische tijd tot heden vertellen. Er zal ook een boekenmarkt zijn.
Het Kerkelijke Museum had vorig jaar ook veel bezoekers. Dit jaar is er een expo over inheemse- en Marroncultuur en over pater Donders. Als extraatje zal gedemonstreerd worden hoe cassavebrood gebakken wordt en de awasa dans zal worden gepresenteerd.
Villa Zapakara is een kindermuseum. Het museum geeft een rondleiding en er is een tentoonstelling over China en andere attracties. Het Koto Musea zit midden in de verhuizing, de officiële opening moet nog plaatsvinden. Maar in verband met de Museumdag zullen de deuren wel open worden gesteld voor het publiek. De kledendrachten van onze creoolse voorouders zullen tentoon worden gesteld.
Vanuit Het Rumhuis kan de rumfabriek bezichtigd worden. In Het Rum Museum zal er ook een expositie zijn over suikerriet en entertainment. “De afsluiting van de Museumdag vindt ook in het Rumhuis plaats,” aldus Lieveld, de initiatiefnemer van de Museumdag.

door Melissa Achthoven

 

More
articles