Ray Neïman maakt titelsong voor film Djakata

(foto: Louis Alfaisie)

De Frans-Surinaamse artiest Ray Neïman heeft de titelsong van de nieuwe Surinaamse film Djakata gemaakt. Het lied heet ‘Mi lobi Sranan.’
Ray zegt in een interview aan Teenie West dat hij is benaderd door contactpersonen van Para’s Media, de maker van de film. Het thema en de verhaallijn spraken hem aan. Hij was vooral geïnspireerd toen hij hoorde dat de film de discriminatie onder de multiculturele samenleving taboeloos aan de kaak stelt. Of hijzelf eens slachtoffer is geweest van discriminatie? Ray antwoordt ronduit: “Ja”. “En hoe reageer je dan daarop,” vroeg Teenie West hem. Ray: “Ik lach luidop, hahahaha, want mensen die discrimineren zijn verstandloos.”
Djakata is het verhaal van twee vrienden, een Marron en een Hindostaan. De vriendschap staat onder enorme druk vanuit hun directe omgeving. Hoewel de discriminatie niet manifest is in het alledaagse leven, leggen de schrijvers Louis Alfaisie en Marijke Soegriemsing uit dat die wel is terug te vinden als de mensen zich bevinden in de eigen omgeving: thuis, in de familie. De discriminatie lijkt niet te bestaan als de mensen samen zijn, maar als mensen van een etnische groep zich ergens bevinden, dan worden de vooroordelen over de andere groepen goed aangedikt. De trailer van de film is eind vorige maand uitgebracht en scoort goed op zowel YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=LJeluNI2JdQ) als op de Facebookpagina van Para’s Media.
Neiman gelooft dat Suriname zich alleen kan bevrijden van het juk van discriminatie als de bevolking zich laat leiden door liefde, en zowel kennis als begrip heeft voor elkanders godsdienst, geschiedenis en cultuur. “De liefde die ik predik, is onbegrenst. Ik richt mij niet tot een bepaalde groep. Liefde en respect zijn de oplossing voor de mensheid, dat is de basis voor eenheid.
Para’s Media directeur El Durando Misiedjan, speelt samen met Reyaaz Permaul de co-hoofdrol in de film, noemt het een eer voor Djakata, dat een artiest van dit kaliber een bijdrage wilde leveren. “Ray is niet iemand die wij kunnen betalen voor een lied. Hij is van wereldformaat, is uiterst voorzichtig en koppelt zijn naam niet zomaar aan een project. Hij heeft ons zoveel vragen gesteld en zoveel voorwaarden gesteld. Toen hij overtuigd was, heeft hij gezegd dat hij, gelet op het doel van de film en de richting die Para’s Media opgaat, hij kosteloos een bijdrage wilde leveren. We zijn trots op hem en het sterkt ons”, aldus Misiedjan.
Ray zegt dat Djakata een bevestiging is van de grote inspanningen en durf van jonge Surinamers die zich hebben verenigd in Para’s Media en dat zij steun nodig hebben van de Surinaamse gemeenschap. De artiest bevindt zich in Frankrijk en hoopt aanwezig te zijn wanneer de film in première in Paramaribo (Suriname) gaat. Zekerheid kan hij echter nog niet geven. Hij richt zich dezer dagen op zijn nieuwste uitgave, namelijk de cd ‘Freedom’. Daarin zingt hij onder meer ook over gelijkheid onder de mensen en predikt hij vrijheid van geest en lichaam.

More
articles