Justitia Pietas Fides MMDCCLI

– 70+. Somo schept er in ieder geval genoegen in, dat hij op 02 Mei 2015 een stevige leeftijd heeft mogen bereiken. Hij zal na de verkiezingen –indien gekozen– meteen de hamer van De Nationale Assemblée als aller-oudste lid van het college overnemen en de nieuw gekozenen, met de wet in de hand, inzweren. Ook die internationaal zijn gesignaleerd en op de valreep ‘zweef teki’ hebben toegepast op domeingronden van minstens 15.000 hectaren en meer. Over het wegmaken van de nationale monetaire reserves door ook misschien wel in te zweren daders en meegenieters, zal de kiezer eerstens moeten oordelen en beslissen of die de komende vijf jaren mee mogen liften. Ook Bosje werd op de tweede dag in Mei 2015 verblijd, met een stevig aantal levensjaren. De verkiezingsmaand is daarmee aangevangen.

– Ontruimen. Nog net niet nodig militair georkestreerde zuiveringen toe te passen, zoals aan het einde van de jaren tachtig in de vorige eeuw. Maar de nationale politie in Marowijne/Sipaliwini heeft wel laten weten, ernstiger maatregelen te zullen nemen tegen ordeverstoorders in het Patamacca-gebied. Wederrechtelijk handelende mensen die menen openbare wegen en verbindingstracés naar concessieterreinen te moeten barricaderen, zullen worden opgespoord en vervolgd. Het land heeft er geen behoefte aan dat legitieme investeerders worden gefrustreerd, nadat er miljoenen US-dollars zijn gestoken in overeenkomsten en inmiddels nagekomen afspraken.

– Grapjas. Een zichzelf verrijkende parlementariër zou 15.000 m2 aan bouwgronden in het Leidingengebied hebben gegrepen. Zo wil een ochtendmedium, volgens nadrukkelijker getuigenissen in het ressort aangeven.

– NOAH/Voxy. De levensgevaarlijke klein modelbussen, hebben al menig aantal mensen geslachtofferd. Zo ook weer op de weg naar Afobakka, ging een van deze ondingen in minder gunstige zin ten onder.

– Moord. Leek/Lijkt er veel op, dat minstens twee mannen middels heftig gewelddelict om het leven zijn gekomen. Snij-verwondingen aan een opgehangen lijk in de Tawajariepolder en de vondst van een zwaar gehavend stoffelijk overschot te Leonsberg, wat ook nog in brand blijkt te zijn gestoken.

– Tania. Zij had kunstig in vrijwel alle naadjes en gaatjes van het onderlichaam droga naar binnen geperst en dacht daarmee zo op reis te kunnen gaan. Gaat dus bepaald niet door, als de opsporing daar achter komt.

– Eeuw. De promotor heeft zowat de gehele wereld klaargestoomd en aan het papegaaien gebracht, door te stellen dat het gevecht ‘Mayweather versus Pacquiao’, ‘…the fight of the century…’ mag gaan worden. Effe balen in Europa door tijdverschillen met Las Vegas (Nevada) in het verre westen van de USofA en de grof gestelde betalingen via ‘paper view’. Of half tien of half elf SU-time op de verschillende satellietzenders, met of zonder de interessanter preview en opwekkingsfeerbeelden. Gerelayeerd via de latino en amerikaanse tussenstations. Mogelijkheden zat…, zou men zo denken.

– ‘Comportement’. Het gedrag van bepaalde in dienst gestelde colporteurs die volgens ‘stringente instructies’ de oproepingskaarten voor het electoraat moesten rondbrengen, bleek van dien aard te zijn geraakt, dat een groot aantal moest worden ontslagen. Als dat allemaal maar goed gaat, met de belangen van de kiezers die een nieuwe bestuursleiding in het land willen hebben.

– Paniek 2015. ‘A kom doro, mi boi!’. De NDP-bewindvoerder op ROGB, toog weer helemaal naar Nickerie om daar hoogstpersoonlijk honderden grondbeschikkingen en woningbeloften aan de bevolking ter plekke af te geven. Het staatshoofd ging naar het achterland en beloofde Gunzi –de derde grootste leefgemeenschap van Suriname– driekwart van een etmaal elektriciteit te zullen/kunnen verzorgen. Verkiezingstijd…, tevens cadeautjestijd.

– ‘Songs of love’. Bouta zong in 2010 straf in een Deli van NYC: ‘…i did it my way…’. En vijf jaren later mag hij bescheidener, met ‘Standby me’ vervolgen. Maar ‘Toki’ komt dan weer strak, met: ‘Changes gonna come’. Wie krijgt het liefdesgelijk/-geluk aan de zijde? ‘For us to know and for you all, still to find out…! Just think about that, bro’.

– Inderdaad. De Overheid betaalt de schulden niet aan ondernemend Suriname. Maar men eist wel van de particuliere bedrijfshuishoudingen, dat men voldoet aan alle ‘sociale wetten’. Politieke elementen die in één keer d.m.v. Brunswijk’s handelen door het parlement werden gejaagd. Wie moet nou eerder kapot. De belastinggenererende entiteit, de middenklasse als doelwit, de arbeidersklasse als tertiair slachtoffer? Wie moet het eerst? Of zal men slim zijn en de hele huidige wanorde vervangen en na de verkiezingen overgaan tot reparatie van wat allemaal niet goed is? De vakbeweging lijkt zich al te hebben gecommiteerd en aangemeld bij “V7”, met de pre-/reparatienota. Nu het stemmen nog…, en dan wel op Hooghart, hor! Grapje, kan nog even op het moment dat er kleintje lucht is of wil circuleren.

– DwT. In de rubriek ‘Nieuw op de lijst’ belicht ‘De ware Tijd’ (DwT), nieuwe kandidaten van verschillende politieke partijen. Personen die nooit eerder op de DNA-lijst hebben gestaan, worden aan de kiezers en samenleving voorgesteld. Op de zaterdag was Stephen Tsang van de NDP aan de beurt. In conclusie kan worden gesteld, na het lezen van betrokkene zijn CV, dat deze enkel en alleen het nationaal belang van de Republiek Suriname voorheeft en/of nastreeft. Vaker denkt men, dat deze gemeenschap door rabiate ratten is gebeten. Lees inderdaad verder: http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/05/02/nieuw-op-de-lijst-stephen-tsang/

– Laatste. Te hopen dat de stoffelijke resten van mensen met een Surinaamse achtergrond, ook nog kunnen worden geïdentificeerd. Want daar blijkt vooralsnog in Rotterdam…, grote behoefte naar te zijn. ‘Een militair vliegtuig met zeven kisten aan stoffelijke resten van slachtoffers –rampvlucht MH17 Oekraïne– is zaterdag iets voor 11.00 uur Surinaamse tijd geland op vliegbasis ‘Eindhoven’ in Nederland. Het zijn voorlopig de laatste kisten met menselijke resten die naar Nederland werden overgevlogen om vervolgens in een kazerne van Hilversum, te worden geïdentificeerd. Ongeveer een half uur na de landing, is de rouwstoet met de kisten op weg gegaan naar Hilversum. Voordat de lijkwagens de weg opgingen, was er in een hangar op de vliegbasis nog een korte plechtigheid met een aantal nabestaanden. Onder politiebegeleiding volgde een rouwstoet de gebruikelijke route via de A2 en de A27. De wegen werden bij het passeren van de escorte even afgesloten. Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten daar alert op te zijn en niet te stoppen op rij- en/of vluchtstroken. Ook konden mensen beter niet langs de snelweg gaan staan, omdat dit tot nog gevaarlijker situaties kon leiden.

– Afluisteren. De FBI heeft ruim vijfduizend pagina’s vrij moeten geven over de omstreden techniek waarbij vliegtuigjes worden ingezet om telefoonverkeer af te luisteren. De documenten werden opgevraagd door Alex Richardson van Muckrock, een Amerikaanse organisatie die zich specialiseert in het openbaar maken van overheidsinformatie via de zogeheten Freedom of Information Act. Hoewel de documentatie grotendeels onleesbaar is gemaakt door de FBI, zijn bijvoorbeeld nog wel enkele titels van documenten zichtbaar.

– Wiki spy. De mogelijkheid om via klokkenluiderswebsite Wikileaks anoniem documenten te uploaden is weer terug na jaren van afwezigheid. Dat meldt onder meer Wired. De optie verdween eind 2010 na onenigheid tussen Wikileaks-oprichter Julian Assange en enkele beheerders van de website, die zich zorgen maakten over de privacy van de personen die de informatie openbaren. Zij maakten daarom het destijds bestaande systeem om informatie te lekken onbruikbaar. Wikileaks beloofde daarna met een vervangend uploadsysteem te komen, maar dat bleef uit. Het vrijdagavond Nederlandse tijd gelanceerde nieuwe uploadproces werkt via Tor, ook wel het diepe web genoemd. Om daar toegang tot te krijgen is een speciale browser nodig. Het gaat nog wel om een bètaversie. Tegenover Wired meldt een woordvoerder van Wikileaks echter dat de organisatie van mening is dat de optie al in gebruik kan worden genomen.

Via Wikileaks werd onlangs nog alle data gepubliceerd die is buitgemaakt tijdens de grote hack van Sony Pictures eind november vorig jaar. Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het. http://www.nu.nl/internet/4042027/wikileaks-maakt-anoniem-uploaden-documenten-weer-mogelijk.html

Justitia Pietas Fides MMDCCLI

More
articles