DJAKATA, the movie

Djakata is het verhaal van Dayo en Rishi, twee dvd-verkopers; de één Marron, de ander Hindoestaan. De boezemvrienden worstelen elke dag met de vooroordelen met betrekking tot Marrons en Hindoestanen. Maar hun vriendschap lijkt bijna alles te doorstaan. De hechte band
krijgt een extra dimensie als Dayo een boei (magische armband) steelt uit het kamp van zijn oom, de wonderdokter. Dayo maakt van ‘Djakata’, zoals de boei heet, zijn beschermengel, en hij laat Rishi delen in de magie. Ook wanneer ze uitgroeien tot rovers, steunen ze op de geheime krachten van Djakata. Djakata betekent in de Ndjuka-taal “struikelen, uit balans raken, in pro-blemen geraken”.
Ook Clarence, een nieuwbakken rechercheur, die de taak krijgt het roversduo in te rekenen, krijgt te maken met het magische rond Djakata. Hij faalt keer op keer, en dreigt zelfs zijn baan te verliezen. De verhaallijn is zodanig opgebouwd, dat de kijker wordt meegezogen in de thriller, een samensmelting van realiteit en fictie, waarin de Surinaamse maatschappij zich niet altijd even vreedzaam manifesteert. Zal ‘Djakata’ het kwaad blijven beschermen? Of zal de boei zijn naam eer aandoen, en Dayo en Rishi uit balans brengen? En wat als Sara, het meisje dat verliefd is op Dayo, eist dat hij zijn leven betert en met haar meegaat naar de kerk? Kiest hij voor de liefde of gaat hij voor het geld? Djakata is zeer confronterend en taboeloos. De filmmakers trappen heilige huisjes in. De film legt de onbesproken Surinaamse realiteit bloot, gevoelige dra-mascènes bezorgen de bioscoopbezoeker koude rillingen, en harde actiemomenten nemen de kijker mee naar het uiteind punt van zijn stoel.
Djakata is een 105 minuten durende multicultureel actiedrama uit 2015.

Starring: El Durando Misiedjan (Dayo) en Reyaaz Permaul (Rishi)
Cast: Marijke Soegriemsing (moeder van Rishi), Dennis (vader van Rishi), Yamna Almak (Sara, vriendin van Dayo), Bitoya Pakosie (zus van Dayo / vriendin van Rishi), Eline Paidondo (moeder van Dayo), Hercul Daniël (vader van Dayo), Martin Menig (rechercheur Clarence).
Regie: El Durando Misiedjan en Louis Alfaisie
Script: El Durando Misiedjan, Louis Alfaisie
en Marijke Soegriemsing

More
articles