Bestuur Baasa stapt mogelijk naar de rechter

De voorzitter van Baasa, Nicolaas Priesierie, liet vandaag aan de pers weten, dat hij mogelijk naar de rechter toe zal stappen. Er is nog geen overeenstemming bereikt, sinds Baasa als zelfstandige partij is geregistreerd bij het Centraal Hoofd Stembureau (CHS). Priesierie en twee andere bestuursleden, kregen uiteindelijk inzage over de ingediende stukken, welke plaats vond op vrijdag 20 maart bij het CHS voor deelname aan de verkiezingen. Amoida zou Priesierie gisteren een deurwaarders exploot hebben gestuurd, maar Priesierie zegt dat hij nog niets heeft ontvangen. “Zou niet weten in welke hoedanigheid Amoida mij een deurwaarders exploot zou sturen, aangezien hij geroyeerd is door de partij.” In de brief die Amoida stuurde, staat geschreven dat Priesierie en 10 andere leden ontslag krijgen. Zij zijn volgens artikel 19 van de statuten, niet bevoegd om een samenwerking aan te gaan met de NDP. Onderhandelingsbesluiten met ander organisaties en politieke partijen, is de taak van de Partijraad.

Uit het gesprek, dat Baasa voerde met de ondervoorzitter van het CHS, kon De West waarnemen, dat bepaalde leden, die werden geregistreerd, niet bekend zijn bij de bestuursleden. Het bestuur zou hebben geklaagd bij de CHS-voorzitter, Eugene Merkus, dat één van de CHS-leden, hun zou hebben geweigerd om de stukken na te kijken. Merkus maakte de bestuursleden duidelijk, dat alles openbaar staat en dat hij er niets van wist. Priesierie zegt dat de partij nu op één lijn is en dat de partij de goedkeurig heeft gekregen om in zee te gaan onder de paraplu van de NDP. “Dat zijn de afspraken die waren gemaakt”. Zij hebben van het CHS, de gelegenheid gehad om inzage te krijgen in de stukken. “Totaal verkeerde informatie heeft Amoida overlegd bij de inschrijving.” Priesierie wilde niet te diep ingaan op de informatie, omdat het volgens hem een gevoelige zaak is.
“Er zullen nu verdere stappen worden ondernomen om zaken weer recht te trekken”, zegt de Baasa-voorzitter. De overige structuren, Paramaribo, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini, staan nog achter het besluit om in zee te gaan met de NDP. “De mensen zijn al op het veld. Zij zijn gisteren gestart in Marowijne, met huis aan huis bezoek. De overige structuren komen straks aan de beurt”, aldus Priesierie. De bestuursleden hadden vandaag tot en met 15.00 uur de gelegenheid om hun misnoegen te uiten.
Priesierie verklaart de stukken van Baasa als zelfstandige partij, ongeldig. “Het is nieuws voor ons. Iemand die geroyeerd is, gaat de hele partij royeren. Er is een grote fout gemaakt. Organisaties moeten ook lering hieruit trekken. Niet om buitenlanders onaangenaam te zijn, maar Amoida is Nederlander. Hij zal niet kunnen stemmen op 25 mei.” Dus ook aan andere organisaties vraagt Priesierie om heel voorzichtig te zijn wie zij allemaal aannemen in hun organisaties. Preiserie zegt verder te zullen werken op RR en DR- niveau.

door Kimberley Fräser

More
articles