Hindoestaanse immigratie vervat in roman

De eerste roman over de geschiedenis van de Hindoestaanse immigratie, is geschreven door Shantie Singh (Shantie Jagmohansingh) onder de titel ‘Vervoering’. De schrijfster zegt het boekwerk te hebben neergepend omdat zij zoekende was naar haar roots. Het werd uiteindelijk een roman, omdat er volgens haar geen boeken in die vorm over de geschiedenis van de exodus van de Indiers naar Suriname bestaan. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, kreeg op woensdag 22 april een exemplaar van ‘Vervoering’ uit handen van Singh. “Ik heb gehoord dat de minister ook van cultuur houdt. Het was dus een mooi moment om het geschenk te geven,” zegt zij.
Het is de bedoeling dat de boeken in circulatie komen op verschillende scholen. Voordat de boeken in circulatie gaan, houdt de auteur eerst een boekpresentatie in het Nationaal Archief op donderdag 30 april. Op de kweekschool in het district Nickerie komt hierna ook een presentatie.
‘Vervoering’ is een familiekroniek over vier generaties van een Hindoestaanse familie over drie continenten. Het verhaal start in 1912 in India. Het volgt in de moeilijke periode van de contractarbeid, het leven in Suriname en uiteindelijk de migratie naar Nederland waar het verhaal in 2012 eindigt. “Het is fictie, maar ik heb mij wel laten inspireren door mijn eigen familie en andere verhalen. Daarom heen zijn er dan fictieve personages gevormd”, aldus de schrijfster. Het boek is wel gebasseerd op historische feiten, waar zij extensief onderzoek naar heeft gedaan. Binnen twee en een half jaar was het eindproduct af.
De roman is de Caribische nominatie voor de literatuurprijs De Inktaap. Het boek wordt dus gelezen in Nederland, België, Suriname en Curaçao. Singh zegt zeker door te zullen gaan met schrijven. Het onderwerp van haar volgende roman zal niet veel afwijken van die van ‘Vervoering’.
Shantie Singh is bestuurskundige, alsook freelance publicist/columnist. In 2010 debuteerde zij met een kort verhaal in literair tijdschrift Armada. Singh debuteerde in 2014 met ‘Vervoering’. Sinds 2008 zijn haar opiniestukken en verhalen over de multiculturele samenleving, identiteit van jongeren, wereldsteden en hun dynamiek, emancipatie en vele andere onderwerpen, verschenen in onder andere ‘Trouw’, ‘de Volkskrant’, ‘Contrast’, ‘Joop’, ‘Wereld-journalisten’ en ‘OHM Magazine’. Regelmatig staat zij ook op het podium met een spoken column of voordracht.

More
articles