Winkelier Atjoni breekt record met overtredingen

Ambtenaren van de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) hebben op 19 maart 2015 een winkel te Atjoni in het district Sipaliwini na controlewerkzaamheden onmiddellijk gesloten. De medewerkers van de HI-dependance Atjoni, hebben producten ontdekt, waarvan de vervaldata duidelijk is vervalst. Het betreft levensmiddelen waarvan de levensduur al sinds 2014 is verstreken, maar de winkelier heeft met een stift de vervaldatum veranderd in 2015. De ECD heeft de winkelbaas na verhoor overgedragen aan de politie. Maar hij wordt niet meer alleen verdacht van vervalsing van de vervaldata, de ambtenaren hebben bij nadere inspectie nog meer overtredingen geconstateerd.
In het magazijn bevond zich naast etenswaren een waar broeinest voor ratten en muizen. Een zeer gevaarlijke situatie was de aanwezigheid van een opengemaakte fles pesticide naast pakken brood. Een grondige doorlichting bracht nog meer overtredingen aan het licht. Zo was er sprake van ondergewicht van voorverpakte goederen alsmede gascilinders, die op een onveilige manier tussen levensmiddelen en andere producten in het magazijn waren opgeslagen. Verder is gebleken, dat de weegschaal, die voor economische doeleinden wordt gebruikt, niet voorzien was van dit vereiste sticker van de Dienst Waarborg en Ijkwezen van HI.
Al deze overtredingen worden als een economisch delict aangemerkt en moeten, conform de wet Economische Delicten (ED), door de ECD worden aangepakt. Beëdigde ambtenaren van deze dienst zullen na de termijn, waarin de winkeleigenares zaken op orde moet stellen, wederom controle uitoefenen in samenwerking met de aldaar gestationeerde ambtenaren van HI, die momenteel een stageperiode afwerken.
Na de stage zullen deze groep ECD-ers definitief te Atjoni worden ingezet. De uitgebreidere actie van de ECD volgt op een gezamenlijke actie van de bestuursdienst en aldaar gestationeerde ambtenaren van HI. De vervallen producten waarop beslag gelegd werd tijdens die actie, werden in het afgelopen weekeinde vernietigd op de HI-dependance Atjoni.
De vernietiging geschiedde daarbij door de betrokken winkelier, die zich schuldig heeft gemaakt aan voornoemd vergrijp. Inmiddels is de winkel weer opengesteld, nadat er vanuit de politie en de bestuursdienst wederom controle is gepleegd op de hygiëne.

More
articles