LVV gestart met landelijke registratie van bedrijven

Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestart met een landelijke herregistratie van veebedrijven. Dit is namelijk een vereiste voor de controle op de veestapel, controle op het transport van dieren, controle voor het maken van kaarten (mapping) waarop de distributie van vee in ons land wordt aangegeven, hetgeen nodig is voor de dierziektebewaking en controle en het tegengaan van dierziekten en zoönosenspreiding. Dit alles past bij de regels van de Wereld Organisatie voor Dier Gezondheid (OIE) voor wat betreft internationale handel in dieren en producten van dierlijke origine. De registratie vindt plaats met assistentie van de Pan- Amerikaanse organisatie, Panafthosa.
Deze organisatie heeft tot voornaamste doel de eradicatie van de ziekte Mond- en Klauwzeer in de America’s. Deze ziekte zorgt voor veel verlies bij even – hoevigen (koeien, kleine herkauwers, varkens enzovoorts) in de wereld. De voornaamste verschijnselen zijn wondjes (blaasjes) in de bek en aan de klauwen bij deze dieren.
Het onderdirectoraat Veeteelt wenst te benadrukken, dat deze ziekte tot nog toe niet voorkomt in Suriname. Voor Suriname heeft deze registratie dan ook een preventief en continuerend karakter om cijfermatig aan te tonen, dat we nog steeds gevrijwaard zijn van deze en andere veeziekten. Met de veehouderijregistratie wordt het Trace Back Systeem vergemakkelijkt en compleet gemaakt. Met het Trace Back Systeem wordt de herkomst van dieren en of hun producten zo goed mogelijk weergegeven, hetgeen belangrijk is ingeval van calamiteiten.
Het onderdirectoraat Veeteelt is in het district Marowijne gestart met de registratie, waarbij de organisatie met de Surinaamse medewerkers systemen hebben uitgevoerd die van toepassing zijn in landen met een grotere veestapel. De komende week wordt landelijk simultaan geregistreerd in de rest van de districten.
Na de registratie zullen verdere maatregelen getroffen worden om de bedrijfsinformatie in Suriname te actualiseren. Dit zal geschieden door onder andere het diertransport te controleren en documentatie tussen bedrijven en of het slachthuis en veebedrijfsregistratie te verplichten.
Het onderdirectoraat Veeteelt doet een beroep op houders van veebedrijven om hun volledige medewerking te verlenen aan de medewerkers van het ministerie om een zo compleet mogelijk beeld te geven van uw bedrijf, daar u als veehouder de voornaamste actor bent.
De registratie vindt plaats onder leiding van Drs. Edmund Rozenblad MSc., onderdirecteur Veeteelt en wordt gecóórdineerd door Drs. Astrid van Sauers, belast met dierziekte surveillance van het onderdirectoraat Veeteelt.

More
articles