Oplevering weg Wanhati na 25 mei

De weg naar Wanhati, zal na de verkiezingen worden opgeleverd. “Misschien twee weken na 25 mei”, zegt de uitvoerder van Tjongalanga, Ram Ramsoekh, in een vraaggesprek met De West. Tjongalanga heeft reeds twee derde deel van de 24 kilometer lange weg en 72 meter breed is, gerehabiliteerd. Momenteel is het bedrijf bezig met het opvullen van het resterend deel van de weg. Delen waar overwegend klei voorkomt in de bodem, worden verwijderd en vervolgens opgevuld. Rest dan nog de asfaltering van de weg. Ramsoekh sprak zelfverzekerd dat de oplevering van de weg zo snel mogelijk zal geschieden, aangezien de werknemers beschikken over de nodige capaciteiten. “We doen er alles aan om de weg zo gangbaar mogelijk te houden voor de schoolkinderen”, aldus de uitvoerder van het project. Het kostenplaatje van de weg is US$ 30 miljoen.

De project-uitvoerder gaf verder aan dat er enkele obstakels zijn geweest tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. De constante regenval was de grote spelbreker, waardoor de weg slecht begaanbaar was. De belangenbehartiger van Wanhati, Kenneth Domini, bevestigt dat de werkzaamheden van de weg vorderen en dat er zeven dagen per week hard wordt gewerkt om de weg op te leveren. Vroeger moest men minstens een uur over de lange weg doen, maar nu de weg goed begaanbaar is, doet men er slechts tien minuten over, aldus Domini.
Op 17 december vorig jaar, heeft de minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, het startsein gegeven voor de rehabilitatie van de weg. Hij onthulde dat aangeeft dat het aannemingsbedrijf Tjongalanga Suriname N.V. belast is met deze taak en dat AP&G Consultancy toezicht zal houden.
Wanhati is het eerste Marrondorp aan de linkeroever van de Cotticarivier. De weg vormt een verbindingsweg naar tien verschillende dorpen, zoals Ingi Kondre, Pinatjarimi, Piking Santo, Tamarin, Langs Oekoe 1 en 2, Maloko Kondre, Manjabon.
Op 24 augustus vorig jaar was er een kruto oso gehouden, waarbij de basya’s en kapiteins van de verschillende dorpen hun misnoegen geuit hadden en aan de aanwezige dorpsleden mede hadden gedeeld om niet naar de stembus te gaan. Dit omdat de weg in 1965 is aangelegd en er nadien geen enkel onderhoud of renovatie heeft plaatsgevonden. De aannemer is nog bezig met de rehabilitatie van de weg, maar de burgervader van het district Marowijne, Theodorus Sondrejoe opmerkte tijdens het startsein van de rehabilitatie op dat de huidige regering nog vijf jaren nodig heeft om alles te kunnen realiseren dat gerealiseerd moet worden.
Ook de hoofdkapitein van Cottica, Daniël Douma, had tijdens de krutu de wens uitgesproken dat de regering de weg moest aanpakken, want de weg is belangrijk voor de ontwikkeling en wederopbouw van het gebied.

door Melissa Achthoven

More
articles