Agenten bij incident ambassade buitenfunctie

De twee politieambtenaren die betrokken waren bij een incident op het terrein van de Guyanese ambassade aan de Henck Arronstraat, zijn buitenfunctie gesteld. De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, schrijft in een persbericht dat er een grondig onderzoek is ingesteld naar het incident. Het onderzoek is in handen van de afdeling Kapitale Delicten. Er broeit een diplomatieke rel tussen Suriname en buurland Guyana, sinds de actie van de agenten bij het ambassadegebouw. De agenten zouden, volgens de Guyanese regering, het Verdrag van Wenen hebben geschonden door een poging te wagen eerst de chauffeur van de ambassadeur en daarna ook de ambassadeur, Keith George, op het terrein te willen meenemen. Toen de ambassadeur zich met de zaak ging inlaten en de arrestatie wilde voorkomen, zou hij zo hardhandig zijn aangepakt dat hij een gescheurd overhemd eraan heeft overgehouden. Ondanks zijn herhaalde aanmaningen dat de agenten geen jurisdictie hebben op het terrein, zouden die hebben gepersisteerd dat ze binnen de perken van hun bevoegdheid handelden.Het gehaal en getrek waarin ook zowel de agenten als ambassadeur George verwikkeld waren, eindigde pas toen hoger geplaatste politiemensen en toppers van het ministerie van Buitenlandse Zaken ter plaatse waren gearriveerd.
Het begon allemaal toen een man zijn auto had geparkeerd voor de inrit van de ambassade. Hij negeerde sommaties van het ambassadepersoneel om het voertuig te verwijderen. De twist die daarop volgde, liep uit in een handgemeen tussen ambassadepersoneel en de autobestuurder.
In het persbericht schrijft de politie: “Naar aanleiding van dit incident is er een confrontatie ontstaan waarbij niet-diplomatiek personeel van de Guyanese ambassade ervan wordt verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan mishandeling van de foutparkeerder en beschadiging van zijn voertuig. Het slachtoffer verklaarde uit onvrede over de mishandeling zijn broek te hebben gezakt en zijn geslachtsdeel te hebben getoond aan het ambassadepersoneel. In een poging de personeelsleden van de Guyanese ambassade aan te houden, hebben twee politieambtenaren in strijd met de Conventie van Wenen, het terrein van de Guyanese ambassade betreden en is ter plaatse een schermutseling ontstaan waarbij ook de Guyanese ambassadeur betrokken is geraakt. Daarbij is zijn hemd gescheurd. Enkele weken vóór dit incident zijn de speciale instructies die gelden bij optreden tegen diplomaten en bij gebouwen van diplomatieke vertegenwoordigingen die onder de Conventie van Wenen vallen, nogmaals onder de uitdrukkelijke aandacht van alle politieambtenaren gebracht per korpsorder”. De leiding van het Korps Politie Suriname betreurt de door de politieambtenaren gepleegde handelingen op het ambassadeterrein en tegen de Guyanese ambassadeur ten zeerste en zal op basis van het resultaat van het onderzoek stringente disciplinaire maatregelen treffen. Het onderzoek van de afdeling Kapitale Delicten strekt zich ook uit naar mogelijke strafbare feiten die door het niet-diplomatieke personeel van de Guyanese ambassade zijn gepleegd buiten het ambassadeterrein en de gepleegde onzedelijke handeling door het vermeende slachtoffer.”

More
articles