Justitia Pietas Fides MMDCCXXI

– Inbraak. Bij de Nationale Partij Suriname is hoegenaamd ingebroken. Een computer en aanzienlijk geldbedrag, werden glad verduisterd. Bewaking en berging deugden dus absoluut niet.

– OKB. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) corrigeert terecht de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), na wederrechtelijk en wederwettelijk handelen te hebben geconstateerd. De ‘openbare ter inzagenlegging’, leek en lijkt vooralsnog op een onvolwaardig digitale scheet, die nergens door regelgeving wordt gedekt en moet per ommegaand worden gecorrigeerd. Nu al is duidelijk, dat een aantal politieke partijen ‘niet’ alle verplichte documenten inzette om mee te kunnen doen, aan de algemene en geheime verkiezingen. Als alles meezit, zal dat allemaal helaas ook op de ‘bijeenkomst voor verantwoording’ blijken. Kan ook nu best, dat de beroepsinstantie(-s) het megadruk krijg(-en). Jules Albert Wijdenbosch had daar in het verleden, strak voor gewaarschuwd. ‘Het staatshoofd moet geen voorzitter zijn van een actieve politieke partij en dan ook nog als beroepsinstantie opereren…’. Zien wat nu gaat gebeuren. Er is inmiddels zwaar grensoverschrijdend onderzoek op komst. Of was het ‘opkomst’. Geen tijd voor semantische spitsvondigheden, hor. De wet is de wet!

– Wetgever. Men vergeet vaker, dat een lid van De Nationale Assemblée twee belangrijke zaken vertegenwoordigt. Het lijkt er steeds meer op, dat men zich enkel wil opstellen als ‘volksvertegenwoordiger met achterban’, maar het deel van wetgever niet erg in de smiezen weet te houden. In ieder geval zijn een aantal kernpunten wel weer belangrijk, wil men zich wetgever (be-) noemen. Van onbesproken gedrag, is helaas allang in de rivier bij ‘baka foto’ terechtgekomen en gewichtig afgezonken, daar men ook verdachte en veroordeelde criminelen heeft toegelaten tot het nationaal politieke bedrijf. Notoir alcohol- en drugsverslaafde heeft men ook minder in gedachten, als men bepaalde en hedendaagse lijsten scant om als volksvertegenwoordiger te mogen of te kunnen optreden. Goklust en veelwijverij…, idem dito. De ongelukken uit het naaste verleden, mogen daarvoor als groter voorbeeld dienen. En dan het belangrijkste. Wie is het Nederlands en nog minstens een vreemde taal machtig…, om het totale land –hier en in den vreemde– niet ‘bij herhaling’ voor schut te zetten/stellen. Wie heeft een (post-) academische opleiding, waarmee/-bij waarden, normen en ethiek ‘in verankerd’ mogen liggen/blijken en wie beheert/-heerst, dat dan weer helemaal niet? En dan de presidentskandidaten die men in gedachten mag meeliften en daar enige uitspraak over deden. Jhauw, Brunswijk, Breeveld, Bouterse…!? De stem van het volk bepaalt echter in 2015 en dus niet dat manneke met de bekender geldbuidel, wat onvermoeibaar en onfatsoenlijk bij elke verkiezing gilt: “No wan probleem, no de. Dan we bai dem DR nanga RR baka…!”. De blauwdruk uit 1996 is vanaf toen helaas nog steeds levendig gehouden. Persoonlijk belang gebiedt dat allemaal. Exact over twee maanden is het zover. Om 22.00 uur slaat het uur van de waarheid. ‘Bem, bem, bem…!’.

– ‘In principe’. Een nieuwe kijk binnen de woordenstrijd? Eerstens was het een vergelijken met de gedragingen van ‘Don Corleone…’ in de Godfather – I, maar nu gaan we naar een volgende Italiaan…? Don Nicollo Machiavelli? Het land SU, kende ook al een dikbuikige Berlusconi-kloon, wat eigenlijk niet als compliment door kon…, gegeven de marginale gelijkenis met ‘Il Duce’…, de notoire fascist Benito Mussolini. Waarom steeds die vergelijking, met de ontspoorde Italiaanse (staats-)clownerieën? Mensen die het eigen land, conform: de megalomanie, het nihilisme, het fascisme, het communisme, het maffiose of narcisme, ‘completamente’ ten gronde richtten? Eigenaardig en ook nog bijna merkwaardiger ontwikkeling(-en). In ieder geval, niet duurzaam van aard. Narcisme? Narcisme is een Freudiaanse term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag die wordt gekenmerkt, door een obsessie met de eigen persoon, vaker het uiterlijk, aangehecht egoïsme, ziekelijke dominantie, onbegrensde ambitie en een megagebrek aan inlevingsvermogen(-s). Iemand die narcistisch gedrag vertoont…, noemt men een ‘narcist’. Wie het muiltje past, zette dat maar onder het ledikantje.

– Oproep. Er worden advertenties geplaatst, voor aanmelding van colporteurs. Aannemelijk te maken, dat die vertrouwensmensen de oproepkaarten voor de stemgerechtigden moeten gaan distribueren. Let op, dat een ieder nu zijn kaart wel krijgt en dat het land niet met duizenden aan ‘zogenaamd onbestelbare’, ‘niet leverbare kaarten’ komt te zitten…, zoals in 2010 en 2005.

– Uitkijken. Op allerlei niveau gaan ‘ingezonden brieven’ en andersoortige klachtschriften de deur uit. Dan gaat het om ‘niet te zijn gekandideerd’, op plekken die men ambieerde. Maar ook over ‘rommel en frommel creaties’ die zouden gaan heersen, op ministeries en waar de politieke bewindvoerder geen bal aan doet of wil doen. Zo wordt er over ROGB…, wederom het een en ‘t ander aan chaos gemeld en gelanceerd op het Internet.

– Goot. Een jonge moeder die met haar baby een lift vroeg aan een langsrijdende chauffeur heeft het wel geweten. Zij werd door de onverlaat beroofd. Om het vege lijf te redden en de baby in veiligheid te stellen, sprong ze uit de rijdende auto en kwam in een goot te rollen. Omstanders en getuigen, trachtten de auto nog te volgen…, wat helaas niet helemaal lukte.

– ‘Witteboordencriminaliteit’. Daaronder wensen ingewijde analisten en noeste savants de militaire staatsgreep, vanuit de witteboordencriminaliteit in het Haagje geïnitieerd en uitgevoerd door een meer dan willige grenadierskolonel Hans Valk c.s., gedurfd in onder te brengen. Kortom, overwegende historische kennis en getuigenis, nu solider te plekken. ‘Naïeve politici…’, nog geen vijf jaren na de Onafhankelijkheid van SU, zijn er toen strak ingelopen/-stonken? De tijd mag het ook nog wel weer leren, hoe de criminele daad –op 25 Februari 1980 tegen het Volk van Suriname uitgevoerd– uiteindelijk toch nog te rationaliseren. Behalve dan de bekender blinde haat, gekoesterd tegen de NPS en toenmalige leider. Ook de hedendaagse gevolgen, voor een Lubbers, Sorgdrager, Hirsch Ballin enzovoort, met geheel nieuwe dagvaardingen ‘in civiel’, zouden daarmee mogen samenhangen. De uitschakeling van Teeven op Justitie & Veiligheid, geeft ontegenzeggelijk enige rekestverruiming en -armslag. Dat staat boven kijf, wanneer meineed van een Officier van Justitie bij aangeboden gelegenheid wordt gevorderd. Inderdaad, wordt het wel weer meer dan tijd, dat de onderste steen boven komt drijven en de nog steeds afgesloten archieven van 1974/’75 tot aan het fenomenale jaar 2000, geheel onaangetast worden geopenbaard. http://nos.nl/artikel/2026579-bouterse-wil-oud-premier-en-oud-ministers-horen.htmlhttp://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1997/08/20/Vp/01.html http://www.nrc.nl/handelsblad/van/1997/augustus/20/kwestie-bouterse-op-de-agenda-van-mierlo-treft-wijdenbosch-7364644 http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2686149/1997/08/21/VVD-vindt-uitleg-arrestatiebevel-door-Van-Mierlo-te-veel-eer-voor-Surinaamse-regering.dhtml Want nu dient zich weer een ander en misschien wel vergelijkbaar fenomenaal zaakje aan. Het ‘inbreken en grijpen’ van supergeheime AIVD-archieven? Men zegt vanuit of op Curaçao geschied? Leuk allemaal toch…? Het zal je toegewezen “baby”, maar effe wezen. http://politiek.thepostonline.nl/2015/02/18/geheime-documenten-hoe-de-gokmaffia-op-curacao-een-geheime-dienst-kocht/ http://www.volkskrant.nl/buitenland/informatie-aivd-in-handen-criminelen-na-gegevensroof-geheime-dienst-curacao~a3921450/http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/hulp-van-aivd-na-couppoging-curacao~a3251507/ http://www.kkcuracao.info/?p=105027

– Vlaggenmanie. Inderdaad wordt men tot vervelens toe, geconfronteerd met de paarse vlaggenmanie. Geen man overboord, hor. Elke communicatiewetenschapper/-specialist, houdt zich aan het meest elementaire adagium in het vak, dat: ‘…overdaad altijd schaadt…’. Alleen is men bij de ‘markering van de NDP’, onder magische leiding van Abrikadabri, het doel in alle overmoed compleet voorbijgeschoten. Natuurlijk zijn er honderden die in Wanica de NDP hebben verlaten en Tjallie Pahlad minzaam hebben gevolgd. Laat die NDP-vlag maar rustig verder waaien en bepaal geheel zelf in het stemhok, waar de strikt persoonlijke steun naar toe is gewaaid. 25th of May 2015, 22.00 hrs.

– Richard. Een artikel geeft aan, dat ‘maestro Richard K.’ ernstiger dinges beweert en ook vermoedt. Staatsolie zou in liquiditeitsproblemen zijn verzand en daarom een bepaalde periode voor obligatiehouders willen verruimen en/of nieuwe waardepapieren uitgeven? Deelname risicovol Newmont…, in opdracht van de Regering Bouterse, de afbetaling van de nieuwe raffinaderij, ook nog het vernielen van het Ethanolproject in Nickerie, naast een implosie van de mondiale aardoliemarkt, door schaliegas en -oliewinning in de USA of dat de OPEC de productie gewoon stijf op niveau houdt en Venezuela verder de vernieling injaagt…? ‘A no spotu yere, Richard. Bigi bigi bigi problemas’. Kijken of het allemaal klopt en of de zoveelste rampspoed, mede onder gezag van Palu op NH, inmiddels ook heeft plaatsgevonden. Men moet de schuld toch ergens leggen? Om niet over toespelen van een ‘zwarte piet’ te hoeven spreken.

– Corruptie. Over Haagse corruptie gesproken. Nos.nl: Tweede Kamerlid Houwers vindt dat hij geen zetel heeft geroofd, zoals de VVD hem verwijt. Nadat hij, tegen de zin van de VVD, was beëdigd als Kamerlid, benadrukte hij dat in Nederland “het personenkiesrecht” geldt. Houwers was het liefst verdergegaan bij de VVD, maar nu dat niet mogelijk is, noemde hij het een legitieme keuze om als eenmansfractie terug te keren. “Een fractie bepaalt niet of iemand in de Kamer komt.” Houwers wees er verder op dat bij de verkiezingen van 2012 ruim 3700 kiezers op hem hebben gestemd. Houwers vertrok in 2013 uit de Kamer, nadat hij was verdacht van hypotheekfraude. Onlangs legde het Openbaar Ministerie hem een boete op van 4000 euro. Hij wilde daar vandaag weinig over zeggen, al wees hij de kwalificatie “fraudeur” van VVD-fractievoorzitter Zijlstra van de hand. Op vragen van journalisten of politici niet van onbesproken gedrag horen te zijn, antwoordde Houwers dat volksvertegenwoordigers geen heiligen zijn. “Waar legt u dan de grens; wie is hier van onbesproken gedrag?” Hij wil nu vooruit kijken. “Ik denk niet dat het perse noodzakelijk is dat je volstrekt en alleen van onbesproken gedrag moet zijn”. Houwers voegde eraan toe dat hij zich blijft inzetten voor de liberale zaak. Hij blijft zich baseren op het verkiezingsprogramma van de VVD en op het regeerakkoord uit 2012. Hij wil zich in de Kamer vooral richten op economische ontwikkeling, werkgelegenheid, bereikbaarheid en de gevolgen van de krimp van de bevolking.

– Black box. De eerste zwarte doos van het verongelukte toestel van Germanwings, die de voicerecorder met cockpitgesprekken bevat, is nog bruikbaar. Het apparaat werd gisteren kort na de ramp gevonden en is zwaar beschadigd. Toch is het gelukt om een deel van de opnamen te beluisteren, zegt de Franse onderzoeksorganisatie voor de luchtvaartveiligheid BEA. Over de inhoud ervan is nog niets bekendgemaakt. Volgens BEA-directeur Rémi Jouty is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De komende dagen verwacht hij wel meer duidelijkheid te kunnen geven, maar het kan nog weken duren voordat de volledige inhoud van de gesprekken wordt vrijgegeven. http://nos.nl/artikel/2026862-zwaar-beschadigde-zwarte-doos-toch-bruikbaar.html

Justitia Pietas Fides MMDCCXXI

More
articles