Sport- en Jeugdzaken werkt aan schoolsport

Het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken is van oordeel dat sport een wezenlijk onderdeel vormt van het leven, het onderwijs en de volksgezondheid. Zij voert  derhalve beleid, gericht op een hernieuwde aanpak van sportbeoefening en -ontwikkeling. In het bijzonder schoolsport is een belangrijke factor in het bewustwordingsproces van het kind; bewegen in georganiseerd verband levert een wezenlijke bijdrage in de vorming en ontwikkeling van het individu. Het ministerie werkt momenteel aan de oprichting van de Surinaamse Schoolsport Federatie, waarmee er structuur zal worden gebracht in de nationale schoolsport. Hierin zal ook veel ondersteuning verkregen worden van de Internationaal Schoolsport Federatie (ISF).

Door middel van het organiseren van schoolsportevenementen legt het ministerie de basis voor het jeugdsport- en het wedstrijdsportgebeuren, waaraan gekoppeld deelname aan nationale, regionale en internationale schoolsportevenementen en studentenuitwisselingsprogramma’s. In de gehele organisatie moet er ongetwijfeld structuur gebracht worden. In dat kader heeft minister Ismanto Adna gekozen voor een federatie die de competitie moet organiseren. Het is een holistische benadering waarin als gevolg van de competitie op een professionele wijze de ontwikkeling van sport op scholen zich zal ontwikkelen.

Suriname doet jaarlijks mee aan twee grote internationale schooltoernooien, te weten: de InterGuyanese Spelen (IGS) en de Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen (Consude). In de periode november 2012 heeft Suriname op uitnodiging van Brazilië, voor het eerst meegedaan aan de Consude Games. Dit toernooi is bestemd voor de schoolgaande jeugd-sporters (inclusief die met een beperking) in de categorie 12-14 jaar.

Met onze jaarlijkse deelname is Suriname ook lid geworden van de Consude.

In 2013 heeft Suriname voor het eerst deelgenomen aan de Gymnasiade georganiseerd door de International Schoolsport Federation (ISF) in Brasilia, Brazilië. Deze deelname betekende Surinames belangrijkste schoolcompetitie op wereldniveau en intussen is ons land toegetreden als volwaardig lid van de organisatie. De ISF is onder meer erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de AGFIS en de Unesco. De ISF is momenteel op vijf continenten vertegenwoordigd. Mede omdat zij gedragen wordt door internationale organisaties en omdat haar missie en visie in lijn staan met die van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken is besloten actief deel te nemen aan de activiteiten van deze internationale organisatie.

Behalve dit internationaal evenement zijn er verschillende wereldkampioenschappen die jaarlijks worden gehouden, voor zowel scholenteams als selecties. Tijdens de verschillende scholen wereldkampioenschappen die gehouden worden op verschillende continenten, kan de Surinaamse schooljeugd haar stempel drukken en zodoende ons land op de wereldkaart brengen.

In de periode 17-20 maart heeft minister Adna, ondersteund door drs. Blokland, namens Suriname deelgenomen aan de 1ste conventie van de ISF in Doha, Qatar. Het betrof de deliberatie voor de strategie van ISF en het formuleren van de visie tot en met 2030. De eerste conventie voor schoolsport is zeer belangrijk. Dit zal dienen als richtlijn voor lokale sportfederaties. Er werd tijdens deze bijeenkomst een tiental onderwerpen gepresenteerd en elk land mocht bij twee onderwerpen deelnemen. Suriname heeft de onderwerpen ‘Internationale relaties’ en ‘Marketing en sponsoring’ bijgewoond; deze twee onderwerpen spreken haar het meest aan op het gebied van Lichamelijke Opvoeding en Sport.

Suriname beschikt over internationale meetmomenten op regionaal en wereldniveau.

Echter bestaat er nog geen werkbare structuur voor een nationale competitie, waardoor de continuïteit van de participatie aan dit soort toernooien niet gegarandeerd is. In dat kader acht minister Adna het van belang om over te gaan tot het oprichten van een Nationaal Schoolsport Instituut, de Surinaamse Schoolsport Federatie.

Dit Instituut zal onafhankelijk opereren van het ministerie en elke andere overheidsinstantie en zou zich kunnen ontwikkelen en specialiseren in zowel nationale als internationale schoolsporttoernooien met de nadruk op de eerste.

Voor de oprichting van de federatie zijn er al reeds gesprekken gevoerd met de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin, over hoe er samen daaraan invulling gegeven kan worden.

Het ligt in de planning dat met de aanname van het lidmaatschap van Consude en ISF de schoolsport in Suriname in een georganiseerd, gestructureerd en innovatief verband ontwikkeld wordt om de haalbaarheid van de gestelde doelen te kunnen garanderen.

Met de oprichting van de Surinaamse Federatie zal er structuur worden gebracht in de nationale schoolsport. Hierin zal ook veel ondersteuning verkregen worden van de Internationaal Schoolsport Federatie (ISF).

More
articles