Amerika’s vrij van rubella

De Pan American Health Organization (PAHO), heeft gisteren bekend gemaakt dat de gehele Amerikaanse regio vrij is verklaard van endemische rubella (rode hond) transmissie, aangezien er sinds 2009 geen gevallen van de ziekte meer zijn geregistreerd. Het is een voorrecht om aan te kondigen dat de Amerika’s de eerste regio van de wereld is, die vrij is verklaard van endemische transmissie van rubella”, aldus Carissa Etienne, directeur van de PAHO, in een persconferentie in Washington. Ook in Suriname, als onderdeel van de Amerikaanse regio, is deze ziekte geëlimineerd. Dit betekent dat er geen besmettingen met het rubella virus in Suriname meer voorkomen. In Suriname is het rubella vaccin in 1994 geïntroduceerd in het nationaal immunisatie programma en tot heden krijgen alle kinderen als ze twaalf maanden oud zijn, hun eerste rubella vaccinatie.
Rubella is een besmettelijke virale ziekte die meer voorkomt bij kinderen. Het virus wordt overgedragen via de luchtwegen. De ziekte begint vaak als een gewone verkoudheid. Pas drie weken na besmetting met het virus komen de eerste symptomen te voorschijn, zoals: opgezette lymfeklieren, roodachtige uitslag die zich verspreidt van het gezicht tot over het hele lichaam, soms koorts, bindvliesontsteking en zwelling van de gewrichten. Besmetting met rubella en het aangeboren rubella syndroom, dat ontstaat als de moeder deze ziekte overdraagt op haar kind tijdens de zwangerschap, kunnen ernstige afwijkingen veroorzaken bij kinderen.
Volgens de PAHO-directeur is deze historische prestatie het resultaat van vijftien jaar inspanning, met immunisatiecampagnes, die vaccins beschikbaar maken in alle hoeken van de Amerikaanse Regio.
De Amerika’s is de eerste regio die pokken heeft uitgeroeid, de eerste die poliomyelitis geëlimineerd kon verklaren, en nu ook de eerste die rubella en het aangeboren rubella syndroom heeft geëlimineerd. Deze resultaten bewijzen het belang van vaccineren. Echter is het werk nog niet klaar, omdat er nog veel gedaan moet worden om ook mazelen te elimineren.
Europa zal het volgende werelddeel zijn dat rubella-vrij verklaard zal worden in 2015.

More
articles