Justitia Pietas Fides MMDCCLVI

– Verspiller. Misschien moet worden nagegaan wie Belfor allemaal op zijn nutteloze reisjes vergezellen. Gaat plotseling na enkele dagen weer weg om een zogeheten Interpol-paspoort op te halen en even daarvoor een geinbezoek te hebben gedaan aan Doha in Bahrein (Arabie). Want als men het allemaal nu weer mag geloven, is de zowat ‘demissionaire’ weer op reis, naar een plek waar een virtueel reeds vervallen paspoort van Interpol –helemaal in Lyon – Frankrijk– moet worden opgehaald. Eerste klas reizen…, helemaal naar Lyon? Heeft al eerder functionarissen van de opsporing en justitie in de allergrootste problemen en verlegenheid gebracht. Voor wat? Om de naam van Suriname nog meer in diskrediet te brengen? Belfor behoort nou eenmaal –tezamen met de grapjurk Monorat– onverkort tot een politieke partij, waarvan de voorzitter door hetzelfde internationale opsporingsinstituut (Interpol) tot op de dag van heden, is gesignaleerd op het Internet(…), om minstens 16 jaren gevangenisstraf in Europa te komen uitzitten. Voor het aanwezige en geciviliseerde cachet in Doha – Bahrein, de aangelegde beelden: https://www.youtube.com/user/INTERPOLHQ Kijken of men dat nog tussen enige verschijning kan/mag vertonen. Interpol is een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit. De volledige naam van Interpol is International CriminalPoliceOrganisation (ICPO); de afkorting Interpol vindt haar oorsprong in het telex adres, dat de organisatie eind jaren veertig kreeg toegekend. De websites…, te beginnen met starnieuws.com: ‘Het ophalen van het Interpolpaspoort van minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft de Staat meer dan SRD 50.000 gekost. De kosten voor de bewindsman zijn ruim SRD 30.000. Hij is met twee personen afgereisd naar Lyon, Frankrijk. Dat heeft samen meer dan SRD 20.000 gekost. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29062 http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Interpol&oldid=42070217″. http://nl.wikipedia.org/wiki/Interpol

– “V7”. De politieke combinatie zal na de machtsovername onvoorwaardelijk de zelfamnestiewet van 2012, voor sommigen weer de ‘wetpaskwil van de eeuw’, aantikken en naar aanvaardbare proporties terugbrengen. Straffeloosheid van (gruwel-) moordenaars en de gedetecteerde uitlokkers van moord, zal daarmee worden opgeheven. Internationaal zal ‘V7’ alle politieke en wetenschappelijke steun kunnen verwachten om de amnestieswetwijziging van 2012 te doen evaporeren. Lees ook de reacties voor /tijdens/na ‘onaanvaardbare schending’ van de internationale rechtsorde, in Google Amnestiewet 2012 – Suriname, w.o.: – ‘Amnesty International roept het parlement van Suriname op niet in te stemmen met een amnestiewet voor de verdachten van de Decembermoorden van 1982. ”Dit is een schandelijke poging van president Bouterse om te ontsnappen aan een onderzoek naar mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind”, stelt JavierZuñiga van Amnesty International vrijdag. Het parlement van Suriname neemt later vrijdag de voorgestelde amnestiewet voor de Decembermoorden in behandeling. Het is nog niet bekend wanneer de parlementsleden over het wetsvoorstel stemmen. Als de wet wordt aangenomen, zal het lopende strafproces over de Decembermoorden worden stopgezet. Desi Bouterse is hoofdverdachte in dat proces. Hij was in de tijd van de moorden legerleider. Volgens de mensenrechtenorganisatie is de wet in strijd met het internationaal recht. Amnestie kan niet worden verleend aan degenen die verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten inclusief buitengerechtelijke executies, aldus Amnesty International’.

– ‘Crime fight’. De bestrijding van terreur (-verdachten) en terrorisme in algemene zin, zal nog explicieter onder gezag van het Openbaar Ministerie en dus de procureur generaal voor geheel Suriname moeten komen te vallen. Secundair vanzelfsprekend ook in gelegenheidssamenspraak, met een na 25 Mei 2015 gedegen te vormen Veiligheidsraad, voor zover daar nog nadere operationele wetgevingsproducten aan worden verleend. Wetgeving die bij alle lagen van de bevolking bekend zijn gemaakt en internationaal/regionaal de meest aanvaardbare toetsingsnormen kunnen doorstaan.

– Stampu. Het stempelen en dus legaliseren van de op 25 Mei 2015 te gebruiken stembiljetten, is vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken gestart. Een ongehoord grote klus, waar veel nachtwerk in zal gaan zitten. Velen kunnen de overuurbezoldiging, in deze tijd goed gebruiken. Waar nog het een en ander aan wringt, zijn de distributiestagneringen die men heeft opgelopen met de oproepingskaarten. Stemgerechtigden worden per ommegaand opgeroepen, met spoed naar de bestuurskantoren van het eigen ressort te gaan en de oproepingskaarten daar gedreven op te eisen. Ga massaal stemmen! Dat is de boodschap. De gehele toekomst voor huidige generaties en kindskinderen, hangt ervan af. Zo een kans krijgt men waarschijnlijk niet meer om zich te ontdoen van de meest kwaadaardige onder/in de samenleving ingebed en dus nu een keuze te doen op wat er nog aan goedheid in Suriname aanwezig is. Ga de kaarten ophalen en ga stemmen, is het transmigrerend devies.

– Moms. Een welgemeend advies aan een verwarde RachiedDoekhie, ondervoorzitter van de NDP en campagneleider van de ‘paarse partij’ in Nickerie…, om ter wille van het überhaupt nog willen zijn en existentieel voortbestaan, geen geesten op te roepen die ‘hij’ absoluut niet en ook met de hulp van ‘zijn baas’, op enig manier zal kunnen bezweren. “Enough is enough…”, ook voor Momsie. ‘No kari dem hogri sani, san yu Momsie no e go man dresi…!’.

– Vrolijk. Verkiezingstijd…, vrolijke tijd? Op gezonde wijze, denken aan de toekomst en gemeenschapszin koesteren? Niet op bepaalde voormalige plantagegronden, waar zich machtsgevechten en -strijd voordoen die niet in geringe mate zich ook langs verpolitiekte lijnen willen manifesteren. De Para, is daar weer een schoolvoorbeeld van. ‘Fetinoh…, we go lasi alla sani…’!.

– Discussie. Een schreeuw van een ontevreden ‘allochtoon’, tijdens een anti Zwarte Piet manifestatie in Holland en de gehele discussie over wat men noemt ‘het koningshuis’ is (on-)prettig losgebrand. En dat nou juist wil men in Den Haag niet hebben. Discussie over het voortbestaan van een koningshuis? Elo! Scrabbelend in het mulle/losse zand en het met spoed terugtreden op de zelfgezetteschreden, van een voorbarig en weinig nuancerend Openbaar Ministerie; ‘in Holland…!’. Gevolg? De politie in Amsterdam gaat niet onderzoeken wie ‘Fuck de koning’ op het Paleis op de Dam heeft geklad. Een woordvoerder zegt dat dat niet kan, omdat er geen aangifte is gedaan. De bekladding is woensdagnacht aangebracht. Het is waarschijnlijk een reactie op de vervolging van activist Abulkasim al-Jaberi, die vorig jaar bij een demonstratie tegen Zwarte Piet riep: “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis”. Donderdag besloot het OM om de beslissing Al-Jaberi ‘te vervolgen’ opnieuw te bekijken. De gemeente Amsterdam heeft de tekst op het paleis laten verwijderen. De tekst ‘Fuck de koning’, een reactie op de vervolging van activist Abulkasim al-Jaberi, die vorig jaar bij een demonstratie tegen Zwarte Piet riep: “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis”. Volgens het Openbaar Ministerie wordt hij vervolgd omdat hij weigert een opgelegde boete van 500 euro te betalen. Jaberi wordt verdacht van het opzettelijk beledigen van de koning. “Jojo vervolgingsgedrag…”. Hilarische programma’s volgde op de TV-buis en op het Internet:http://www.luckymedia.nl/luckytv/2015/05/fuck-de-koning/ http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2015/05/fuck_de_koning_op_paleis_op_de.html

– Alarm. Als de familie niet de tegenwoordigheid van geest had om de alarmknoppen van de woning in te drukken en de hoorns/sirenes te laten loeien, was het anders gelopen met de eigenaar van Sahara n.v. Rovers wachtten de ondernemer op en wilden hem kwaad doen. Interessant wordt het ook nog, als men de aankleding van de rascriminelen meeneemt in het onderzoek.

– “Combien de votes?”. Hoeveel stemmen en zetels wist de NDP in 2010 op DNA-niveau te halen? RabinParmessar maakt zich geheel terecht grote zorgen. Hij spreekt wel voor de eigen beurt, maar zit veel dichterbij de realiteit die op de maandag, Tweede Pinksteren – 25 Mei 2015, 22.00 uur in onder meer Wanica bekend zal worden gemaakt. Misschien een kwartiertje later uitslag van Paramaribo. ‘Shocking purple Nickerie, will more or less be a family affair’. RaymonSapoen garandeert dikpoenig, minstens vijf V7 zetels in Wanica. Dat klinkt nog eens vet, zegt de Hollandse chinees. ‘Vet!’.

– Lange tenen. Dezer dagen mag men wel uitkijken, dat niet op tenen met wat uitgevulde likdoorns wordt gestaan. Zo ergert Miskin de NPS-exit ofwel NDP/PDO-er, zich ‘…groen en dan weer paars…’ aan de semantische oordeelvormingen die de DRS politieke ‘orga’, aan zijn eerder geuite woorden geeft. Ontploffingsgevaar, vrijwel overal in den lande. ‘We fredefutru, no noyere…!’.

– E-government. Sappig, als straks Jan Rap en zijn Hacker’s maatjes in Rijswijk nabij Den Haag, exact mogen nalezen wat zich binnen de Surinaamse Overheid voordoet en in regeringsechelons mag gaan plaatsvinden. Plannetjes bij uitstek van de ‘E-whizAmeerali…’ , al geruime tijd ‘in the making’. Leuk!

– Krape. Niet minder dan 11.000 schildpadeieren gepakt aan boord van een schuit. Zien wat voor slapte, het Openbaar Ministerie nu weer ten toon zal spreiden.

Justitia Pietas Fides MMDCCLVI

More
articles