`Stress Reduction for better Production’

‘Stress Reduction for better Producten’ was het thema van de gehouden lezing in het Educatief Centrum van de Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS), de inleider van de lezing was Harold King. De aandachtspunten tijdens de lezing waren: Wat is chronische stress, Het hoog ziekteverzuim als waarneembaar symptoom en wat de invloed hiervan kan zijn op de gezondheid, Productie en kwaliteit van het werk.

Ongeveer zeventig personen hebben deelgenomen aan deze lezing, zij waren afkomstig uit verschillende branches. Tijdens de vragenronde zijn er heel wat vragen gesteld en werd er ook gediscussierd over de verschillende thema’s.
Harold King, de inleider, is van mening dat het reduceren van stress kan zorgen voor een betere productie. Een vorm van productie is het leven in een gezonde omgeving, waarbij mensen elkaar verdragen en elkaar goed verstaan. Het produceren van een bepaalde service naar de samenleving en de klanten toe, is een andere vorm van productie.
“Alles dat te maken heeft met het produceren van iets waarbij mensen betrokken zijn, vereist dat mensen goed met elkaar kunnen omgaan, elkaar goed kunnen begrijpen en wederzijds met elkaar willen samen werken”, zegt de inleider in een vraaggesprek met de West.
Hij haalde vervolgens ook aan dat als mensen in een stress situatie zitten, er sprake is van gespannenheid, dit zorgt ervoor dat de productie eronder gaat lijden met als gevolg dat mensen ongeduldig en onverdraagzaam worden en beginnen zaken te saboteren. Maar als de persoon ontspannen is, de persoon helemaal ‘over minded’.
Stress draagt een persoon met zich mee en als stress zich eenmaal heeft opgebouwd in een situatie neemt de persoon de stress mee naar de volgende situatie en zo gaat het steeds verder en verder. Het stress niveau is dan steeds hoger geworden, wanneer de persoon er dan niets aangedoet om de stresss af te bouwen, dan vindt er na verloop van tijd een explosie plaatst, merkt Kind op.
“Het kan een zenuwexplosie zijn, het kan een explosie zijn van pijntjes en kwaaltjes of een explosie van wangedrag of agressie”, aldus King. Als deze zaken plaatsvinden wil dat zeggen dat er geen sprake geweest is van kalmte. Daarom is het noodzakelijk dat ieder individu ontdekt wat zijn/haar kalmeringsfactor is en deze dagelijks gebruikt. Om een explosie te voorkomen, is het bijvoorbeeld belangrijk te letten op voldoende ademhaling. “Sporten, meditatie en yoga-oefeningen kunnen ook een bijdrage leveren om explosies te voorkomen en zijn goede kalmeringsfactoren”, zegt King.

door Melissa Achthoven

More
articles