Surinaams bedrijf verzorgt training op Haïti

Het Surinaams bedrijf Caribbean Heavy Equipment and Education Center, is de uitdaging aangegaan om trainingen te verzorgen voor operators en monteurs op Haïti. De opleidingen zijn bedoeld om de zware machines, die worden gebruikt voor de wederopbouw van het door een aardbeving getroffen Haïti, kundig toe te kunnen passen en goed te kunnen onderhouden.
De opleidingen voor operators worden verzorgd door Raymond Tawjoeram. Tawjoeram zorgt voor de initiële training, waarna hij wordt vervangen door een nieuwe lichting trainers die gedurende enkele maanden zullen ingaan op het onderhoud van de machines. Deze nieuwe instructeurs verzorgen ook opleidingen op het gebied van mechanica, elektra, elektronica, hydraulica en aandrijving. Vanwege de taalbarrière is Raymond van Hemert, directeur van ‘Frans in Suriname’, als tolk Frans-Nederlands / Nederlands-Frans, met de CHEEC-delegatie meegereisd.

Het CHEEC-team heeft op dinsdag 17 maart kennis gemaakt met het team van het Nationaal Centrum voor Equipment (NCE), een Haïtiaanse overheidsinstantie.
Nadat het eiland in 2010 slachtoffer is geweest van een catastrofale aardbeving, heeft Haïti vanuit zijn Japan steun ontvangen in de vorm van zwaar materieel. Dat is na de eerste herstelwerkzaamheden, achtergelaten voor het NCE. Dat wordt nu gebruikt bij de bouw van wegen en andere projecten. Hoewel het personeel ervaring heeft met het onderhoud en het besturen van de machines, wordt het materieel vaak aan de kant gezet vanwege de veel te hoge onderhoudskosten. Via het UNDP (United Nations Development Programme) is er een openbare aanbesteding geweest voor het verzorgen van lessen en het helpen aanpassen van de huidige omgang met machines, zodat de kosten kunnen worden gedrukt. CHEEC is na de inschrijving uitgekozen om de Haïtianen te trainen en de cultuuromslag te begeleiden.
De lessen zijn op woensdag18 maart gestart. Er doen meer dan 50 operators en monteurs mee de opleiding. De opleiding bestaat uit meerdere modules die zijn onderverdeeld in praktijk en theorie. Tijdens de kennismaking,heeft CHEEC ook een rondleiding gehad op het park van het NCE waar alle defecte machines wachten om gerepareerd te worden. Om een indruk te geven van de schaal van de operatie; het NCE beschikt over 800 machines waarvan 40% defect is!

BEETJE BIJ BEETJE
Zowel Tawjoeram als Van Hemert, noemen de missie naar Haïti een grote uitdaging, des te meer vanwege de talrijke verhalen die ze vooraf hebben gehoord over criminaliteit en extreme armoede. CHEEC en ‘Frans in Suriname’, zullen ongeveer drie maanden op Haïti vertoeven in verband met de uitvoering van het project. ‘’Een grote uitdaging en behoorlijk wat aanpassing”, zegt Van Hemert aan De West. Als de krant hem vraagt om zijn bevindingen te sturen nadat hij zich op het eiland heeft georiënteerd, laat Van Hemert weten: ‘’Je weet niet wat je te wachten staat. Je gaat uit van het ergste, maar bij aankomst valt het reuze mee. Je merkt dat de aarbeving het land zwaar heeft getroffen. Mensen wonen in kapotte huizen en doen alles om te overleven. Negentig procent van de bevolking hosselt. Maar je hebt ook de leuke dingen, zoals de fel gekleurde bussen die ze ‘taptap’ noemen. En wat opvalt, is dat er heel veel potentie is. Haïti heeft overal mijnen en landbouwgrond, dat alles valt op te bouwen. En op toeristisch gebied heb je prachtige witte stranden. Maar geen hotels. Er zouden multinationals en investeerders moeten komen en dan is dit land, met haar 2 miljoen inwoners in de hoofdstad, een pracht van een markt. Maar nu is het nog de kapotte stukjes oprapen en beetje bij beetje proberen om over het trauma te komen van de aardbeving.”

More
articles