Justitia Pietas Fides MMDCCVXXXVII

– ‘Drai winti, drai tere’. In de laatste week van Maart 2015, schreef de financieel directeur van een grootimporteur aan de Combé, een brief aan de directeur van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij. Nog wel, dat de goederenleveringen aan de Staat worden stopgezet. Meer nog omdat er wanbetaling over vele maanden is geschied, heerst ofwel heeft plaatsgevonden. Nog geen twee weken later…, ontstaat ‘out of the blue sky’ het lumineuzer plan om in ‘NDP-battle dress’, op stap te gaan. Niet naar OCER maar naar het kabinet van het staatshoofd. Om ‘onvoorwaardelijk’, ondersteuning toe te zeggen? En een claim te leggen, op nog eens vijf jaren regering Bouterse? Of een claim te leggen, op nog eens vijf jaren van wanbetaling? Bepaald niet fris en duidelijk, voor een rechtstatelijke verhouding en ingelegd/-gebed democratischer vormgeving, als men zich daarmee bezig toch nog gaat houden. Dat is dan één. De boodschap wordt nog waziger als het personeel, van de firma in levensbehoeften, met nogal wat aandrang wordt bewogen om mee te doen aan een soortement ‘infantiel uitziende ondersteuningsmars’. Een ding wat “…in and out…”, meer lijkt op een demonstratie uit de fascistische jaren veertig van de vorige eeuw. En dat is twéé…, in een rij waar brood-/ontheffing-/ontslagvrees al dominant overheerst. Racune…, openlijk op maainiveau regeert. Allemaal voor iets wat bepaald niet goed is of blijkt te zijn. In ieder geval weinig gericht, naar een gezond(-er) bedrijfsleven toe. Zielig om al die personeelsleden, onder luide muziek te zien gaan en verzamelen, in de overdekte parkeergarage van het bedrijf aan de Combe. Om dan in NDP uitdossing de loop naar Bouterse’s kabinet te mogen/moeten aanvaarden. Niet naar OCER. maar het beleidscentrum van Staat. Er gebeuren nu toch wel heel rare zaken en dinges in het land. Zowat fascistische trekken ontwarend. Maar goed…, het zal allemaal ongetwijfeld de nodige effecten sorteren, wil dit land nog onbeschadigd kunnen doorgaan. Reactie te beginnen met een wetenschappelijke benadering en evenwichtig commentaar van de ‘Democratic Unit’ die de voorpagina van een ochtendblad, vanwege voornoemd fenomeen, wist over te nemen en dan ook nog de digitale versie van de aangegeven brief transnationaal te lezen op:
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28625

– Docent. Gewezen voorzitter van hoofdbesturen van de Universiteit van Suriname en docent, oud-staflid van de Billiton Maatschappij Suriname, rechtsgeleerde met de arbeidswetgeving als specialisme en ook ex-voorzitter van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname, Mr Paul Liong A Jin, is naar een hoger leven opgeroepen.

– Google. De Eurocommissaris heeft de internetgigant ‘Google’ in rechten aangesproken, vanwege oneigenlijk concurrentiebeding. De Europese Commissie heeft vandaag besloten om officieel een klacht in te dienen tegen Google voor machtsmisbruik bij zijn zoekmachine, dat meldt The Wall Street Journal. Aan de aanklacht werkt de Europese Commissie al jaren. Door concessies van Google werden harde acties tot nu toe uitgesteld. Dat lijkt nu voorbij te zijn. Verwacht wordt dat Eurocommissaris Margarethe Vestager van Mededinging morgen meer details geeft over de zaak. Google wilde vanavond nog niet reageren. Het wordt de grootste mededingingszaak in Europa sinds de zaak tegen Microsoft vorig decennium. In die zaak moest Microsoft uiteindelijk grote aanpassingen doen aan zijn producten en miljoenenboetes betalen. Zodra de aanklacht is ingediend is het de mededingingstak van de commissie zelf die de zaak verder gaat onderzoeken. Google krijgt dan de kans om Brussel te overtuigen dat het zich wél aan de regels houdt, of kan kiezen om de zaak te schikken. Lukt het de commissie en Google niet om tot een schikking te komen , dan kan Brussel het bedrijf straffen opleggen, zoals boetes of beperkingen aan bedrijfsactiviteiten in Europa. Mocht Google het daarmee niet eens zijn, dan moet het die straf aanvechten bij het Europees Hof van Justitie. Google bestaat al sinds 1997 en heeft in veel Europese landen, waaronder Nederland, al vele jaren een marktaandeel van ruim 90 procent in zoekopdrachten. Vanwaar dan nu alsnog deze stap van de commissie? Dat is deels te verklaren door het veranderende klimaat in Europa ten opzichte van Amerikaanse technologiebedrijven. Niet alleen Google loopt tegen steeds meer regels, onderzoeken en beperkingen op; ook Facebook en taxi-app Uber hebben daarmee te maken.

– Geldig/ongeldig. Het wordt knap ‘spannen’. Zijn de lijsten van de NDP ongeldig, doordat enkel het ‘dagelijks bestuur’, in strijd met kiesregelingen, heeft getekend en niet het ‘totale bestuur’ van de paarse entiteit…, of wordt er handje gelicht? Vrijdag 17 April 2015 de alomvattende uitslag(-en), op menig districtshoofdstembureau. Ook ander politieke partijen en samenwerkingsorganisaties, hebben zich niet rechtsgeldig gedragen bij de invulling en indiening van kandidatenlijsten voor de algemene en geheime verkiezingen, te houden op 25 Mei 2015 in de Republiek Suriname. ‘Benne en blijve zeer benieuwd’. Alice Amafo…, natuurlijk ook!

– Gedoe. Er is weer gedoe in en rond de vakbondsvertegenwoordigingen die zich inzetten voor een beter werkklimaat in de bejaardeninstelling “Huize Asiana”. Als vanouds het AVVS “De Moederbond” versus de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) in ‘dyugu dyugu’ verwikkeld.

– ‘Pai man’. De staatsschuld vermindert niet, maar stijgt onbeperkt. Gewoon in korte tijd, met meer dan een tiental miljoenen. Daarbij niet mee-/bijgeteld de gepresenteerde cijfers per ministerie die megabedragen aan dienstverlening en goederenleveranties moeten betalen, via het Ministerie van Financiën. Aan particulieren maar ook door aanleveringen/dienstenbijdragen van staatsnuts- en energieker vervoersbedrijven.

– 20 April 2015. Vanaf maandag mag de samenleving en in het bijzonder de stemgerechtigde Surinamer en dus staatsburger van dit land, uitkijken naar de ‘oproepkaarten’ om op 25 Mei 2015 aanstaande de ‘meest cruciale stem’ voor dit millennium uit te brengen en goed/transparant bestuur voor het land neer te zetten.

– Immuniteit. Er wordt door de Washington Post zeer getwijfeld aan de diplomatieke immuniteit van Desiré D. Bouterse. Een excerpt uit: Obama suggests Cuba’s removal from terror list may be near. KAREN DEYOUNG | THE WASHINGTON POST – 6 DAYS AGO — ‘‘Your victory is ours’’. Leaders of 14 of the 15 members of the Caribbean Community, known as Caricom, met here with Obama. Not in attendance was Surinam President Desiré Delano Bouterse, who has no immunity from arrest on international drug charges lodged against him before his presidency began in 2010. Obama was warmly welcomed on what is a rare effort by a U.S. president to directly engage the Caribbean community, rather than as part of the hemisphere as a whole. Only one U.S. president has previously visited Jamaica, Ronald Reagan in 1982. Obama, Simpson-Miller said, was “well-loved” in the Caribbean. As the Caricom session began, she noted that “people across the Caricom region followed both of your election campaigns with great interest”. She continued: “Your photo has pride of place in living rooms. … Your victory is ours,” she said of the region’s predominately black population, which has strong immigrant ties to the United States. While the focus of the Caricom talks included regional security and economic development, Obama’s visit here is also part of a larger plan, which includes his outreach to Cuba. The move is directly related to the administration’s efforts to improve U.S. standing in the region, and to overtake Venezuela’s attempts to draw the Caribbean states into its orbit. For years, Venezuela has used cut-rate oil to buy anti-U.S. support from cash-strapped Caribbean governments. In recent weeks, Caracas, with money problems of its own, has cut energy subsidies to Caricom members. With an energy security program announced in January by U.S. Vice President Joe Biden, the Obama administration hopes to help fund island infrastructure to receive and use U.S. gas and petroleum, and then to use subsidies of its own to ship U.S. energy products here. The initiative, which also will be extended to Central America and eventually could include Cuba, is an innovation in U.S. foreign policy. Administration officials believe it is cost-effective as an aid program because of the relatively small Caribbean populations.…’ Zie ook: http://www.ticotimes.net/2015/04/09/obama-suggests-cubas-removal-from-terror-list-may-be-near

– Herdenking. De leiding van Pertjaja Luhur heeft de zogeheten couppoging van de politieke entiteit –Anno Domini 2014– door een vermeend ‘hebberige NDP-leiding…’, exact een jaar na publiekelijke uit-/afstoting, herdacht met een dankdienst en aansluitend groot feest. ‘Bigi bigi bigi fesa’.

– Skelet. Nog voor de koffie werd Suriname op de maandagmorgen ‘timeless’ verrast, met een skeletfoto op de voorpagina van een ochtendblad. Een fenomeen, dat zich wel eens vaker met varianten van lijken-/ongevallenpik bezighoudt. Wat nu als de stoffelijke resten, van een overleden mens straks wel degelijk worden geïdentificeerd? Is afsluiting dan voor de familieleden/nabestaanden van een waarschijnlijk vermiste burger voldoende of heeft men vanuit een weinig professioneel ingerichte redactie weer extra en zinvoller kwetsuren aangebracht. ‘Just a question!’.

– Twee. Wederom werden twee ‘droga-koeriers’ gevat te Zanderij. Eentje met de Nederlandse nationaliteit en van nog geen 18 jaren oud, had het lichaam volgestouwd met cocaïne en de ander had er chocolade om weten te (ver-) smelten. Meer dan vier kilo’s in totaal. ‘A wowojo fu Holland e tan gridi…’.

– Zwaailicht. Tot nog toe geen plausibele en legitieme redenen aangegeven, waarom politievoertuigen ‘non stop’, met de verwarringwekkende zwaailichten moeten rondrijden, in de bebouwde kom en op de uitvalswegen. Meerdere malen weet men op kruispunten, als derdeweggebruiker, niet goed wat te moeten doen, bij confrontaties met dat relatief nieuwe fenomeen. Zwaaiverschijning welk vooralsnog, niet in de wegen-/rijwet staat opgenomen. ‘San na a tori eikenlijk?’. Zwaaien om het zwaaien…, ‘so bun’.

Justitia Pietas Fides MMDCCVXXXVII

More
articles