March 28, 2015


Amoida/Baasa gaat in beroep bij Bouterse


March 28, 2015

Peter Amoida, de door het hoofdbestuur geroyeerde partijraadsvoorzitter van Baasa, overweegt maandag in beroep te gaan bij president Desiré Bouterse. In een persverklaring getekend door zijn woordvoerder Doedie Banai, laat Amoida weten dat hij veel steunbetuigingen heeft ontvangen vanuit zijn achterban. In de verklaring laat hij eveneens optekenen: “Het besluit van het CHS om ons niet te registreren is voor de leden van Baasa een enorme teleurstelling. Wij kunnen ons niet voorstellen dat maandenlange voorbereiding om de verkiezing in te gaan, teniet worden gedaan door een afkeurenswaardige actie van de heer Priesierie en oud-bestuursleden.” Hij wil met het beroep het besluit van het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) om de inschrijving van de partij voor de verkiezing van 25 mei niet te accepteren, aanvechten. Amoida zorgde enkele dagen voor onrust in Baasa, nadat hij de partij bij het CHS had aangemeld in contrast met het besluit van het hoofdbestuur om zich niet in te schrijven, maar om onder de paraplu van de Nationale Democratische Partij (NDP) mee te doen aan de verkiezingen. Het gehaal en getrek over wie over de bevoegdheid beschikte om de partij in te schrijven, duurde een paar dagen. Uiteindelijk werd Amoida door het hoofdbestuur geroyeerd, waarna hij verklaarde dat de partijraad het bestuur met ontslag had gestuurd. Het CHS heeft in een verklaring vastgelegd dat de inschrijving van Baasa door Amoida is afgewezen, nadat bij onderzoek is gebleken dat bedoelde volmachten van de indieners niet getekend zijn door het partijorgaan dat daartoe statutair de bevoegdheid heeft. De top van de partij was bij het ter perse gaan van deze editie nog in beraad. Er kon vooralsog geen reactie worden gegeven op de aangekondiging van Amoida om in beroep te zullen gaan.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249