Plan B: Partijraad Baasa zal stemadvies geven

De partijraad Baasa, zal stemadvies geven als de partij toch niet mag meedoen aan de verkiezingen. Dit zegt de voorzitter van de partijraad, Peter Amoida. Amoida en aanhang hebben afgelopen maandag een bezwaarschrift ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). Hij zegt dat de partij tot nog nu toe niets heeft gehoord van BiZa. Maar mocht het zijn dat de partij uitgesloten wordt van de verkiezingen, dan zal de partijraad stemadvies geven. De partij heeft zich daarop al voorbereid. Er zijn al gesprekken gevoerd met diverse partijen, van wie de partijraad denkt dat die voldoen aan de Baasa-wensen en behoeftes. De partijraad zal al haar leden verzamelen en gezamenlijk adviezen aan de burgerij geven op welke partijen ze moeten stemmen. Volgens Amoida zit het grootste deel van de leden in het district Marowijne.

Wat Amoida wel prijs geeft, is dat er een partij is die zich focust op grondrechten in Suriname. En omdat Baasa grondrechten een van de belangrijke voorwaarden vindt, is er gemeend om samen te werken met die partij, welke nog niet genoemd wenst te worden. Nu wacht de partij Baasa rustig af op het resultaat van de inschrijving.
In het bezwaarschrift vraagt Baasa verduidelijking aan het Centraal Hoofd Stembureau (CHS), waarom de stukken voor deelname aan de komende verkiezingen zijn afgekeurd. Dit besluit wer door het CHS genomen, nadat de bestuursvoorzitter, Nicolaas Priesierie bezwaar aantekende bij het CHS, omdat Amoida de partij had ingeschreven, terwijl Priesierie de verkiezingen ingaat onder de vleugels van de NDP.
Vanuit BiZa, zegt Adjay-koemar Moensi van het Managementteam Verkiezingen Biza, dat Baasa uiterlijk vrijdag 3 april antwoord mag verwachten. Zover Moensi weet, is de commissie die zich bezighoudt met het onderzoek, nog bezig. Als het onderzoek afgerond is, wordt er verder gerapporteerd naar de Kabinet van de President.

door Kimberley Fräser

More
articles