NJP’er Soekhai hoopt op meer betrokkenheid

Date

Nitesh Soekhai, jeugdparlementariër Commewijne, vindt dat het Nationaal Jeugd Parlement (NJP) meer betrokken moet worden bij het jongerenbeleid en bij programma’s die uitgevoerd moeten worden en die betrekking hebben op de jeugd. De jeugdparlementariër deelde zijn mening met De West, die verschillende jongerenvertegenwoordigers heeft geïnterviewd over hun opvatting betreffende de aandacht van politieke partijen voor jongeren in hun partijprogramma’s in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei aanstaande.
Soekhai vertelt dat het NJP veel wil doen voor jongeren, maar dat het jeugdorgaan niet altijd de gelegenheid krijgt of wordt betrokken. Aangezien het NJP zelf geen uitvoerende verantwoordelijkheid heeft, en slechts een adviseerende rol vervult, kan zij niet alles doen wat in de NJP-agenda is opgenomen. Soekhai betreurt dat. “De betrokkenheid is nog niet wat het wezen moet”, vult hij aan. Hij merkt evenwel vooruitgang op sommige gebieden. Hij noemt in dat kader de presentatie over decentralisatie die gehouden zal worden op het ministerie van Regionale Ontwikkeling, en waarbij het NJP wel betrokken is. Hoewel Soekhai niet op de hoogte is van de strekking van de programma’s van alle politieke partijen die aan de verkiezingen zullen meedoen, zegt hij wel bij sommige punten te hebben gezien die positief zijn voor de jeugd: onderwijs, sport en recreatie. Maar ook op politiek gebeid zou hij een positieve ontwikkeling hebben opgemerkt. Hij spreekt de hoop uit dat partijen, indien ze daartoe de gelegenheid krijgen, daadwerkelijk realiseren wat ze zich hebben voorgenomen. Soekhai hoopt ook dat jongeren meer gelegenheid krijgen binnen de politiek. Volgens hem moeten gekwalificeerde mensen kandidaat gesteld worden. Er worden, volgens de NJP’er, nog te vaak ongeschoolde mensen naar voren geschoven als kandidaat.
Ook Mona-Lisa Sabajo en Adjako Don, allebei NJP’ers en dus colllega’s van Soekhai, vinden dat er meer gedaan moet worden voor de jongeren. Sabajo zegt dat er gewerkt moet worden aan het opzetten van sportaccommodaties. Adjako vindt dat sommige politieke partijen misbruik maken van jongeren om hun doelen te kunnen bereiken. Hij geeft verder aan dat participatie van jongeren prioriteit moet genieten op de agenda van politieke partijen.

More
articles