70 jaar einde WO II
‘We praten over vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De prijs voor vrijheid was en is nog steeds heel erg hoog. Een prijs die aan velen het leven heeft gekost”. Zo sprak minister Lamuré Latour van Defensie vandaag bij de 70ste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij het Monument der Gevallen aan de Waterkant. “Tijdens deze herdenking staan we stil bij alle slachtoffers, militairen en burgers waar ook ter wereld die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dankzij de offers die deze mensen hebben gebracht, kunnen we nu in vrijheid leven. Het is daarom de plicht van de overheid om deze vrijheid telkens opnieuw te definiëren, te bewaken, en door te geven aan de jeugd”, sprak minister Lamuré Latour verder tijdens de kransleggingsceremonie. Voorts zei hij: “We herdenken hen allen met het diepste respect.’ Om 15:00 uur Surinaamse tijd werd er in Nederland (20.00 uur) twee minuten stilte in acht genomen om eer te bewijzen aan alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden en in andere landen zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat zei de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Ernst Noorman. Ook hij leg-de een krans bij het monument. De ambassadeur van Nederland, citeerde de woorden van de overleden oud-bondspresident van Duitsland Richard von Weizsäcker “Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.” (Joods spreekwoord).
“De oorlog heeft diepe wonden geslagen, ook in de Surinaamse samenleving. Tientallen militairen hebben het leven gelaten tijdens de strijd tegen Japan en Indonesië,” zegt de ambassadeur.
Fred van Russel, voorzitter van de Federatie van oud-Strijders en veteranen, heeft het van dichtbij meegemaakt. Hij was vrijwilliger in een contingent van de Nederlandse strijdkrachten onder de geallieerden. Hij overleefde de oorlog, maar zag Surinaamse makkers aan het front sneuvelen. De oorlogsveteraan had gehoopt dat met de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, de wereld vrede zou kennen. Zijn droom is niet uitgekomen. Van Russel verzuchtte vandaag bij het monument van zijn gesneuvelde kameraden: “Zeventig jaar na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog is het wapengeweld in de wereld nog niet opgehouden. Elk van ons heeft de plicht en de verantwoordelijkheid te streven naar vrede en geweldloosheid in deze wereld, waar wij met zijn allen deel van uit maken.”