Justitia Pietas Fides MMDCCLII

– Moms. Hij heeft zich weer knap misdragen? Hoe zou dat toch komen om vrouwen, weduwen, zonen en de overleden echtgenoten, op een dergelijk zwampniveau te bejegenen? Lijkt wel weer troef in bepaalde contreien. Op een bepaald kabinet heeft men wel meer de gewoonte-uitingen van dit soortement aan ondingen die in (frustra-) vertwijfeling rondwaren. Iedereen wil zich nog even bewijzen en gangsterachtig opstellen. Toch wel de medicamenten bij sommige proletariërs trachten aan te passen. Want dit gaat goed mis. De voorzitter van de NDP moet Doekhie corrigeren, na meer dan 30 jaar warme vriendschappen? Kan dus absoluut niet meer…, als je in dezelfde tent –te pas en te onpas– hebt geslapen ofwel liefdevol gebivakkeerd. Doekhie is inmiddels uitgegroeid tot een “loose canon on a sailing ship”, wat door ophitsende verhaalvertellingen en oprispingen van ‘zijn baas’ op “De Berm van het verleden”, de weg compleet is kwijtgeraakt. Kan dus onmogelijk nog door Bouterse worden gecorrigeerd en vastgesjord. De heren zijn onafscheidelijk als Siamese tweelingen aan elkaar veroordeeld. Het is gewoon wachten op de volgende klemuitspatting die vanuit het Westen en misschien wel Zuiden mag worden aangehoord. Resultante van de kennis die Doekhie draagt over de uitslag van de verkiezingen 2015 die eraan komen. ‘Some peoples do it in their pence before the needed pampers are being distributed’.

– ‘V7’. De politieke combinatie ‘V7’ die met zes partijen, de zevende is en blijft het “Volk van Suriname”…, de verkiezingen is ingegaan, had een zeer druk long weekeinde. Van Paramaribo ging het naar het verre Westen. Al deed men daar het licht uit, vanwege obstructies of gebrekkige generatoren. Toch mocht men niet klagen over wat zich zal gaan afspelen. Er werd feest gevierd in Saramacca en in het bijzonder binnen het ressort Calcutta. “Nervesbreakin’news…, forsomepeople”.

– WL. De naar het buitenland uitgeweken WilfredLionarons, is niet meer. Hij overleed in een verzorgingstehuis van Limburg Zuid-Nederland, zonder ook maar een keer terug te zijn geweest in zijn geboorteland. Ook niet voor de uitvaart van zijn geliefden. ‘Hij zou nooit in een straffeloos land als Suriname terugkeren, zolang onder meer Desi Bouterse niet was veroordeeld en opgesloten…’ , was een herhaalde variant – redenering die WL ophield, totdat uiteindelijk de Schepper hem –89 jaren oud geworden– opriep om naar het hemelhuis, terug te keren. Voor de massamoord 07/08 December 1982, stond hij op de dodenlijst. De misdaad ging hem zoeken aan de Nassylaan. Maar hij was inmiddels, voor een CBI-conferentie in Miami-USA aangekomen. De criminelen staken zijn drukkerij en burelen in brand, maar niet voordat een werknemer –belast met de grafische opmaak van de ochtendkrant– zwaar werd mishandeld en ook diens nieuwe Volkswagen, kwaadwillig in de brand werd gestoken. Nooit vergoed! ‘Modus operandi’ die in 1993, ook bij de STVS werd toegepast. Wie was Lionarons. Zo uit het hoofd eens medisch student, politiek ter linkerzijde geëngageerd, radio en krantenman, rijstverbouwer, manager/bestuurder van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, lid van de Vereniging/Associatie Hoofdredacteuren en Eigenaren Mediabedrijven in Suriname. Uit hoofde van de divergente functies vlak voordat de slagschaduw 08 December 1982 inbrandde, was Lionarons lid van de Associatie voor Democratie en daarmee dus voorvechter van mensen- en universele grondrechten, tezamen met vrijwel alle maatschappelijke groeperingen die het militaire en misdaadgedoe van de begin jaren tachtig, beu waren en daar tegen durfden optreden. Ongetwijfeld zijn er meer kwalificaties. Veel authentieker zijn die…, welke niet vervaagd zijn in het brein, waar ‘Curriculum Vitae van Lionarons’ ingebrand bleef staan. Hij rust in vrede.

– Opgepompt. Een door promotions opgepompt gevecht in Las Vegas, gaf niet de bevrediging van satellietkijkers en/of tribunepubliek. Mayweather – Pacquiao in Las Vegas? ‘It just fizzled out as a traditional box encounter’. Recette uiteindelijk misschien wel 800 miljoen US-dollar, met alles erop en eraan. Dat is wel weer vermeldenswaard. US$30.000,– voor een ‘ringsite ticket’? Door de ratten gebeten.

– Persvrijheden. De Republiek Suriname staat met twee plekken gunstiger op een of ander index die zich bezighoudt…, met gradaties in en rond de beleefde persvrijheid. Vele bezwaren voor dat soort ratings wel degelijk op te hoesten, want niet alle directe, secundaire of tertiaire aanvallen op het ‘vrije perswezen’ worden aangegeven, aangemeld, erkend of middels aanklacht onderbouwd. Interessanter wordt de periode 2015/’16. Hoe de ontwikkelingen zich mogen voordoen, bij winnaars of verliezers. En hoe die met de resultaten, weten om te gaan. Zo oud als de persvrijheden mochten bestaan, zijn frustraties van politiek belanghebbenden afgereageerd op de vrije pers. Zette men zich dus wel weer schrap voor wat komen gaat.

– “Papa Zulu — IMRO airfield…, beta!”. Koning, keizer, admiraal…, Imro kent hen allemaal. Inderdaad, zal men dat geluid nu uit zenders en ontvangers –gekoppeld aan ImroManglie– mogen horen, in de ether boven en rond het grensdistrict Nickerie. Want Imro bleef echt niet stilstaan en ging door, ook na alle teleurstellingen ‘in paars’ om zijn eigen modern vliegveld te bouwen. Meteen te koppelen aan de totale gemeenschap en rijstindustrie van Nickerie. De rijst- en ook cacaomagnaat, laatste gedeelten op de lijn Zaandam/Alkmaar/Accra, geeft terug aan het eigen geboorteland, dat hem zo gunstig heeft weten neer te zetten, te profileren en te koesteren. Niet minder in samenspraak met de creativiteit, van: “IMRO/PZ, rogerrogertouch down…, over and out…”. Geen loze woorden en waardeloos geschreeuw, zoals die vanuit de minder stabiele werden geregistreerd. Imro weet hoe het per slot van rekening moet en ook hoort.

– Stemadvies. Nou wordt die helemaal mooi en bruingebakken. Ze konden zich niet in alle districten manifesteren of registreren. Willen wel straks via stemadvies een voordeliger ingang hebben, bij de grote broeders? Voor wat hoort wat, bro? “Luister nohskatje…, yere mi dja…, ik betaal de helft van je ticket, dan moet je me straks helpen met andere dinges…, hor’. Neen dat gaat niet zomaar. De partijen die niet de potentie hebben of hadden om aan alle districtsverkiezingen deel te nemen, moeten/mogen de kiezers die zij niet konden bereiken, misschien enkel aangeven wat goed en wat kwaad is. Wat recidive misdaad inhoudt en wat niet. Keuze zat! Blijft dan echt niet veel over aan werkelijke keuzen. Stemadvies? Verantwoord aangeven, wat goed is voor het land en wat dieftig is en altijd zal blijven. De mooie woorden op de radio van zaterdag en zondag ten spijt. Wat gezonde ontwikkelingen al decennialang nationaal en internationaal frustreren, niet bij parkeren. Dat verdient uiteindelijk een tijdige en enige “high lights”. Nog drie weken verwijderd van
‘trrrrrrr tring’! “Elo met mij…, i sabi toch? I kiri mi ini na strey yongu…, have a heart, noh. Ala sma gwe libi mi frey frey , boi’.

– “Tjallie”. ‘Oom Charles…, ook vanuit de Nederlandse morele waarden en normen bekeken…, kan het niet wat je over de <kafri> van Suriname en ook nog in Sranan gefacebooked hebt…, hor’. ‘We gaan je bombelen met een internetenquête/-petitie, hor, om je te corrigeren, hor’. ‘Holland styling, beta’. ‘A no kan toch Tjallie’. ‘Je geeft ons schande van Gerenstein tot aan de Laan van Meerdervoort.., hor’. ‘Waar heb je deze manieri geleerd…?’. ‘Toch niet bij paars?’. ‘Tekete wan tablet, kisiyusrefi…, hor’. ‘Tek wan bombel, yere!’. ‘Tekdja, Tjallie!’. “Huuuuuuh, Holland-man we frededem, yere…”. “Dalekdem man e seni wan bombel F-16, kom te dya…”. Schoenmakerrrrrrs…!?

– Duidelijke politiek. Wie is voor de Chinezen-import en kolonistie en wie niet? Neem een kijkje in: ‘The continuing ethnic stories of Stephen Tsang…’. Wordt gedegen gevolgd en op termijn ook vervolgd. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28990

– Warm. Men liep er warm bij…, toen er acht kilo’s “plus” aan cocaïne tussen gerookte vis wist op te doemen, voordat de fysieke export plaatshad. Confiscatie? Meteen!

– 04 Mei 2015. Dodenherdenking WO II – 1945. Bevrijdingsdag WO II 1945. Maar de gevolgen zijn nog steeds te voelen. Want na 1945, kwam de koloniale oorlog in Indonesia en de Koreaanse oorlog, De Koude oorlog? Vietnam, Cambodja, Laos, Cuba en de Bay of Pigs, Hongarije, Tsjecho Slowakije en andere crises. Zoals Grenada in de Caribbean, Suriname met zijn zogenaamde ‘revo copy cats’…, meer nog uit Nederland en ook het Curaçao van Papa Godett – 1969 geimporteerd. Adviseerden binnen de vijf jaar na 1975, moord en doodslag! 1980, 1982, 1986 tot aan 1992. En de resten zitten er nog. Bevrijdingsdag? Voor sommigen wel, voor weer anderen die vlakbij de energiebronnen wonen bepaald niet. ‘Money talks, military start to walk…’. Of het nou om een koude of een hete oorlog gaat, weten de vele Abraham’s waar de mosterd en de smeermiddelen moeten worden weggehaald. Kongo, Angola, Mozambique, Libië, Jemen vele malen meer. Heeft geen missen.

Justitia Pietas Fides MMDCCLII

More
articles