Coming soon …

‘Djakata’, de nieuwste Surinaamse speelfilm is nog niet uit, maar zorgt al voor felle discussies in de gemeenschap. Voor de een is de film iets te scherp, en voor de ander precies op maat. Para’s Media heeft de trailer van de film vrijgegeven op dinsdag 24 maart 2015. Die maakt nu overuren op YouTube en Facebook, waar ongeacht de uiteenlopende reacties, iedereen staat te wachten op de première.
,,Discriminatie en vooroordelen staan centraal in deze film,” vertelt Marijke Soegriemsingh, acteur in en coschrijver van ‘Djakata’. Ze zegt dat het verhaal een stukje realiteit van de Surinaamse gemeenschap blootlegt. Hoewel de verschillende etnische groepen in Suriname vreedzaam met elkaar omgaan, vindt zij dat er in de onderstroom van de maatschappij nogal wat vooroordelen stand houden. Soegriemsingh vindt daarin ondersteuning van Louis Alfaisie, regisseur / coschrijver. Alfaisie: ,,De verschillende bevolkingsgroepen hebben door de jaren heen geleerd om elkaar te tolereren. En dat doen we ook, maar het lijkt alsof elke groep een grens heeft getrokken tot waar zij de andere groep duldt.”
“Het klinkt niet mooi, maar dat zijn wij,” zegt Soegriemsing verder in gesprek met De West, vervolgend met: “Met deze film houden we de Surinaamse maatschappij een spiegel voor. Voor iedereen die naar de film kijkt, geldt, ‘zie jezelf, herken jezelf’. Soms komt het hard aan, maar het is nu eenmaal zo, dat je niet altijd tevreden bent als je jezelf in de spiegel ziet. Zo is deze film ook een confrontatie van onszelf met het Suriname waarin wij leven.”
El Durando Misiedjan, directeur van Para’s Media, is niet alleen coregisseur en camareman, maar is ook als acteur betrokken bij het project. Daarnaast vertolkt hij samen met Reyaaz Permaul, de hoofdrollen Dayo en Rishi, twee boezemvrienden. ‘Djakata’ is zijn derde speelfilm. ‘Baala Djino & Sonz’, een comedy, en ‘Willy Willy’, een komisch drama, gingen ‘Djakata’ voor op het witte doek. Maar El Durando, zoals hij zelf graag wordt genoemd, debuteerde al als acteur in de actiefilm ‘Lost in Hustle’ van de Afrikaanse regisseur Chabi Ibidon. Hoewel het bekend terrein is voor hem, heeft hij in dit product zijn handen vol werk met het coördineren, contacten leggen, acteren, techniek, montage en het blijven motiveren van zijn team.
Maar voor Alfaisie was het allemaal nieuw. Hij debuteert als schrijver en als regisseur. “Allemaal nieuw, nieuw,” luidt zijn reactie als De West hem vraagt hoe het hem bevalt. Hoe hij erin rolde?
“Ik begon in 2013 als promotor en spreekbuis van Para’s Media. We hadden toen een voortreffelijke mediacampagne opgezet voor de film ‘Willy Willy’, we genieten nog steeds na van dat succes. Ik moest me daarna gaan inleven in de organisatie. Ik heb toen zoveel geleerd. En ik raakte verliefd op deze nieuwe wereld. Toen mij in 2014 werd gevraagd om het te schrijven voor een nieuwe film, heb ik niet geaarzeld. Ik heb Marijke Soegriemsingh meteen erbij betrokken. Ik heb daar geen spijt van. Het is heel prettig werken met haar.”
Soegriemsingh, die eerder ook al een rol had in ‘Willy Willy’, zegt dat de organisatie na dat project, veel is gaan investeren in materieel en in de techniek. Daarnaast lijken zaken organisatorisch nog vlotter te lopen bij Para’s Media. Dat alles heeft ertoe bijgedragen dat de nieuwe film nog beter oogt.
,,De eerste reacties op de trailer zijn zeer bemoedigend”, zegt El Durando. Terwijl de laatste puntjes op de ‘i’ worden gezet, maakt Para’s Media zich op voor de feestelijke première van de film. Het streven is om de Djakata eind april / begin mei in TBL uit te brengen.

More
articles