Beleid zonder Tjoekoe

De kandidaat in Paramaribo op plek nummer 3 van het Megafront, Yerry Khoesial , zegt dat hij de campagne ingaat met een toolbox voor Surinamers. “Wat wij nodig hebben in Suriname, zijn richtlijnen om de basisvoorwaarden voor een leefbaar Suriname te scheppen. Niet door beloftes te doen tijdens een campagne, maar door beleid kant en klaar te hebben om te kunnen presteren met je samenleving.” Binnen het Megafront is de tool die men hanteert in de campagne het begrip samenwerken met de gemeenschap. “Immers, zij zetten ons daar”, vertolkt Khoesial de partijvisie over de norm binnen het campagne voeren.

Zijn toolbox bestaat uit: de aanpak van vriendjespolitiek, werkbaar klimaat scheppen voor startende ondernemers en de bejaardenzorg.

Het beteugelen van de vriendjespolitiek met wet en recht
Vriendjespolitiek is een situatie waarin je een voordeel niet geeft aan iemand die het verdient, maar aan iemand die je leuker of belangrijker vindt. Dit fenomeen heeft jaren de samenleving als Surinaamse politiek overheerst. Ik wil mij sterk maken door wetgeving hierop te gooien en standaarden te maken voor wat een ambtenaar, politicus, minister etc. wel of niet mag doen of aannemen. De wetten liggen hier en daar al verankert, maar een tastbaar instrument waarin expliciet wet- en regelgeving is afgebakend tegen vriendjespolitiek, is er nog niet.De wet zal ook zo moeten heten: ‘Wet op Vriendjespolitiek’. Uitzetting uit het ambt is de zwaarste straf die hierop kan volgen met oneervol ontslag. Mensen leren gelijk normen en waarden herleven. Het begrip corruptie of ongebruikelijke transacties kennen we al, maar dat spreekt niet echt tot de verbeelding van plegers van delicten, dan de wet op vriendjespolitiek die zal erbij komen.
Startende ondernemers tools aanbieden om van hun idee een welvarend bedrijf te maken, wat de natie ook ten goede komt
Als startende ondernemer ben je vaak vooral bezig met investeren in je bedrijf. Dat kost geld. Met het hebben van regeermacht, zal het Megafront zich sterk maken dat de overheid ondernemersinitiatieven steunt. Dit door starters de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van financiële voordelen. In deze ga ik het woord ‘ik’ gebruiken omdat dit een regeringskwestie is. Dus zal ik zwaar pleiten dat er een toolbox voor starters komt, waarin naast de basic voor het ondernemen ook drie subsidies voorkomen. Dus drie subsidies en regelingen voor startende ondernemers. Een van de subsidies die ik wil doorspelen, is sowieso de borgstelling MKB-kredieten. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) zal in Suriname gestimuleerd worden. Het moet kunnen dat je als MKB-ondernemer aanspraak maakt op borgstelling voor een deel van het krediet. In dat geval kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand had gekregen. De financiële instellling kan namelijk bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Meer ademruimte voor startende ondernemers en overige MKB-ers in het land. “Uitwerken naar haalbaarheid en wilskracht”, zegt DNA-kandidaat Yerry Khoesial van het Megafront.

Verbeteringsklimaat kweken voor de Bejaardenzorg in Suriname
Een verzorgingshuis, ook wel bejaardentehuis, bejaardenhome, rusthuis, rustoord of woonzorgcentrum genoemd, is een instelling waar ouderen tijdelijk of definitief wonen, omdat ze verzorging of verpleging nodig hebben die in de oorspronkelijke woonsituatie niet kan worden geboden. Ik ben nu 38 jaar, maar eens, met de wil van de Almachtige, word ik ook een seniorenburger, gepensioneerde en misschien een bejaarde man. Hoe kan ik het dan toelaten dat de zorg voor mensen die ons hebben opgevoed, steeds weer aan een zijden draadje hangt. Niet eens draad, maar verkleinwoord ‘draadje’, dus zeer zorgwekkende situatie. Binnen dit thema wil ik mij sterk maken door de totale zorg te herevalueren naar scholing, inzet, beleid en structuur van selectie en werving binnen deze branche. Want de medaille heeft twee kanten. Het is wapen of cent. Nu is het wapen binnen de zorg. “Met de steun van de kiezers”, zegt Khoesial, “kunnen wij samenwerken aan de keerzijde van cent.”
Noot voor de redactie:
Zijn naam is Yerry Khoesial, hij is 38 jaar oud, vader van een dochter en gehuwd. Los van een gezond gezinsleven wil hij samen met de kiezers gaan voor:
1. Het beteugelen van de vriendjespolitiek met wet en recht;
2. Verbeteringsklimaat kweken voor de Bejaardenzorg in Suriname en
3. Startende ondernemers tools aanbieden om van hun idee een welvarend bedrijf te maken, wat de natie ook ten goede komt.
In zijn vrije tijd doet hij aan zangvogelteelt en zingt hij als voorzanger in de muziekformatie 2Spicy4Ever.

Ingezonden: Stichting Transform All Your Attitudes (TAYA),

Namens
Yerry Khoesial

More
articles