Obiaman kookt ei zonder vuur bij Krumanti strey

Obiaman en krumanti-belijder Dwight Awana uit Brokopondo, heeft gisteravond voor consternatie onder het publiek gezorgd in Akata Kondre (Para). Meer dan honderd mensen waren er getuige van hoe hij enkel met kruiden, zonder vuur en zonder water, binnen enkele minuten een ei heeft gekookt. Dat was zonder meer het hoogtepunt van een Krumanti strey, een spirituele krachtmeting met als thema Bilo miti Opo, stadscreolen (Akata kondre) versus Marrons, verenigd in de groep Magre. Het was een en al bluf over en weer, leden van de twee groepen staken elkaar de loef af met strijdliederen, daagden elkaar uit en het ging vooral om wie de Krumanti taal en geschiedenis het beste beheerst, wie de bijbehorende danspassen beter beheerst. Dat alles gebeurde onder begeleiding van ritmische Afro-Surinaamse muziek. Juist toen het publiek dacht dat er niks meer te zien was dan dans, stapte Henk Sacco namens de Stichting Kunye Akata naar voren. Hij hakte op zichzelf in met een scherpe houwer. Ook Ernie Wolf (secretaris Stichting Kunye Akata) kwam vanachter zijn drum om te laten zien dat een houwer hem niet kan deren, maar teamgenoot Sacco deed daar een schepje bovenop. De in trance geraakte Sacco stak de houwer in zijn opengesperde mond en draaide wild met het lemmet.  Hij raakte niet gewond.

(foto: Louis Alfaisie)
Krumanti-man Henk Sacco laat een scherpe houwer in zijn keel glijden.

 

Hij wilde meer staaltjes laten zien, maar zijn broeders verzochten hem om een pauze en voerden hem af naar de obia-kamer van Ramon Mac Nack, de duman en leider van AkataKondre.
Voor de groep Magre was dit een verregaande uitdaging. Doe je niets terug, dan moet je in de orde van Krumanti een meerdere erkennen in de tegenstander. Awana (Magre) ging in trance en riep de hulp in van zijn geheime krachten. Hij vroeg enkele mensen, onder wie ook de tegenstanders, om elk een kruid te halen. “Laat niemand zien van welke plant je hebt geplukt, want ik zal je niet laten zien van welke plant ik pluk.” Daarna vroeg hij een pupil van Mac Nack tot tweemaal toe een rauwekippenei halen. Hij liet een willekeurig ei kapot vallen om het publiek en de opponent te laten zien dat het om een rauw ei ging. Hij plaatste het ei in een schaal, die ook was aangeleverd door de tegenstander, en haalde een jongedame naar voren. Die nam plaats op een bankje bij het gebedsaltaar van Akata Kondre en hield de schaal met daarin het ei en de kruiden op haar schoot. “Dit is voor iedereen, houd uw ogen open en zie wat er gebeurt”, blufte Awana. Hij ging opnieuw in vervoering, prevelde de ene spreuk na de andere, rolde met zijn ogen en vroeg om het ei te controleren. De vrouw pelde het ei en at het op.Voor sommigen onder het publiek was dit het levende bewijs van de kracht van winti’s en obia’s, anderen denken, hoewel ze ook onder de indruk waren, dat er een trucje is toegepast.

krumanti strey obiamanOP WEG NAAR GHANA
De confrontatie is een van de voorbereidingsactiviteiten in aanloop naar een culturele missie van 6 juni aanstaande naar Ghana. De Krumanti strey van gisteravond was ook om het publiek deelgenoot te maken van wat de Surinaamse delegatie meeneemt naar Afrika. Tijdens deze missie, geleid door spiritueel leider (duman) Mac-Nack wordt het puru-fyofyo ritueel gehouden. De fyofyo is een vorm van vloek die kan rusten op verwanten als ze elkaar kwaad hebben gedaan, en de kwestie nooit hebben bijgepraat. Nu geloven veel Afro Surinamers dat die vloek (fyofyo) nog steeds heerst onder de groep. Waarom? Omdat tijdens de slavenhandel Afrikanen elkaar hebben verraden en verhandeld aan de Europeanen. Een deel van die verkochte slaven zijn in Suriname terechtgekomen. Dat kwaad is nooit openlijk besproken en ‘afgehandeld’, en dat is niet goed voor het nageslacht. Nazaten van de mensen die getroffen worden door de fyofyo, zouden veel geestelijke blokkades en instabiliteit ondervinden. Met de purufyofyo rituelen die tijdens de missie zullen plaatsvinden, worden onder meer de vooroudergeesten geraadpleegd en gevraagd om te helpen de vloek te breken, die eeuwen geleden is ontstaan in Afrika.Het ritueel wordt in Ghana uitgevoerd, op de plek waar de slavenhandel begon. Ook Ghanese cultuurkenners en obiamanszullen deelnemen aan de rituelen. Na de missie in Afrika, zullen op terugweg naar Suriname, ook in Nederland verzoeningsrituelen worden gehouden met ‘de witte man’ die handelde in Afrikaanse slaven. De puru-fyofyo rituelen worden vervolgens in Paramaribo afgesloten.

 

More
articles