Justitia Pietas Fides MMDCCXX

– 32.000Vt. Van die kruishoogte dook er een Airbus-320 van ‘Germanwings’ met bouwjaar 1990, in de lager gelegen Alpen, op weg van Barcelona (Spanje) naar Düsseldorf (Duitsland), nabij het Limburgse in Zuidoost Nederland. Waarom het vliegtuig ver naar het oosten van Frankrijk vloog, mag wel nader worden onderzocht. Trekt men een rechte lijn Barcelona – Dusseldorf is de vliegafwijking richting Grenoble duidelijk te zien. De ‘black boxes’ van de A320, werden omstreeks 14.00 uur Surinaamse tijd op een bergrug gevonden en zijn inmiddels geborgen. http://www.nu.nl/vliegramp-germanwings/4017811/zeker-nederlands-slachtoffer-bij-vliegramp-zuid-frankrijk.html http://www.nu.nl/videos/4017700/vliegramp-van-germanwings-in-beeld.html http://nos.nl/artikel/2026631-helikopter-landt-op-rampplek-germanwings.html

– Brandpunt. Bouterse en de Nederlandse politiek, zowat 40 jaar aan elkander veroor-deeld? De Rotterdamse advocaat van Desi Bouterse, zal trachten –in civiele kamers van de Nederlandse gerechtshoven– genoegdoening te krijgen/vinden voor haar cliënt, nadat deze tweemaal tot bij de Hoge Raad, in ondertussen afgesloten strafprocessen, is veroor-deeld voor medeplichtigheid/-deelname aan een cocaïnetransport, wat in de jaren negentig plaatsvond richting een Zeeuws jachthaventje. De zogenaamde Stellendam – affaire. Analisten zijn in Suriname en in Nederland nu toch wel weer van mening, dat Bouterse hoopt op een tweede termijn als staatshoofd van de Republiek Suriname en bij eventuele ‘verschoning’ –in civiele kamers– er een betere kans is, met politiek Den Haag tot een vergelijk te komen en een verhevener verbintenis kan gaan ontstaan. ‘Quantum leap?’. Die conclusie wordt sinds de uitzending van Brandpunt mede gevoed, door de eventuele ‘getuigenoproep’ en ‘gewenste verhoren’ van seniorenpolitici (…), eens in Nederland actief betrokken? De NL pers: ‘De Surinaamse president Desi Bouterse wil de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers en voormalig ministers Winnie Sorgdrager en Ernst Hirsch Ballin (beiden Justitie) onder ede bij de rechter horen. Inez Weski, de advocaat van Bouterse, heeft dinsdag een bericht daarover van het KRO-programma Brandpunt tegenover NU.nl bevestigd. Zij heeft maandag aangifte gedaan tegen de prominente officier van justitie Evert Harderwijk wegens meineed. Harderwijk was één van de leiders van het onderzoek naar Desi Bouterse, een zaak die uiteindelijk in 1999 leidde tot de veroordeling van de Surinaamse president voor betrokkenheid bij drugshandel. Hij kreeg bij verstek elf jaar cel. Volgens Weski is er nieuw materiaal boven tafel gekomen waaruit blijkt dat kroongetuige Patrick van Loon onder regie van de toenmalige officier een valse verklaring heeft afgelegd. De advocaat wil de top van justitie en politie uit de jaren negentig in een civiele procedure als getuigen in deze zaak laten horen. Schadevergoeding. “We willen de waarheid boven tafel krijgen”, stelt Weski. “Dit mag niet nog een keer gebeuren. Bovendien willen we dat de Hoge Raad een nieuwe uitspraak doet in de zaak, zonder de valse getuigenverklaring”. Ook denkt zij aan een schadevergoeding voor Bouterse. Het nieuwe materiaal bestaat onder meer uit afgeluisterde telefoongesprekken waarin Van Loon bevestigt, dat hij een valse verklaring heeft afgelegd en daar graag op terug wil komen. Hij zou met Justitie in zee zijn gegaan in ruil voor strafvermindering en andere gunsten, zoals behoud van zijn criminele vermogen. Justitie zou hem echter hebben gezegd dat er meerdere belastende verklaringen in de zaak Bouterse waren, wat achteraf niet zo bleek te zijn. Tot zover de NL-pers. Nu de ontvankelijkheid van de rechters ‘in civiel’ nog…, op een rekwest van Inez Weski.

– Zien is geloven. Een aantal media in SU weet te melden, dat de behandeling van de staatsbegroting –algemene beschouwingen en daadwerkelijk ruime budgetdebatten– voor het dienstjaar 2014/’15, aanstaande donderdag aanvangt. Ook zou de oppositie in De Nationale Assemblée, de zaken ongestoord en vlot doen voortgaan. De vertraging duurt vanaf Oktober 2014.

– ‘Not interested’. Bij 65 jarig bestaan van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), heeft de ondernemersassociatie gemeend een ondersteunend beleidsmanifest samen te stellen en aan de nationale politieke vertegenwoordigingen te moeten overhandigen. Zegge en schrijven twee van de 25 politieke partijen die zich voor de komende algemene verkiezingen lieten registreren, konden hun gezicht op de georganiseerde presentatie laten zien.

– Dictatuur. Het wordt op de dinsdagochtend steeds duidelijker, dat zowel de NDP als de ABOP, onder ernstige kritieken zijn komen te staan. Brunswijk van ABOP stelde zich dictatoriaal en dreigend op, tijdens een van de jongste vergaderingen, bij het zekerstellen van zijn ‘zogenaamde leiderspositie’. En Badr Sital beschuldigt Bouterse er openlijk van, een ‘verdeel en heers attitude’ richting kandidaten en kandidaatstellingen voor de komende verkiezingen, te onderhouden. Er is eigenlijk helemaal niets aan nieuws daarbij te ontwaren. Hopelijk gaat het in andere partijen er anders aan toe en bezondigt men zich niet aan zaken die structurele vervreemding van de achterban en sympathisanten initieert. Hoe dichter bij het Volk, des te dichter zal een lijfwachtloze verhouding worden gewaardeerd en onderhouden.

– Coup. Men mag verklaren wat men wil. Maar moet niet vergeten, dat al in Februari 1983 werd gewaarschuwd, voor een aanstaande coup op Trinidad & Tobago. Het kwam voor ingewijden dan ook niet als verrassing, dat ene tot ‘fundamentalisme’ omgedoopte ‘Yasin Abu Bakr’ de macht greep op de eilandengroep en de minister-president door beide benen schoot. Jamaica en Guyana hebben eerder ook al ondersteuning gezocht bij de USA en Canada, in verband met de staatsgevaarlijke activiteiten die criminelen voortbrachten. Grenada in de jaren tachtig niet te vergeten, met een criminele gevangenisbewaarder Austin en de misdadigersfamilie Coard. Een latent Cubaansgevoed gevaar in de regio, wat in 1983 door de USA noodzakelijkerwijs werd opgeschoond. Colombia met een FARC en Venezuela met het Chávisme. Waar zal dat allemaal eindigen? Panama met eens een Noriega, Haïti met Cedras en Mexico, nu met een vliegende gangsteroorlog aan de oevers van de Rio Grande. En niet zolang geleden, ook nog de voorspelbare alarmfasen die Kamla Bissessar op Trinidad moest afkondigen, toen daar de bekender recidive pogingen deden de Staat te doen omvallen. http://www.worldnomads.com/travel-safety/Suriname/Suriname-Amazon-Adventure https://www.worldnomads.com/travel-safety/Jamaica/Jamaica-Making-your-Way-Around-Safely http://www.worldnomads.com/travel-safety/guyana http://www.worldnomads.com/travel-safety/Trinidad-and-Tobago/Trinidad-and-Tobago-High-Crime http://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/24/oud-minister-curacao-vast-in-verband-met-moord-op-helmin-wiels/ http://www.trinidadexpress.com/news/Statement-on-Abu-Bakrs-deportation-279460822.html https://news.vice.com/article/the-islamic-leader-who-tried-to-overthrow-trinidad-has-mellowed-a-little http://nl.wikipedia.org/wiki/Roger_Khan http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Grenada

– Sarkozy. Een geprolongeerd ‘extra’ stabiliserende factor, ook straks weer in de beweeglijker geraakte Guyana’s. ‘De partij van voormalig president Sarkozy, is bij de eerste ronde van regionale verkiezingen, de grootste van Frankrijk geworden. Dat blijkt uit de exitpolls. Het Front National van Marine Le Pen kwam als tweede uit de bus. De socialisten van president Hollande komen op nationaal niveau op de derde plaats. Vooraf werd gedacht dat het anti-Europese Front National wel eens als grootste uit de bus zou kunnen komen. Voor Le Pen is de uitslag dan ook enigszins een tegenvaller. Geen alternatief. Op televisie zei Sarkozy dat de Fransen hunkeren naar verandering. Hij haalde uit naar het Front National en richtte zich direct tot de Fransen die op de partij hebben gestemd. “Deze partij, die hetzelfde economische beleid voert als uiterst links, biedt geen enkel alternatief”. Vooral de socialisten hadden mensen opgeroepen te gaan stemmen, om te zorgen dat de partij van Le Pen niet de grootste zou worden. De opkomst was dan ook hoger dan bij de vorige departementsverkiezingen. De verkiezingen waren voor de besturen van de 101 departementen van Frankrijk. In de departementen waar een partij nog geen absolute meerderheid heeft gehaald, wordt volgende week zondag de tweede ronde van de verkiezingen gehouden’. http://nos.nl/artikel/2026366-partij-sarkozy-grootste-bij-regionale-franse-verkiezingen.html

– V7/NDP. Nek aan nek race, zegt een opiniepeiling? Elke politieke partij die regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen en grandioos faalde, zal daarop en meer nog, het ernstig corrupt handelen worden afgerekend. De hysterie van Abrahams, is niet meer dan nog eventjes te rationaliseren. Ook hij ziet inmiddels, waar de bui hangt. Waar is overigens groothertog Mahinder Gopi gebleven? Interessant te weten en exposeren.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/03/23/syatu-de-regel-van-castelen/

– Roof. Een zangvogeltje beroofde haar moeder van geld, haar ‘tab’ en andere kostbaarheden. Uiteindelijk, werd de politie erbij gehaald en is de vrouwtje nu veilig opgesloten.

– Paal. Hij was goed voor kernachtige constateringen en speeches in het parlement voor de Megacombinatie. Nu wordt de erudiete Anton Paal, te vuur en te zwaard bestreden en/of bevochten in Coronie. Wat zei een voormalig minister-president ook weer? Oh ja! “Surdati…, no habi mati!”.

– Papa. ‘Die koffer is van mijn Papa…’, verklaarde de gepakte Nederlander E.B. ten overstaan van de BID-politie. ’Hij heeft de coderingscombinatie van het slot…’, waarachter dus zes kilo’s cocaïne door BID-Zanderij werden teruggevonden. Lijkt meer en meer op het gevleugelde verhaal van kruidenierster Fauzia van de Anamoestraat, uit de jaren negentig. Die met een strafvonnis uit de rechtbank in Haarlem, een aantal jaren in een cel mocht gaan zitten brommen. Haar bij verstek tot tien jaren veroordeelde kompaan, wil ondertussen president van de Republiek Suriname worden.

– SLM. Met een ambulance chartervlucht, middels een Boeing 737-300 en betaald door de Staat, ging een tiental zieken met familiebegeleiding naar Cuba. Er worden inmiddels nu ook daaromtrent, politiek beladen vragen gesteld

Justitia Pietas Fides MMDCCXX

More
articles