De street art oganisatie Switi Rauw heeft in het paasweekend een project uitgevoerd dicht bij haar hart: Everyday Heroes. Het project heeft als doel elkaar als mens meer te gaan waarderen. De leden van Switi Rauw hebben allemaal een persoon gekozen naar wie ze opkijken of bewondering voor hebben. Een persoon heel dichtbij hun. Zo heeft Anunciata Goudzand haar moeder gekozen, Omar Kasijo, Raymill Nerkust en Shellyan Fraser hun vaders, Dakaya Lenz haar ouders, Fabian de Randamie en Joey Roberts hun zonen en Ernesto Saldi zijn mentor. Jill-Joy Landburg maakt ook deel uit van de muurcompositie, daar zij vanaf het eerste uur betrokken is bij de organisatie en zij altijd een belangrijke bijdrage levert bij de totstandkoming van de verschillende projecten. Ook Erico Smit is op de muur geplaatst, omdat hij Switi Rauw vaak ondersteunt en ook veel van de kunstenaars inspireert met zijn werk. Stagiaire Laura Zijlmans heeft hard geholpen om het project binnen twee dagen af te maken. Het project is op eigen initiatief door de organisatie ontplooid en uit eigen middelen bekostigd.
Al de personen op de muur hebben een aantal zaken gemeen: zij inspireren, motiveren, maar nemen vooral een belangrijke plek in het leven van de leden van Switi Rauw. Hun waarderen met street art is de ultieme manier voor de kunstenaars om hun respect te tonen naar hen toe. Door middel van een interne stencil workshop hebben alle kunstenaars zelf de gezichten vervaardigd en daarna aan een muur aan het Neumanpad, waar er toestemming voor is gevraagd, geplaatst. Met de tekst Everyday Heroes wordt aangegeven dat deze personen dagelijkse helden zijn. We hoeven vaak niet ver te zoeken naar speciale personen, ze zijn vaak letterlijk tussen ons.
De vele muurschilderingen zijn zoetjes aan een deel geworden van de identiteit van
Paramaribo. Het streven van de organisatie is nu steeds grotere werken neer te zetten. Samenwerkingen met buitenlandse straatartiesten is ook op schema. Switi Rauw wil nu ook een bijdrage leveren aan het street art gebeuren in de wereld. En dat kan zij het best doen door grote en unieke muurschilderingen te plaatsen in onze prachtige binnenstad.
Switi Rauw is een project dat gestart is door onder andere Kevin Headley. Producent Jill-Joy Landburg heeft in de afgelopen jaren het initiatief helpen ontwikkelen tot het product dat het nu is. Door middel van legale ’street art’ worden muren en of plekken langs de weg beschilderd. De binnenstad van Paramaribo werd steeds vaker als vervallen, vies en lelijk beschreven. De kunstenaars zeggen met deze ingrepen het stadsaanzicht te verfraaien. De “rauwe” muren van Suriname zijn een prachtige ondergrond om diverse schilderingen aan te brengen. Dit levert een interessant contrast op.