Mogelijk miljardenboete voor Google

De Europese Unie (EU) gaat de strijd aan met de Amerikaanse internetgigant Google. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie. Ook het besturingssysteem Android – dat ook van Google ontwikkeld wordt – gaat onder de loep. Het bedrijf kan mogelijk een boete van ruim 5,6 miljard euro tegemoet zien.
De Europese Commissie kan boetes opleggen en dat zijn be-dragen die zelfs bij zulke grote partijen pijn doen.
De Europese Commissie houdt het bedrijf al ruim vijf jaar in de gaten. Volgens Brussel bevoordeelde de internetzoekmachine van Google zijn eigen diensten, waardoor concurrenten er bekaaid afkwamen. 
Brussel vindt dat ondernemingen met een groot marktaandeel een speciale verantwoordelijkheid dragen om de concurrentie niet te verstoren. ,,Dat is in het belang van de consument en van innovatie’’, aldus Europees Commissaris Margrethe Vestager.

Klachten

De commissie stuurde Google een lijst met klachten en het concern krijgt nu tien weken de gelegenheid te reageren op de aantijgingen. De stap tegen Google geldt als de politiek meest beladen zaak van de Europese Unie tegen een Amerikaanse concern.
Google bleek eerder bereid enkele concessies te doen, maar die werden als onvoldoende verworpen. Vooral concurrenten van Google reageerden zeer negatief op de voorstellen die het bedrijf deed om de kritiek op de presentatie van resultaten van zijn zoekmachine weg te nemen.

Forse boete

,,De weg is open’’ voor een oplossing van het geschil, benadrukte Vestager. Google kan vrijwillig zijn gedrag aanpassen en het kan tot een schikking komen. Als de commissie vaststelt dat Google de Europese regels heeft geschonden, dan moet het bedrijf rekening houden met een boete die kan oplopen tot 10 procent van de omzet. Dat zou in het geval van Google meer dan 6 miljard dollar betekenen (ruim 5,6 miljard euro).
De Amerikaanse softwareproducent Microsoft kreeg eerder al meerdere boetes van in totaal ruim 2,2 miljard euro wegens misbruik van zijn sterke marktpositie. Chipproducent Intel moest ruim 1 miljard euro betalen.

More
articles