Vervolgingsambtenaar en veiligheidsman in de cel

Het secretariaat van de procureur-generaal (pg) heeft gisteravond bekend gemaakt dat een lid van het Openbaar Ministerie (OM), samen met een veiligheidsman, in verzekering is gesteld. Hoewel het OM de naam van de vervolgingsambtenaar niet heeft vrijgegeven, is ondertussen uitgelekt dat het gaat om de substituut-officier van justitie Ryan Autar. Het OM heeft niet gezegd wat de vervolgingsambtenaar en de veiligheidsman hebben misdaan. Het is vooralsnog onduidelijk of het om zijn eigen lijfwacht gaat.
Autar is in februari 2013, samen met zeven anderen, door president Desiré Bouterse benoemd tot substituut-officier van justitie en toegelaten tot de Staande Magistratuur. De in ongenade gevallen aanklager, heeft zich verdiept in cybercrime en grensoverschrijdende criminaliteit. Hij was bij zijn benoeming ook pleitbezorger voor de introductie van wetgeving voor de aanpak van cybercrime in Suriname.
Het persbericht van het secretariaat van de pg, luidt als volgt: “De leiding van het Openbaar Ministerie heeft na verkregen concrete informatie terzake strafbare feiten, gepleegd door een beveiligingsambtenaar in samenwerking met een vervolgingsambtenaar, een speciaal team van de politie geïnstrueerd bij het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek. Op grond van de verkregen resultaten is inmiddels besloten tot de inverzekeringstelling van de betrokken vervolgingsambtenaar en de beveiligingsman. Gelet op de stand van het onderzoek wordt vooralsnog volstaan met deze informatieverschaffing.” Het vervolgingsapparaat komt met deze zaak voor de tweede keer in betrekkelijk korte tijd zeer negatief in het nieuws. Enkele weken terug heeft minister Edward Belfort van Jusitie en Politie in De Nationale Assemblee (DNA) onthuld dat de onlangs tot advocaat beëdigde en tot de balie toegelaten Chandra Algoe geen onbevlekt curriculum vitae heeft. Ze zou tijdens het vorig kabinet, toen ze nog officier van justitie was, hebben gesjoemeld met gelden. In plaats van haar te vervolgen, heeft het OM haar toen met ontslag gestuurd of geadviseerd met ontslag te gaan. Er werd wel een dossier opgemaakt, maar de zaak verdween in de doofpot. Algoe heeft de aantijging van de minister nooit tegengesproken.

More
articles