Kranslegging bij monumenten vakbondstrijders

De gewezen vakbondstrijders worden morgen herdacht in verband met 1 mei ‘Wrokoman dey’. “Er zullen kransen worden gelegd bij de monumenten van Pater Weidman, Hendrik Sylvester en Fred Derby”, zegt de ondervoorzitter van C-47 Robby Naarendorp tijdens zijn inleiding. De centrale heeft een Assemblee van de Arbeid belegd in het hoofdkwartier van C-47, waarbij de punten zoals de impact van de sociale wetten op de CAO’s en de stand van zaken inzake de belastingkwestie ook ter sprake kwam. Naarendorp zegt verder dat deze overleden leiders zich enorm ingezet hebben voor de arbeidswet. Hij doet daarom een dringend beroep op de aanwezigen om morgen ook aanwezig te zijn en om hun collega’s op de hoogte te stellen van deze kransleggingen.
Naarendorp merkte verder op dat de herdenking van de Dag van de Arbeid internationaal op 1 mei gevierd wordt. De centrale denkt er over om de Assemblee van de Arbeid in plaats van 30 april te herdenken op 1 mei. “In de jaren 80 en 90 werd de gehouden Assemblee van arbeid op 1 mei georganiseerd”, zegt hij, “maar omdat het een nationale vrije dag was, kwam niet iedereen opdagen, vandaar dat het verschoven is naar een dag voor 1 mei. Als voorbeeld haalde hij aan dat als iemand jarig wordt de persoon zijn jaardag ook niet vooraf viert. Naarendorp vroeg de aanwezigen dit idee graag mee te willen nemen.
Ten aanzien van de brandende kwesties zoals de impact van de sociale wetten binnen de CAO’s en de stand van zaken inzake de belastingkwestie, merkte Naarendorp op dat de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) tot op heden bezig is gesprekken te voeren met de verschillenden commissies, ministeries en de regering. Tot op heden is resultaat uitgebleven. “We kunnen zo niet verder”, aldus Naarendorp.
De voorzitter van C-47 Robby Berenstein, zegt tijdens zijn spreekbeurt ook dat er werknemers aan komen kloppen en klachten hebben betreffende de betaling van hun salaris door de werkgever. Hij geeft als advies om in contact te treden met de Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu. Dit ministerie kan verdere stappen ondernemen.

door Melissa Achthoven

More
articles